ADHD & ADD Ritalin rotzooi? Of valt dat wel mee?

Ritalin rotzooi? Of valt dat wel mee?

Ongeveer 125.000 Nederlandse kinderen slikken Ritalin. Dit is 4,5 procent van alle kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud. Ritalin is dan ook zeker een bekend medicijn, maar is het wel een goed middel? Op deze pagina lees je hier meer over. Zo beantwoorden we in dit artikel de volgende vraag: is Ritalin rotzooi of valt dat wel mee?

Ritalin: een korte introductie

Ritalin is de merknaam van een medicijn dat voorgeschreven wordt bij ADHD en ADD. Ook wordt het medicijn voorgeschreven aan mensen met narcolepsie, ook wel slaapzucht genoemd. De meeste mensen die Ritalin gebruiken, hebben echter ADHD.

De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Deze stof is nauw verwant aan amfetamine. Wel is de werking van methylfenidaat veel minder sterk dan de werking van amfetamine. Bovendien houden de effecten van methylfenidaat minder lang aan dan de effecten van amfetamine.

Ritalin heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Het medicijn verhoogt het vermogen tot concentratie. Voor mensen met ADHD is dit zeer waardevol: zij zijn door het gebruik van Ritalin met methylfenidaat minder snel afgeleid. Bovendien zijn mensen met ADHD rustiger als zij Ritalin gebruiken. Goed om te weten: het medicijn geneest niet. Het verlicht enkel de symptomen van ADHD.

De voordelen van Ritalin

Bij 70 tot 80 procent van de kinderen die Ritalin gebruiken, verbeteren de klachten die met ADHD te maken hebben. Zij profiteren van de volgende voordelen door het gebruik van Ritalin:

  • Hyperactiviteit vermindert. Door Ritalin te gebruiken, word je rustiger.
  • De concentratie verbetert. Met Ritalin is het gemakkelijker je langere tijd op een bepaalde taak te concentreren.
  • Prikkels komen minder hard binnen. Hierdoor voel je je minder snel vermoeid.
  • Het overzicht verbetert. Je bent minder chaotisch in je denken, maar ook in je handelen.
  • Het is gemakkelijker om een taak te beginnen en af te ronden. Dit heeft te maken met de verbeterde concentratie.

Zoals al eerder vermeld, werkt Ritalin bij 70 tot 80 procent van de kinderen met ADHD. Het is dus niet zo dat je standaard van bovenstaande voordelen profiteert als je Ritalin gebruikt. Het kan zo zijn dat het medicijn niet aanslaat bij jou. Als Ritalin niet aanslaat dan is het gebruikelijk om te kijken naar andere ADHD medicatie om te kijken of dat wel de symptomen van ADHD vermindert.

De bijwerkingen van het medicijn

Dat Ritalin goed kan werken, is duidelijk. Wat velen echter vervelend vinden, is dat dit medicijn veel bijwerkingen heeft. Niet iedereen die Ritalin gebruikt, krijgt te maken met deze klachten. Echter, bij 1 op de 3 kinderen is dit wel het geval.

De meest voorkomende bijwerkingen van Ritalin, zijn de volgende:

  • Een gebrek aan eetlust, eventueel met gewichtsverlies tot gevolg.
  • Hoofdpijn.
  • Buikpijn.
  • Nervositeit.
  • Angsten.
  • Prikkelbaarheid.
  • Moeite met inslapen.

Bovendien vinden veel ouders dat hun kind té rustig wordt door het gebruik van Ritalin. De hyperactiviteit wordt niet alleen minder, maar de gehele energieke persoonlijkheid van het kind lijkt te verdwijnen door het gebruik van dit geneesmiddel. Dit is niet altijd het geval, maar bij sommige kinderen maakt Ritalin wel overdreven duf.

Verder is het goed om te weten dat er bij het langdurig gebruik van Ritalin gewenning en/of psychische afhankelijkheid op kan treden. Daarom vindt het gebruik van het medicijn altijd plaats onder begeleiding van een arts. Bovendien is de behandeling met Ritalin niet oneindig. Doorgaans stopt de behandeling met dit medicijn tijdens of na de puberteit, ook met oog op de gewenning en psychische afhankelijkheid die bij het medicijn komen kijken.

Instanties over Ritalin

Er verschijnen regelmatig negatieve artikelen over Ritalin. Niet alleen van gebruikers die hun negatieve ervaringen met het medicijn willen delen, maar ook van artsen. Daarom vragen veel mensen zich af of Ritalin nu wel of niet goed is.

Echter, zowel de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) als het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) stellen dat Ritalin niet gevaarlijk is. De instanties erkennen dat Ritalin vervelende bijwerkingen kan hebben, maar deze bijwerkingen komen zeker niet bij alle gebruikers voor. Bovendien zijn de bijwerkingen niet altijd zo ernstig dat men met het gebruik van Ritalin moet stoppen.

Met oog op de vele negatieve berichten die er de afgelopen tijd over Ritalin zijn verschenen, adviseren de instanties Ritalin alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts. En vinden er eventuele veranderingen plaats in de behandeling? Dan moet de gebruiker dit bespreken met een arts. Verder raadt het CBG het gebruik van Ritalin af aan patiënten die het middel als kind nooit hebben gebruikt.

Wel of geen Ritalin?

De behandeling met Ritalin is in veel gevallen erg zinvol. Het medicijn helpt niet bij alle kinderen met ADHD, maar bij 70 tot 80 procent van de gevallen wel. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat Ritalin altijd bijwerkingen kan geven. Dit is niet altijd het geval, maar het is wel goed om alert te zijn op de meest voorkomende bijwerkingen van het medicijn. Worden de bijwerkingen te heftig? Dan kun je besluiten om de behandeling met Ritalin te stoppen. Dit doe je altijd in overleg met een arts.

Alternatieven?

Niet tevreden met Ritalin? Probeer dan een alternatief, zoals LTO3 of L-theanine. In dit artikel beschrijven we uitgebreidt of LTO3 een goed alternatief is op ritalin.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant