Artikelen Verschillende typen of vormen van hoogbegaafdheid?

Verschillende typen of vormen van hoogbegaafdheid?

Om niet te verzanden in een theoretisch verhaal over vormen van hoogbegaafdheid, waar je vraag over gaat, wil ik liever aansluiten op de ervaringen die je beschrijft. Zonder een Ja of Nee te geven op je vraag of je hoogbegaafd bent of niet, kan ik je wel zeggen dat het “anders denken” iets is waar veel hoogbegaafden mee worstelen. Te diep nadenken over een vraag. Denken dat er toch wel meer achter de vraag moet zitten, want ‘zo eenvoudig kan het antwoord toch niet zijn’, tot aan het gevoel dat de vraag een strikvraag is om te kijken of je echt wel dieper doordenkt of echt wel slim denkt. Waarna sommigen dan niet eens meer antwoord dúrven geven.

Dat ‘anders denken’, dieper doordenken, er meer achter zoeken; het is herkenbaar (maar ook niet iets wat alleen bij hoogbegaafden voorkomt. Mensen met een ander referentiekader vanuit cultuur of religie bekijken een vraag soms ook totaal anders, of geven op andere wijze antwoord).

Wat vooral veel voorkomt onder hoofbegaafden is het probleem met meerkeuzevragen. Het antwoord is vaak niet zo zwart/wit als het in een toets of examen wordt beschreven. Een hoogbegaafde ziet al snel uitzonderingen bij het voor het examen of toets juiste antwoord. Het is dan ‘ja, tenzij…’ of ziet bij de vraag van eens / oneens al snel allemaal mits, maar of tenzij.

Een “voorwaarde” voor hoogbegaafd is toch altijd wel de mate van slimheid / de mate van intelligentie. Een hoog IQ moet er wel zijn. Anderzijds is er bij een hoog IQ niet altijd sprake van hoogbegaafdheid. Hoogbegaafd is breder dan hoog intelligent.

Een aanrader als je hier meer over wilt lezen, of over uitingen van hoogbegaafdheid, is het boek “Misdiagnosis and Dual Diagnoses of Gifted Children and Adults”. Maar hoe weet je of je een hoog IQ hebt? Je schrijft dat je wel bovengemiddeld scoorde maar niet extreem hoog. Het meten van IQ is lastig. Het is een momentopname; zit je die dag niet lekker in je vel, dan scoor je minder dan je zou kunnen. Een olympisch kampioen loopt op een slechte dag ook een stuk minder hard dan zijn olympisch record.

Veel hangt ook af van de testafnemer; begrijp hij/zij de antwoorden die gegeven worden, wanneer deze niet standaard zijn? En, heel belangrijk, welke test is er afgenomen. Een officiële IQ test is niet een test van een uurtje, niet van een middag zoals bij bijvoorbeeld re-integratietrajecten wordt gedaan. Die officiële test is zeer uitgebreid en gaat over meerdere onderdelen zoals taal, ruimtelijk inzicht, logica, opnemen en reproduceren van informatie. In niet alle onderdelen zal je eenzelfde score halen. Als iemand zegt ‘ik heb een score van 137’ kán het zo zijn dat één van de onderdelen dat gemiddelde sterk omlaag heeft gehaald. Of dat twee onderdelen met extreem hoge score het juist omhoog hebben gehaald. In die zin kun je misschien spreken van verschillende vormen maar blijft toch ook gaan om het totaal.

Op diverse websites vind je IQ testen. De ene betrouwbaarder dan de andere maar allemaal zijn ze een sterk ingekorte uitgedunde versie van de echte test. Ze zijn leuk om te doen, een leuke oefening misschien om te zien wat een test inhoudt. Ze geven een indicatie maar erg serieus zijn ze meestal niet.

Wil je meer weten, dan raad ik je nogmaals het boek ‘misdiagnosis’ aan. Hoewel de titel misschien anders doet vermoeden geeft het heel veel informatie over hoogbegaafdheid en over van alles wat ermee samenhangt. Ik heb je hiermee geen helder of concreet antwoord kunnen geven vrees ik. Hopelijk heb ik je hiermee wel wat verder gebracht op je zoektocht naar kennis en inzicht? Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze dan hier op het forum of ga naar het hb-forum op internet (https://www.hb-forum.nl/) waar je met andere hoogbegaafden in gesprek kunt gaan.

Groet, Mariska

Mariska is actief in de begeleiding en coaching van hoogbegaafden en ze heeft op deze website twee verhalen geschreven over haar ervaring met hoogbegaafdheid. Voor meer informatie kan je ook op haar website terecht: http://www.samar.cc

De verhalen die zij heeft geschreven op deze website:
Mijn vriendje hoogbegaafdheid
Mijn leven als hoogbegaafde

Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert op het gebied hoogbegaafdheid. Zij deelt haar kennis in haar artikelen, beantwoordt vragen van lezers en waarborgt de kwaliteit van de categorie hoogbegaafdheid op Zobegaafd.nl. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar waar haar coaching en begeleiding jongeren en (jong)volwassenen helpt in het dagelijks leven en hen leert om te gaan met hun hoogbegaafdheid. In haar coaching en begeleiding richt Mariska zich op actie om het leven van anderen te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant