Mindmapping

Mindmap

Mindmapping is bedacht om op een effectieve manier aantekeningen en notities te maken. Toen het mindmappen nog niet bestond werden alle aantekeningen en notities eigenlijk onder elkaar geschreven, alsof er een hele lap tekst onder elkaar werd geschreven. Door punten, cijfers of kruisjes te plaatsen wisten we waar de aantekening eindigde en de volgende begon. Echter, als iemand dan nog terugkwam op een onderwerp, dan was er geen ruimte meer om dit bij de eerdere notitie bij te schrijven. Hierdoor werd het al snel een rommel op het papier en werd het geheel onoverzichtelijk. Door mindmapping is deze rommel gemakkelijk te voorkomen en maak je wel geordend notities.

Wat is mindmapping?

Mindmapping is een heel andere wijze om notities te maken. Er wordt niet van links naar rechts geschreven om zo steeds een regel naar beneden op te schuiven, maar er wordt vanuit het midden van een document gewerkt. In het midden wordt een bepaald concept of een gedachte geplaatst en van dit punt uit worden er verdere notities gemaakt. Vanuit het centrale idee worden dus steeds nieuwe aantekeningen toegevoegd die allemaal op gelijke afstand van het punt staan. Hierdoor ontstaat er een rondje om het centrale punt heen en is duidelijk dat iedere aantekening eigenlijk even belangrijk is. Er is meer ruimte overal omheen, waardoor het ook goed overzichtelijk blijft.

Stel u voor dat u een nieuwe fiets wilt gaan kopen. Bij de aanschaf van een nieuwe fiets komt nogal wat kijken en u wilt natuurlijk wel een fiets die goed bij u past. Om hier een goed en helder beeld van te krijgen kunt u een mindmap maken. U schrijft ‘nieuwe fiets’ midden op een papier, want dit is uw centrale punt. Hier draait het allemaal om. Vervolgens onderstreept u dit, zodat voortdurend duidelijk is dat dit het centrale punt is. Schrijf hieromheen eerst de wat algemenere zaken op die eerst in de gedachten springen, zoals kleur, formaat, versnellingen, remmen, instap, soort, merk enzovoorts.

Deze zaken staan nu op verschillende plekken om het centrale punt heen en u verbindt ieder nieuw punt met een lijntje met het centrale punt. Vervolgens kunt u de punten wat specifieker gaan maken. Koppel blauw aan de kleur, 28 inch aan het formaat, 3 aan de versnellingen, terugtrap aan de remmen, laag aan de instap, moederfiets aan het soort en Sparta aan het merk (bijvoorbeeld). Zo kunt u, indien gewenst, steeds verder specificeren wat u zoekt en komt u uiteindelijk uit op een heel compleet en helder overzicht van uw wensen en eisen voor een nieuwe fiets.

Mindmapping software

Een mindmap hoeft zeker niet speciaal op een vel papier te worden geplaatst. Er zijn bijvoorbeeld ook speciale programma’s op het gebied van mindmapping. Deze mindmapping software is vooral erg populair binnen bedrijven waar men zich veel bezig houdt met brainstormen. Mindmappen is namelijk ideaal bij brainstormen. Een ander voordeel van mindmapping software is wel dat een mindmap steeds even geopend kan worden wanneer er iets nieuws in de gedachten schiet. Vervolgens wordt het opgeslagen tot een later tijdstip. U loopt niet het risico dat het vel papier kwijt raakt of beschadigd.

Voordelen van mindmapping

Het belangrijkste voordeel van mindmappen is wel dat alles direct opgeschreven kan worden op een nieuwe willekeurige plaats op het blad. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met aanvullingen op eerder gemaakte aantekeningen. Er kan altijd makkelijk informatie worden toegevoegd op de juiste plek in de mindmap. Hierdoor gaan er ook geen ideeen verloren omdat er teveel tijd wordt besteed aan het zoeken van plek om te schrijven, of omdat ze ergens worden geschreven op een plek waar ze niet horen te staan. Informatie is gemakkelijk te ordenen en een mindmap wordt beter onthouden dan een stuk tekst met informatie.

U begint met een kerngedachte of –concept, plaatst dit centraal en omcirkelt of onderstreept dit. Maak zoveel mogelijk uitsluitend gebruik van sleutelwoorden. Geef met symbolen of kleuren extra details weer en onderstreep eventueel de belangrijkste punten. Echter, het belangrijkst is dat u de mindmap maakt zoals het voor  u het meest overzichtelijk is. Uiteindelijk bent u de enige die het ook na een tijdje nog moet kunnen begrijpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here