Autisme Krijgen oudere vaders vaker kinderen met autisme?

Krijgen oudere vaders vaker kinderen met autisme?

Wetenschappers denken een verband te hebben gevonden tussen (mutaties in) het sperma van oudere mannen en een hoger risico op het krijgen van kinderen met autisme[1].

Hoewel wijsheid met de jaren komt, komt ouderdom ook met gebreken. Hoe ouder mannen zijn, hoe vaker er mutaties zullen plaatsvinden in hun cellen. Dat kán dus ook in spermacellen gebeuren en zo kunnen gezondheidsproblemen bij hun kinderen ontstaan, waaronder autisme en hartproblemen.

‘Eerdere onderzoeken vertelden ons dat spermamutaties bijdragen aan de oorzaak van aandoeningen, zoals autisme en epilepsie, maar de implicaties bij mannen zonder een familiegeschiedenis van ziekte waren volledig onbekend’, zei co-auteur van de studie, Dr. Joseph Gleeson.

Deze mutaties kunnen mogelijk de oorzaak zijn van wel 15% van de gevallen van autisme en aanverwante stoornissen, aangeboren hartaandoeningen en ernstige kinderziekten.’ Jongens hebben een tot vier maal hogere kans dan meisjes op een autisme spectrum stoornis.

Verrassend genoeg was er maar weinig verschil te ontdekken in het aantal mutaties tussen oude en jonge mannen, wat de onderzoekers deed vermoeden dat deze mutaties waarschijnlijk waren ontstaan toen de vader een embryo was en waar de mutaties onopgemerkt konden blijven totdat hij zelf kinderen kreeg.

Ze ontdekten ook dat de mutaties niet veel in aantal verschilden, waardoor de onderzoekers menen dat er een ‘stabiel risico’ op ziekte bij kinderen zal zijn. Die mutaties treden waarschijnlijk op in afzonderlijke zaadcellen.

[1] Yang et al: Developmental and temporal characteristics of clonal sperm mosaicism in Cell – 2021

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant