Yoga Yogamat kopen? De top 10 yogamatten

Yogamat kopen? De top 10 yogamatten

Als je begint met yoga dan kan een goede yogamat het belangrijke verschil maken in hoe goed je ermee aan de slag gaat. Yogamatten zijn ontzettend effectief om meer comfort te bieden. Tijdens yoga zet je veel druk op de vloer, uiteindelijk moeten jouw ledematen het totale gewicht van jouw lichaam dragen. Het is vervelend als je na de yogasessie veel pijn voelt omdat je niet voldoende comfort hebt ervaren. Ondanks dat yoga een zeer rustgevende activiteit is, zul je door de pijn achteraf toch wat meer onrust ervaren. Als je net gaat beginnen met yoga dan is een mat echt onmisbaar.

Wat is een yogamat?

Een yogamat is een mat die je tijdens yoga gebruikt om de ondergrond waar je op steunt comfortabeler te maken. Het is vervelend om een half uur of uur lang op de grond te steunen. Als je op een tapijt aan yoga doet dan is dat niet echt een probleem, dan heb je al een zachte ondergrond. Tenslotte zijn er ook voldoende yoga oefeningen voor thuis. Maar bij een harde ondergrond, zoals een normale vloer, laminaat of beton, kan dit tot veel onrust tijdens en na de yogasessie zorgen. Je komt niet volledig tot rust en verkrijgt dus ook niet de maximale effecten die je met de yogasessie probeert te bereiken. Daarom kun je het beste investeren in een goede yogamat.

Waarom heb ik een yogamat nodig?

Bij de meeste yoga workshops is een goede yogamat een vereiste. Vaak is de grond vies en daar wil je natuurlijk niet met je blote handen, voeten en ellebogen op rusten. De ondergrond kan veel overlast veroorzaken tijdens een yogasessie. Terwijl je de yoga-oefeningen uitvoert blijft je continu bezig met de vieze en harde vloer. Dat is niet prettig, want je blijft continu afgeleid. Terwijl het doel van yoga juist is om lichaam en geest samen te brengen, je spieren goed te trainen en op deze manier ook nog eens heerlijk tot rust te komen. Je hebt een yogamat dus echt nodig als je met yoga begint.

Welke soorten yogamatten zijn er?

Het totale aanbod aan verschillende yogamatten is groot. Je kunt uit de volgende soorten yogamatten kiezen:

Extra dikke yogamatten – deze bieden extra comfort wanneer je op een harde vloer aan yoga wilt doen. Het is prettig wanneer je bijvoorbeeld op een vloer van beton of laminaat yoga-oefeningen gaat uitvoeren.

Sticky yogamatten – tijdens yoga beweeg je natuurlijk regelmatig. Op een gladde vloer is dat alles behalve ideaal, want de yogamat zal ook heen en weer bewegen. Om dit te voorkomen, kun je een sticky yogamat kopen. Deze blijft beter op de grond liggen.

Brede yogamatten – wanneer je veel heen en weer moet bewegen bij bepaalde oefeningen en daardoor meer ruimte nodig hebt, is de brede yogamat een prettige oplossen. Deze yogamatten bieden lekker veel ruimte zodat je niet telkens van de mat af hoeft te stappen.

Reis-yogamatten – ga je op vakantie? Dan kun je ook een speciale yogamat aanschaffen die tijdens het reizen ideaal is. Je hoeft dan niet telkens een yogamat te lenen maar hebt er altijd eentje bij de hand.

Eco yogamatten – als je erg milieubewust bezig bent dan is het slim om een eco yogamat aan te schaffen. Deze zijn van natuurlijke materialen gemaakt. Deze yogamat kan ook handig zijn wanneer je allergisch bent voor rubber of andere stoffen die in normale yogamatten zitten.

Premium yogamatten – dit zijn duurdere yogamatten die van duurder materiaal zijn gemaakt en ook een hogere duurzaamheid kennen. Als je lange tijd met jouw yogamat wilt doen dan is dit een uitstekende keuze.

Extra lange yogamatten – wanneer je tijdens de yogasessie veel posities wilt aannemen waar jij vooral jouw lichaamslengte bij gebruikt, dan kan een extra lange yogamat een ideale uitkomst bieden. Je hebt hiermee voldoende ruimte in de lengte, zodat je iedere oefening tot in perfectie kunt uitvoeren.

Hoe kies ik voor de beste yogamat?

Er zijn verschillende soorten yogamatten die ieder weer een andere toepassing en mate van comfort bieden. Uiteindelijk wil je op de volgende factoren letten wanneer jij een yogamat aanschaft:

De afmetingen – je kunt extra brede, extra lange en zelfs extra brede en lange yogamatten kopen. De afmetingen hangen onder andere af van jouw eigen lengte. Maar ook de spanwijdte van de yoga-oefeningen die jij gaat uitvoeren hebben hier invloed op. Als je veel ruimte nodig hebt dan is een extra lange of brede yogamat zeker aan te raden.

De prijs – voor de aanschaf van de yogamat heb je vanzelfsprekend zelf al een bepaald budget in gedachte. Yogamatten zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Als je wat meer budget over hebt voor de mat dan kun je aan wat meer persoonlijke voorkeuren voldoen, zodat je ook echt de beste yogamat aanschaft.

De mate van comfort – comfort is ontzettend belangrijk tijdens yoga. Je wilt niet afgeleid raken wanneer je de yoga-poses uitvoert. Een goede mate van comfort helpt om de maximale rust uit jouw sessie te halen en op deze manier te zorgen dat jij je ook echt prettig voelt tijdens de oefeningen.

De soort yoga die jij beoefent – als je bijvoorbeeld hot yoga beoefent dan kun je beter niet voor een sticky yogamat gaan. Die blijft tijdens de oefeningen telkens aan jou plakken. In plaats daarvan kun je beter voor materiaal kiezen dat niet aan jouw bezwete lichaam blijft plakken.

Het materiaal – yogamatten worden van verschillende soorten materiaal gemaakt, waaronder rubber en kunststof. Als je allergisch bent voor bepaalde materialen dan kun je deze vanzelfsprekend beter vermijden.

De kleur – de meeste yogamatten zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Daarom loont het om te kijken of jouw lievelingskleur er ook bij zit. Eventueel kun je de kleur van de yogamat matchen met de yoga kleding die jij draagt.

Duurzaamheid van het materiaal – je wilt dat de yogamat een tijdje meegaat. Het is zonde om iedere paar maanden weer een nieuwe mat te kopen. Daarbij kun je ook zoeken naar milieuvriendelijke materialen, want er zijn ook eco yogamatten verkrijgbaar.

De top 10 yogamatten

Hieronder vind je een lijst met de top 10 yogamatten op basis van de belangrijkste factoren om echt goed tot rust te komen tijdens jouw yogasessie.

1. Yogamat Focus Fitness

Deze yogamat is erg basic en ook relatief goedkoop, dus ideaal wanneer je net begint met yoga. Het kan een ideale uitkomst bieden wanneer je gewoon lekker comfortabel aan yoga wilt doen. De mat is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Met een lengte van 173 cm is deze vooral voor vrouwen geschikt – mannen kunnen beter een net iets langere yogamat aanschaffen. Deze mat heeft een dikte van een halve centimeter, dus is redelijk basic in vergelijking met andere yogamatten. Als je op zoek bent naar wat meer comfort dan is dit niet de ideale yogamat, maar voor beginners is dit wel een ideale eerste yogamat.

Meer informatie over “Yogamat Focus Fitness”

2. Njoy your sports – Yogamat – Thermoplastisch rubber

Deze yogamat is gemaakt van thermoplastisch rubber. Ideaal wanneer je graag wilt dat de mat goed blijft liggen tijdens de yogasessie. Deze mat is in drie verschillende kleuren verkrijgbaar, met aan elke kant ook weer een andere kleur. Dit is een luxe yogamat met een hoge duurzaamheid door het hoge kwaliteit materiaal. Njoy your sports is een bekend merk binnen de yogawereld en brengt goede en vooral premium producten uit binnen deze markt. Deze mat komt met een speciaal touwtje waarmee je de yogamat kunt vasthouden zodra je deze hebt opgerold.

Meer informatie over “Njoy your sports – Yoga mat”

3. Yogamat zwart 1,5 cm dik

Deze yogomat is dikker dan de meeste andere matten en hierdoor ook extra comfortabel. De mat is verkrijgbaar in maar liefst 12 verschillende kleuren. Je kunt deze yogamat gemakkelijk opbergen dankzij het handige sluitmechanisme. Ondanks dat deze mat wat aan de dure kant is in vergelijking met andere matten, is het een uitstekende aankoop aldus de vele kopers die jou al voor gingen. Dit is de best gewaardeerde yogamat van dit moment. Deze mat is gemaakt van NDR-schuim, wat ontzettend effectief is om te zorgen dat de yogamat gewoon op dezelfde plek blijft liggen. Daarbij biedt het ook een prettig comfort omdat het luchtig inzakt in vergelijking met andere materialen.

Meer informatie over “Yogamat zwart 1,5 cm dik”

4. Matchu Sports – Yogamat

Op zoek naar een yogamat met een mooi patroon en een goede prijs? Deze goedkope yogamat is ideaal wanneer je net begint met yoga. Je wilt in het begin niet direct een dure mat kopen, vooral omdat je nog wilt weten of je yoga wel leuk vindt. Matchu Sports biedt deze mat in twee verschillende versies aan, met verschillende kleuren maar hetzelfde patroon. DE mat is 0,6 cm dik, waardoor deze niet zeer comfortabel is wanneer jij veel druk op de ondergrond zet. Je kunt deze yogamat bijvoorbeeld het beste inzetten in kamers waar al een tapijt of andere zachte achtergrond ligt. De yogamat is anti-slip, zodat deze niet wegschuift wanneer jij deze op een gladde ondergrond legt.

Meer informatie over “Matchu Sports – Yogamat”

5. Nike Fundamental Yogamat (3mm)

We kennen Nike natuurlijk allemaal van de vele soorten sportartikelen die zij uitbrengen. Met de Nike Fundamental yogamat zorgen zij ook weer voor een product van hoge kwaliteit die ideaal is voor tijdens de yoga. Een groot nadeel van dit product is echter de dikte, de yogamat is maar 0,3 cm dik en de mat is ongeveer 60cm lang. Dit kan erg oncomfortabel voelen wanneer je al op een harde ondergrond de yoga-oefeningen uitvoert. De mat is eigenlijk voornamelijk geschikt om mee te nemen. Je kunt deze mat bijvoorbeeld buiten op het gras gebruiken of meenemen naar de yoga lessen als je je eigen mat wilt.

Meer informatie over “Nike Fundamental Yogamat”

6. JAP Sports Antislip Yogamat

Deze vrij dunne yogamat van JAP sports is ideaal voor yoga oefeningen. Je kunt deze mat het beste gebruiken op een ondergrond die al wat comfort biedt, zoals een tapijt of gras. Voor harde vloeren is deze mat minder geschikt. De dikte van de mat is slechts 0,3 centimeter. Naast yoga oefeningen is deze yogamat ook voor andere sporten in te zetten. De mat is van micro-suède gemaakt, ideaal om ook bij hot yoga voor voldoende grip te zorgen. Het anti-slip gehalte van deze mat is daarom perfect voor meerdere vormen van yoga.

 

Meer informatie over “JAP Sports Antislip Yogamat”

7. Love Yogamat

Deze yogamat wordt beschreven als ‘extra dik’, valt de dikte van deze mat toch redelijk tegen. Met 0,6 cm dikte is dit niet de ideale mat om op harde ondergronden te gebruiken. Als je dus naar veel comfort op zoek bent dan kun je beter een andere yogamat kiezen. Deze mat is in maar liefst 7 verschillende kleuren verkrijgbaar, dus is perfect te matchen bij jouw yogakleding. Je kunt deze yogamat wassen, zodat deze weer schoon is voor de volgende sessie. Daarbij biedt het een goede anti-slip op gladde ondergronden. De duurzaamheid van deze mat is hoog, dus je kunt deze voor lange tijd gebruiken.

Meer informatie over “Love Yogamat”

8. Manduka PROlite Mat

Deze lichte yogamat is ideaal als je er lange afstanden mee wilt afleggen. Maar je kunt de mat natuurlijk ook gewoon thuis gebruiken. Met een dikte van 0,45 cm biedt het niet veel comfort, maar als beginner kun je hier prima mee uit. De mat is in 4 verschillende kleuren verkrijgbaar en biedt een goede anti-slip wanneer je veel beweegt tijdens de yogasessie. De prijs van de mat is wat aan de hoge kant, maar daar krijg je ook een hoge kwaliteit voor terug.

Meer informatie over “Manduka PROlite Mat”

9. Sportsbay Eco Deluxe

Met 0,6 cm is de dikte van deze yogamat wel voldoende om geen last te krijgen van jouw knieën of ellebogen/armen. Toch kan de kou op koude vloer wel doortrekken naar de bovenkant van de mat. Als je op een koude vloer traint dan is dit niet de beste keuze. Met een lengte van 183 centimeter is deze mat geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Je kunt de mat in 6 verschillende kleuren kopen. De prijs van de yogamat is ook aan de goede kant, wat dankzij de hoge duurzaamheid van het materiaal ook perfect is. Je kunt deze mat lange tijd gebruiken. Deze mat is bovendien gemaakt met milieuvriendelijk materiaal.

Meer informatie over “Sportsbay Eco Deluxe”

10. Yogamat natuur (schapenwol)

Deze ecologische yogamat is ideaal voor eenieder die het milieu ook belangrijk vindt. Deze mat is gemaakt van schapenwol, wat een erg comfortabel gevoel geeft tijdens yoga. Let er wel op dat deze yogamat door dit materiaal aanzienlijk warmer is dan andere matten. De lengte van 180 centimeter maakt deze mat vooral geschikt voor vrouwen, mannen kunnen vaak beter voor een mat met een grotere lengte kiezen. Deze mat is vooral geschikt voor thuis, buiten kun je de mat beter niet gebruiken.

Meer informatie over “Yogamat natuur (schapenwol)”

Voor welke yogamat ga jij?

Als jij jouw yogasessies echt goed wilt uitvoeren dan heb je simpelweg een goede yogamat nodig. Alle yogamatten in dit artikel passen bij een andere soort yoga, of sluiten aan bij wat jij als persoon voor yoga zoekt. Kies daarom een van de top 10 beste yogamatten die in dit artikel staan en zorg dat je echt comfortabel en helemaal tot rust jouw yogasessies kunt uitvoeren.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant