Slaap Somnoblue Blauw Licht Filterende Slaapbrillen

Somnoblue Blauw Licht Filterende Slaapbrillen

Steeds vaker lees je over de gevaren van blauw licht in de media. Volgens deze berichten zou té veel blauw licht onder andere leiden tot oogvermoeidheid, slaapproblemen en netvliesveroudering. Tegenwoordig zijn er meer bronnen rijk aan blauw licht in ons leven terecht gekomen, zoals bijvoorbeeld de smartphone, tv’s en computerschermen. In een nog te publiceren artikel zullen we de feiten en mythes van blauw licht toelichten. Wil jij jezelf beschermen tegen blauw licht? Dan bestaan er blauw licht filter brillen die het blauw (en eventueel groene) licht wegfilteren. In dit artikel nemen we de blauw licht filterende slaapbrillen van Somnoblue onder de loep.

De slaapbrillen van Somnoblue

[thrive_2step id=’8238′]Somnoblue[/thrive_2step] is een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in zogeheten slaapbrillen die blauw licht wegfilteren. Het bedrijf is opgericht door Koos Meijer die tevens oprichter is van het bedrijf KM Human Factors Engineering. In het bedrijf KM Human Factors Engineering past Koos Meijer specifieke kennis over het brein, de biologische klok en lichttherapie toe om processen te optimaliseren. Hij heeft het bedrijf Somnoblue opgericht om “de kracht van donker, zoals hij dat zelf beschrijft, beschikbaar te maken voor een breder publiek. Somnoblue heeft 6 verschillende typen slaapbrillen, die ze aanbieden via de website:

Somnoblue SB-3-PLUS

De Somnoblue SB-3-PLUS is eigenlijk de “high-end” bril van Somnoblue en heeft een moderne uitstraling en filtert het blauwe licht tot wel 99% weg van het 430- 530 nanometer blauwe licht weg. Somnoblue SB-3-PLUS is met 49.95 euro wel de duurste bril uit het assortiment van Somnoblue.

Meer informatie over “Somnoblue SB-3-PLUS”

Somnoblue SB-2

De Somnoblue SB-2 wordt qua prijs onder de Somnoblue SB-3-PLUS gepositioneerd. De bril kost 28.95 euro en is daarmee een stuk goedkoper dan de SB-3-PLUS. De bril heeft een ander uiterlijk dan de SB-3-PLUS en heeft meer weg van een veiligheidsbril. Het is niet geheel duidelijk hoeveel procent van het blauwe licht de bril wegfiltert.

Meer informatie over “Somnoblue SB-2”

 

Somnoblue SB-1

De Somnoblue SB-1 wordt weer qua prijs ietsjes onder de Somnoblue SB-2 gepositioneerd. De bril kost 27.95 euro en is daarmee vrijwel gelijk geprijst met de Somnoblue SB-2. Dit model filtert 99% van het 450 – 490 nanometer blauwe licht weg.

Meer informatie over “Somnoblue SB-1”

 

Somnoblue SB-F2

De Somnoblue SB-F2 is een zogeheten ‘fit-over bril’ en dus geschikt voor brildragers. De SB-F2 kan over de normale bril heen geplaatst worden. De SB-F2 is iets duurder dan de SB-F1 en filtert 98% van het (<530 nm) blauwe spectrum licht. De pootjes van de SB-F2 kunnen in lengte versteld worden (en die van de SB-F1 niet).

Meer informatie over “Somnoblue SB-F2”

 

Somnoblue SB-F1

De Somnoblue SB-F1 is ook een ‘fit-over bril’ en dus geschikt voor brildragers. De SB-F1 filtert naast het blauwe licht ook een groter deel van het groene kleurenspectrum. De SB-F1 filtert 95% van het licht tot een golflengte tot <560 nm en heeft als gevolg een iets rodere rustgevende gloed dan de SB-F2.

Meer informatie over “Somnoblue SB-F1”

 

Somnoblue Junior SB-J Plus

Somnoblue Junior SB-J Plus is een blauw licht filter bril voor kinderen. De bril heeft dezelfde filtereigenschappen als de SB-3-Plus en is gemaakt van duurzaam en flexibel TPEE (Thermoplastic copolyester). Deze bril is geschikt voor kinderen tot en met 8 jaar. De bril filtert 99% van het blauwe licht (golflengte < 530 nm).

Meer informatie over “Somnoblue Junior SB-J Plus”

Blauw licht filterende werking van de brillen

Somnoblue claimt dat de slaapbrillen, afhankelijk van het model, een groot deel van het blauwe licht (en groene licht) wegfilteren. Om deze claims te verifieren hebben we vier modellen, de Somnoblue PLUS SB-3, Somnoblue SB-1, Somnoblue SB-F1 en Somnoblue Junior SB-J Plus onderworpen aan een uitgebreide test. Voor deze test hebben we gebruik gemaakt van de UPRtek compact spectrometer MK350D ((https://www.uprtek.com/en/product/Compact-Spectrometer/MK350D-Compact-Spectrometer.html)) om de hoeveelheid licht in het zichtbare spectrum te meten.

