Stress & Burn-out Vakantiestress: voorkom en genees

Vakantiestress: voorkom en genees

Vakantiestress is een welbekend fenomeen. We houden er bijna allemaal van om op vakantie te gaan. Maar vergeten ook dat we vaak stress ervaren van tevoren of als we op bestemming zijn. We willen maar al te graag ergens relaxen tijdens onze welverdiende vakantie en doen dit elk jaar weer. Je hebt de vakantie geboekt en een paar weken voor de vakantie komen de vragen en angsten. Hoe zit het met geld inwisselen, ik moet mijn paspoort niet vergeten, wat als het hotel niet goed is? Er zijn vele gradaties in stress voor de vakantie. Ook kan het zo zijn dat de stress pas begint zodra je op je bestemming bent aangekomen. Er zijn gelukkig ook dingen die je kan doen tegen de vakantiestress. Zo kan je genieten van een welverdiende vakantie.

Vakantiestress voordat je vakantie begint

Vakantiestress kan dus al beginnen voordat je weggaat. Daarin zijn verschillende vormen. Er zijn mensen die weken van tevoren bezig zijn om hun koffer te pakken. Ze dubbelchecken alles. Ook slaan ze alles in qua medicijnen, anti-muggenspray et cetera. Dit zijn eigenlijk meer de praktische stressers. Ze willen controle houden over de situatie en proberen alles in eigen handen te houden.

Om de stress in de perken te houden is het verstandig om met lijstjes te werken. Zo weet je precies wat je nog nodig hebt en wat je al lekker kan afstrepen. Maak lijstjes voor je koffer en maak lijstjes voor dingen die je wil doen tijdens de vakantie. Zo houd je overzicht en komen de stressgevoelens waarschijnlijk wat minder naar boven. Je hebt alles meer onder controle en kan checken en dubbelchecken. Als je hier nou op tijd mee begint, dan ben je die stressgevoelens voor!

Doemdenken voor de vakantie

Je hebt ook de doemdenkers. Daarin zitten ook verschillende gradaties. Maar je hebt mensen die altijd enthousiast zijn om ergens naartoe te reizen zodra ze de reis boeken. Maar een paar weken daarvoor begint de stress in het hoofd. Wat als het niet goed gaat? Wat als er iets gebeurt? Waarom doe ik dit mezelf eigenlijk aan? Al deze vragen blijven door het hoofd spoken en hebben invloed op je stressniveau. Immers zijn het vragen waar je geen antwoord op hebt! Loslaten is eigenlijk de enige optie.

Dat klinkt erg makkelijk: je moet het loslaten. Maar er zit waarschijnlijk niks anders op. Je maakt jezelf gek als je blijft denken over vragen waar je geen antwoord op hebt. Je weet nooit wat er kan gebeuren, maar dat is nou eenmaal een feit. Focus je op de goede dingen. Je bent gaat immers vakantie vieren om lekker tot rust te komen!

Stress tijdens de vakantie zelf

De voornaamste vakantiestress is eigenlijk tijdens de vakantie zelf. De stress voor het onbekende. Je stapt een vliegtuig in om vervolgens op een onbekende plek leuke dingen te gaan doen en te ontspannen. Je weet eigenlijk niet wat je kan verwachten. Wat nou als het helemaal niet leuk is of als je heimwee krijgt? Of wat als je op vakantie bent en deze gevoelens echt al hebt voordat je geland bent. Dat zijn wel lastige situaties. Je stresslevel kan behoorlijk toenemen hierdoor.

Het komt vaak omdat je dus even geen controle hebt over en situatie. Er is geen weg meer terug als het ware. Probeer dan alleen de dingen te doen die je echt wil doen. Rust lekker uit als je een lange vlucht hebt gehad. Eet goed en drink veel water. Dan heb je kans dat je wat meer tot jezelf komt en toch echt gewoon gaat genieten van de vakantie. Je hebt niet voor niets zo ver gereisd…

Het gaat niet zoals je wil

Deze kennen we misschien allemaal wel. Je hebt in je hoofd wat je die dag gaat doen of hoe je voor de dag wilt komen, maar dat lukt simpelweg niet. Ook kan dat op vakantie zo zijn. Je hebt je helemaal verheugd op die ene sightseeing, maar het blijkt dat deze gesloten is die dag. Of je komt erachter dat het helemaal niet zo mooi was als je dacht. Probeer dit dan los te laten. Stel jezelf de vraag waarom je per se iets gezien moet hebben. Gaat vakantie juist niet om ontspanning en plezier? En hou in gedachten dat sommige dingen nou eenmaal worden beïnvloed door overmacht. Dat heeft niks met jou te maken. Maar het is nou eenmaal zoals het is.

Reisgenoten geven stress?

Er kan ook vakantiestress ontstaan doordat je met mensen aan het reizen bent waar je stress van krijgt. Het kan zijn dat de mensen met wie je reist hele andere gewoontes hebben. Of ze hebben hele andere ideeën over wat een vakantie voor ze betekent. Mocht je het gevoel hebben dat dat weleens problemen kan opleveren, zorg dan dat je van tevoren goede afspraken maakt met elkaar. Als je bijvoorbeeld met twee gezinnen op vakantie gaat, dan kan dat vrij intens zijn. Zorg dat je elkaar ook tijd een ruimte geeft als mensen hun eigen gang willen gaan. Niks vervelender dan dat je je moet conformeren aan een ander op vakantie!

“Ik moet nuttig zijn”

Veel mensen hebben een druk bestaan. Zodra ze dan op vakantie gaan en niks om handen hebben, dan kan er weleens een gevoel van ongemak insluipen. Je vindt eigenlijk dat je nuttig bezig moet zijn. Dat ben je in het dagelijks leven ook! Maar probeer wel te beseffen dat je niet voor niets vakantie hebt.

Wat kan je nog meer doen tegen vakantiestress?

Er zijn ook nog een aantal andere dingen die je kan doen om het algehele vakantiestress niveau zo minimaal mogelijk te houden. Deze dingen zijn vaak van grote invloed op je stressniveau, zonder dat je het misschien door hebt. Probeer ze maar eens en zie wat het voor je doet!

Zorg dat er iemand op je huis past. Heb je een kat of planten? Zorg dan dat een buurman of –vrouw of vrienden/familie op je huis kunnen passen. Vraag of ze de post willen verzamelen, planten water willen geven en natuurlijk de kat eten willen geven, als je die hebt. Het is daarnaast wijsheid om naar je vakantie toe te werken. Bedenk gewoon ruim van tevoren wat er allemaal gedaan moet worden. Begin op tijd met het lijstje af te werken.

Zorg dat je op je werk alles hebt overgedragen. Zo heb je geen last meer op je schouders en weet je dat het in handen is van een andere collega. Niks zo vervelend als je nog tijdens je vakantie mails zit te beantwoorden. Een andere tip is om je huis lekker op te ruimen. Zo kom je terug van vakantie in een schoon en opgeruimd huis. Dan kan je dat relaxte vakantiegevoel nog even vasthouden!

Wat vaak een lastige is voor mensen.. is om de telefoon of laptop zoveel mogelijk te laten staan. Het is beter als je deze helemaal niet meeneemt! Zo ben je even helemaal offline en kan je bijkomen van alle digitale prikkels.

Hoe sterk sta je?

Er zijn duidelijk verschillende gradaties in het hebben van vakantiestress. Het ene stressprobleem is makkelijker verholpen als het ander. Het ligt er ook helemaal aan hoe je zelf in de situatie staat. Bovenal moet je je realiseren dat je op vakantie bent en plezier moet hebben in wat je doet en meemaakt! Probeer dit te onthouden als die stressgevoelens omhoog komen. En kijk welke tips voor jou zouden kunnen werken. En het is altijd goed om je stressgevoel te bespreken met je reispartner, zo weet diegene wat er aan de hand is en kan hij of zij je hierbij helpen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant