Hoe verhoudt IQ zich tot overgewicht?

0
1086

Overgewicht is een veel voorkomend probleem en is van veel verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld je leeftijd is erg van invloed, aangezien de stofwisseling dan achteruit gaat, de waarschijnlijkheid toeneemt dat je minder beweegt en je minder calorieën nodig hebt. Echter zijn er ook veel kinderen, jongeren en volwassenen die te maken hebben met overgewicht. Dit valt niet toe te schrijven aan ouderdom.

Als je kijkt naar de hoeveelheid beweging is dit de afgelopen jaren ook flink afgenomen. Zo zie je jonge mensen eerder op de computer of achter de televisie, in plaats van te sporten of buiten te zijn. Ook volwassenen pakken vaker de auto en beschikken over banen met weinig lichamelijke inspanning.

Tevens is de voeding in de supermarkt ook vaak relatief ongezond en ook is er genoeg ongezonde verleiding op straat te vinden. Fastfoodrestaurants zijn vrijwel overal te vinden en dat maakt de keuze voor gezonde voeding steeds lastiger. Naast al deze factoren zijn er ook redenen te noemen die te maken hebben met het feit dat overgewicht het gevolg is van bepaalde omstandigheden. Zo is IQ geen directe oorzaak voor overgewicht, maar is de mate van intelligentie wel enigszins van invloed op de gezondheid en het lichaamsgewicht.

Oorzaak van overgewicht

Veel mensen weten al snel wanneer iemand overgewicht heeft en er heerst voor de meeste mensen een gemeenschappelijk beeld over wat een gezond lichaam is zonder overgewicht. Echter is wel te zien dat de mate van intelligentie van invloed kan zijn op de mogelijkheid tot overgewicht. Zo komt overgewicht vaker voor bij laagopgeleiden dan bij hoogopgeleiden. Mogelijk is dit te wijten, doordat laagopgeleiden over minder zelfcontrole beschikken en vaker prooi vallen aan impulsgedrag- en aankopen. Zo zijn hoogopgeleiden misschien beter in staat om een gezondere levensstijl te hanteren en meer gericht te zijn op de toekomst.

Door impulsiviteit kan het zijn dat men vaker toegeeft aan ongezonde verleidingen en een ongezonder eetpatroon heeft. Daarnaast kan ook een gebrek aan kennis betreffende gezonde voeding een oorzaak zijn, waardoor laagopgeleiden vaker overgewicht hebben. Naast de mogelijke oorzaken die benoemd zijn, kan het ook zijn dat laagopgeleiden simpelweg minder waarde of prioriteit hechten aan gezondheid en lichaamsgewicht. Wanneer men minder bewust bezig is of hier in mindere mate het belang van inziet, is ongezond eten hier waarschijnlijk een gevolg van.

Tot slot

Er is geen duidelijk verband aan te wijzen tussen intelligentie en overgewicht en ook zijn er alleen mogelijke redenen voor dit verband, echter blijven concrete bewijzen uit. Uit onderzoek blijkt wel dat overgewicht vaker voorkomt bij laagopgeleiden dan bij hoogopgeleiden, maar er zijn geen harde redenen te noemen.

Een gezond en slank lichaam is namelijk niet in alle gevallen te herleiden naar intelligentie. Naast ongezonder of meer eten kan een mindere mate van sporten ook oorzaak zijn voor dit verschil in gewicht. Doordat laagopgeleiden misschien vaker impulsief gedrag vertonen, kan het zo zijn dat ze deze impulsiviteit ook laten toen in hun keuze om wel of niet te sporten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here