Blauw licht in het kort

Het doel van dit artikel is om de brillen van Somnoblue te testen en niet om alle ins en outs te vertellen over blauw licht. Toch is enige basis kennis vereist om de volgende testen te begrijpen. Daarom een korte introductie over (blauw) licht.

Het licht dat de mens kan zien bestaat uit rode, oranje, gele, groene en blauwe tinten, zie afbeelding 1. Blauw licht heeft de kortste golflengte en heeft ook de hoogste hoeveelheid energie.

Golflengtes van licht
Afbeelding 1: Spectrum van het zichtbare licht ((https://iristech.co/what-blue-light-filter-does/))

Daglicht bevat naar verhouding veel meer blauw licht, dan bijvoorbeeld het licht afkomstig van een gloeilamp of halogeen lamp. Gloeilampen, fluorescentielampen en halogeen lampen worden steeds vaker vervangen door LED lampen die over het algemeen relatief meer blauw licht en groen licht bevatten, zie onderstaande afbeelding.

Spectrum response (golflengtes) van lichtbronnen
Afbeelding 2: Spectrale response van verschillende soorten lichtbronnen, waaronder daglicht, gloeilampen, halogeenlampen, LED-lampen en fluorescentielampen. ((https://www.optiqueduvillard.ch/images/blog/pdf/blue-light-what-are-the-risks-to-our-eyes-final.pdf))

In de test wordt gekeken hoe goed het blauwe licht weggefilterd wordt door de Somnoblue brillen. Het volgende spectrum hebben wij gemeten:

[wpdatachart id=2]

Somnoblue SB-3-PLUS

Somnoblue claimt op de website dat de PLUS SB-3 99% van het blauwe/groene licht tot <530 nanometer wegfiltert en dit heeft een rode rustgevende gloed als gevolg. In de onderstaande grafiek is goed te zien dat de Somnoblue PLUS SB-3 inderdaad een groot deel van het blauwe daglicht wegfilterd.

[wpdatachart id=3]

In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel procent van het licht wordt weggefilterd door de Somnoblue PLUS SB-3.

[wpdatachart id=5]

Als we inzoomen op het interessante stuk (380 nm tot 560 nm) dan is het goed te zien dat de Somnoblue PLUS SB-3 grotendeels doet wat het belooft, zie onderstaande grafiek. Over de hele range filtert de slaapbril gemiddeld 99.5% van het blauwe/groene licht weg. Vanaf 515nm schiet de bril door de 99% grens heen. De bril filtert ook nog een groot gedeelte van het groene spectrum weg, namelijk licht met een golflengte van 580 nm wordt nog steeds voor 50% weggefilterd.

[wpdatachart id=51]

We kunnen niet anders dan concluderen dat de Somnoblue SB-3-PLUS erg mooie cijfers weet neer te zetten en dat de gegevens op de website van Somnoblue kloppen.

Somnoblue SB-1

Somnoblue claimt op de website dat de SB-1 99% van het blauwe/groene licht van 450 nanometer tot 490 nanometer wegfiltert. Dit heeft ook als gevolg dat je alles met een oranje tint zult waarnemen. In de onderstaande grafiek is goed te zien dat de Somnoblue SB-1 inderdaad een groot deel van het blauwe daglicht wegfilterd.

[wpdatachart id=53]

In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel procent van het licht wordt weggefilterd door de Somnoblue PLUS SB-1.

[wpdatachart id=55]

Als we dan weer inzoomen op het interessante stuk (380 nm tot 560 nm) dan is het goed te zien dat Somnoblue PLUS SB-1 ook weer grotendeels doet wat het belooft. Over de range 450 nm tot 490 nm filtert de slaapbril ruim 99.5% van het licht weg. Op 400nm dipt de bril naar ongeveer 97% en doet het op dat vlak iets minder goed dan de SB-3 plus.

[wpdatachart id=57]

De Somnoblue SB-1 wordt qua prijs onder de PLUS SB-3 gepositioneerd en als we naar de data kijken lijkt dat ook terecht. De Somnoblue SB-1 filtert iets minder van het blauwe / groene licht weg. Desondanks erg goede resultaten en zeker vanwege de prijs nog steeds een zeer interessante bril.

Somnoblue SB-F2 (voor brildragers)

Somnoblue claimt op de website dat de SB-F2 98% van het blauw/groene licht tot een golflengte tot <530 nm weggefilterd wordt en heeft een rode rustgevende gloed als gevolg. In de onderstaande grafiek is goed te zien dat de Somnoblue SB-F2 inderdaad ook een groot deel van het blauwe daglicht wegfilterd.

[wpdatachart id=4]

In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel procent van het licht wordt weggefilterd door de Somnoblue Somnoblue SB-F2.

[wpdatachart id=6]

Als we dan inzoomen op het interessante stuk (380 nm tot 560 nm) dan is nog beter te zien dat Somnoblue SB-F2 meer doet dan wat het belooft. Vrijwel over de hele range van 380nm tot 530nm filtert de slaapbril ongeveer 99.5% van het licht weg, terwijl de fabrikant adverteert met 98%.

[wpdatachart id=52]

Als we de bril puur vergelijken met het topmodel de Somnoblue PLUS SB-3, dan filtert de bril voornamelijk minder groen licht weg. Daarbij moet wel gezegd worden dat de ene bril voor niet-brildragers is en de andere bril voor brildragers. Kortom de Somnoblue SB-F2 is een erg fijne overzetbril die uitstekend zijn werk doet.

Somnoblue Junior SB-J Plus

Somnoblue claimt op de website dat de Junior SB-J Plus 99% van het blauwe/groene licht tot 540 nanometer wegfiltert. Volgens de website van Somnoblue worden dezelfde glazen gebruikt als bij de SB-3 PLUS en heeft dus ook als gevolg dat je alles met een oranje/rode tint zult waarnemen. In de onderstaande grafiek is goed te zien dat de Somnoblue Junior SB-J Plus inderdaad ook een groot deel van het blauwe daglicht wegfilterd.

[wpdatachart id=54]

In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel procent van het licht wordt weggefilterd door de Somnoblue Somnoblue Junior SB-J Plus.

[wpdatachart id=56]

Als we inzoomen op het interessante stuk (380 nm tot 560 nm) dan is nog beter te zien dat Somnoblue Junior SB-J Plus inderdaad dezelfde glazen gebruikt als de SB-3 plus. Dit is natuurlijk erg goed nieuws, want de SB-3 PLUS glazen zijn van een uitstekende kwaliteit.

[wpdatachart id=58]

Somnoblue Junior SB-J Plus is een bril voor kinderen en heeft dezelfde glazen als het topmodel de SB-3 PLUS. Dit is ook goed terug te zien in de data, want we hebben vrijwel exact dezelfde data gemeten m.b.t. het wegfilteren van het blauwe/groene licht.

De vier brillen vergeleken met elkaar

De Somnoblue SB-3 Plus en Somnoblue Junior SB-J Plus hebben eigenlijk vrijwel dezelfde filter eigenschappen. De Somnoblue SB-1 en Somnoblue SB-F2 hebben een ander filter, maar zijn nog steeds erg goed.

[wpdatachart id=59]

Als we kijken hoeveel procent de brillen van het zichtbare licht tussen de 380nm en 560nm wegfilteren dat ligt dat heel erg dicht bij elkaar:

[wpdatachart id=60]

Eindoordeel

We kunnen niet anders dan concluderen dat de blauw licht filter brillen van Somnoblue uitstekende brillen zijn. De claims op de website zijn terecht en de brillen filteren heel veel van het blauwe en groene licht weg. Als we de brillen vergelijken met brillen van andere fabrikanten, dan kunnen we ook niet anders concluderen dat de brillen van Somnoblue de beste blauw licht filter brillen zijn op dit moment.

Voor brildragers is de keuze snel gemaakt en komt de Somnoblue SB-F2 heel erg goed uit de bus. Voor kinderen is de  Somnoblue Junior SB-J Plus eigenlijk de enige keuze. Wij hebben geen andere blauw licht filter brillen kunnen vinden die gericht zijn op kinderen. Gelukkig maakt dit niet uit, want de Somnoblue Junior SB-J Plus is eigenlijk een bril met extreem goede filter eigenschappen.

Voor niet brildragers heeft Somnoblue nog wel wat keuze. Ga je voor het topmodel? De Somnoblue SB-3 Plus die zeer goede filter eigenschappen heeft. Of ga je voor een iets goedkoper model, de Somnoblue SB-1 of Somnoblue SB-2, en neem je de iets slechtere filter eigenschappen voor lief?

Eigenlijk kunnen we niet anders concluderen dat je eigenlijk geen miskoop kunt doen met de Somnoblue blauw licht filter brillen. De brillen steken met kop en schouders boven andere blauw licht filter brillen uit. Meer informatie welke blauw licht filter bril je zou moeten kopen? Op de website hebben we een artikel gemaakt waarin we 17 verschillende blauw licht filteren brillen van verschillende fabrikanten vergelijken.

Kortingscode Somnoblue brillen

Omdat wij erg enthousiast zijn over de Somnoblue brillen hebben wij in samenwerking met Somnoblue een kortingscode die gebruikt kan worden op de website van Somnoblue.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant