Dyslexie & Dyscalculie Dyslexie test: Online op dyslexie testen

Dyslexie test: Online op dyslexie testen

Wanneer je moeite hebt met lezen, kan dit een signaal zijn dat jij dyslexie hebt. Dit is een stoornis in het brein die het moeilijk maakt om woorden te lezen, te spellen en te schrijven. Waar de meeste mensen op redelijk automatische wijze een tekst kunnen lezen, zoals in een boek of op een verkeersbord, moeten mensen met dyslexie extra hun best doen. Dit maakt het vooral lastig om in het dagelijks leven taken zoals lezen, schrijven en toetsen maken op school uit te voeren. Op een latere leeftijd kunnen mensen met dyslexie te maken krijgen met obstakels op het werk, zoals het lezen en schrijven van belangrijke documenten. Door een dyslexie test te doen, krijg je een beter beeld en zie je in hoeverre jij te maken hebt met dyslexie.

De dyslexie test

Tijdens de dyslexie test worden er diverse vragen gesteld over jouw gedrag tijdens het lezen, schrijven of spellen van woorden en zinnen. Door de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, wordt duidelijk of er inderdaad sprake is van dyslexie. Je kunt de test hieronder uitvoeren.

Hoe weet je of je dyslexie hebt?

Veel mensen met dyslexie hebben pas later door dat zij inderdaad moeite hebben met lezen en schrijven. Doordat je er zelf mee te maken hebt, lijkt het alsof anderen hier ook op deze manier mee bezig zijn. Tenslotte weet je zelf niet anders, dus je kunt je moeilijk onderscheiden van anderen. Toch kan men na verloop van tijd steeds meer een gevoel hebben dat zij minder goed met geschreven taal zijn dan anderen, bijvoorbeeld doordat zij langer bezig zijn om een pagina te lezen. Zo kunnen ouders van kinderen met dyslexie het vaak herkennen aan het feit dat kinderen minder goed mee kunnen doen tijdens het lezen van boeken of moeite hebben met huiswerk.

Met dit praktische boek kun je als ouder zelf met je kind aan de slag. In het tien stappenplan wordt beschreven wat je van dag tot dag kunt doen zodat het lezen van je kind vooruitgaat. De eerste weken ligt de nadruk op tweehandige oefeningen en luisteren geheugenoefeningen. Daarna gaat je kind de letters maken van klei. De speciale leesbladen maken het stappenplan compleet. Samen met je kind ga je ontdekken dat lezen ook leuk kan zijn.

Hoe moet jij je laten testen op dyslexie?

Naast de test die jij op deze pagina kunt uitvoeren, is het aan te raden om ook naar een specialist te gaan. Dit geldt zowel voor mensen die denken zelf dyslexie te hebben als ouders die het gevoel hebben dat hun kind te maken heeft met dyslexie. Dit is geen aandoening die volledig genezen kan worden, maar het hoeft ook niet levenslang obstakels op te leveren. Bij een gesprek met de specialist worden diverse tests uitgevoerd die een verdere analyse van dyslexie opleveren. Dit is vooral voor kinderen en jongeren belangrijk om te laten uitvoeren, omdat veel scholen een speciaal behandelplan hebben voor dyslecten.

Hoe moet je dyslexie behandelen?

Er zijn geen medicijnen die dyslexie en haar symptomen oplossen. Het gaat hierbij vooral om mentale stimulatie en goede aanpassingen in de omgeving waar mensen met dyslexie gebaat bij zijn. Zo kan een speciale behandeling bij een specialist helpen om meer inzicht te krijgen in de mate van dyslexie, zodat men zijn of haar leven hier gemakkelijker op kan aanpassen. Het is een aandoening waar gelukkig gewoon makkelijk mee geleefd kan worden. Ondanks dat het enkele beperkingen oplevert in het dagelijks leven, zijn er talloze stappen die men kan nemen om zo goed mogelijk met dyslexie om te gaan.

Waarom is een dyslexie test belangrijk?

Zelfs wanneer je slechts een vermoeden hebt dat jij zelf of iemand in jouw omgeving last heeft van dyslexie, is het belangrijk om dit goed te laten testen. Het is de eerste stap naar een leven waarin dyslexie niet langer een obstakel hoeft te zijn. Testen op dyslexie kost slechts enkele minuten en kan jouw leven of het leven van een ander volledig veranderen.

Dyslexie als kans

Als iemand de diagnose dyslexie krijgt, zien we dat meestal alleen als een probleem. Maar wist je dat veel succesvolle architecten, advocaten, chirurgen en zelfs bekende auteurs dyslectisch zijn?

Dit boek beschrijft de positieve kanten van dyslectie.

 

 

Hebben alleen kinderen dyslexie of volwassenen ook?

In principe heb je dyslexie voor de rest van jouw leven. Daarom is het ook zo belangrijk om er al op jonge leeftijd mee aan de slag te kunnen. Tenslotte heb je er voor de rest van jouw leven profijt van. Er zijn dan ook veel volwassenen die te maken hebben met dyslexie en de aandoening beperkt zich niet slechts tot de kinderfase van ons leven. Sommige volwassenen komen er echter pas op latere leeftijd achter dat zij al die jaren te maken hadden met dyslexie. Dit komt doordat men op verschillende niveau’s met deze aandoening te maken kan hebben. Waar de één te maken krijgt met een milde vorm, kan de ander juist ernstige dyslexie hebben.

Dit maakt het voor sommigen lastig om zelf door te hebben dat zij toch last ondervinden van hun dyslexie. En uiteindelijk kan ook op volwassen leeftijd een online test voor dyslexie nog helpen om te leren hier beter mee om te gaan.

Op zoek naar boeken over dyslexie? Lees onze top 10 boeken over dyslexie!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

  1. Ik ben 50 jaar en merk dat de Nederlandse taal mij moeilijk afgaat. Nu ben ik benieuwd kan ik een test doen en wat kost dat? En als de bevestiging er is wat kan ik ermee doen om weer aan een baan te komen. Alvast bedankt met vriendelijke groet Sonja Winkelman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant