Depressie Burn-out versus depressie. Wat zijn de verschillen?

Burn-out versus depressie. Wat zijn de verschillen?

Burn-out en depressie zijn twee mentale stoornissen die ertoe kunnen leiden dat mensen zich erg ongelukkig voelen. Toch zijn er diverse verschillen, maar ook overeenkomsten, die het mogelijk maken om een goede diagnose te stellen. Vaak hebben mensen moeite om zelf te herkennen waar zij op dat moment mee te maken hebben en kan het ook voor de omgeving lastig zijn om vast te stellen waar iemand op dit moment aan leidt. Door goed te kijken naar de verschillen tussen de burn-out en depressie, kunnen betere inzichten verkregen worden en is het gemakkelijker het probleem bij de kern aan te pakken.

De verschillen tussen burn-out en depressie

We voelen ons allemaal weleens vervelend, sommige dagen gaat het simpelweg niet zoals we zelf graag zien. Maar als je regelmatig slechte dagen hebt dan kan een burn-out of depressie daar aanleiding voor zijn. Ondanks dat slechte dagen regelmatig kunnen voorkomen bij zowel de burn-out als depressie, is het vooral de oorzaak hiervan belangrijk om te kunnen vaststellen waar deze negatieve gevoelens nu eigenlijk vandaan komen. Want juist in de kern zit het grote verschil tussen de burn-out en depressie.

Het verschil in de kern

Burn-outs zijn over het algemeen het gevolg van te veel stress als gevolg van een hoge werkdruk of simpelweg een hoge druk vanuit jezelf. Iemand die aan een burn-out leidt heeft lange tijd hard gewerkt, dit kan zowel op het werk als thuis zijn. Zo kan het liggen aan 80-urige werkweken op kantoor, maar kan dit ook het gevolg zijn van een te druk huishouden waarin te veel taken uitgevoerd moeten worden. Dit biedt in beide gevallen de mogelijkheid om jezelf te ver door te laten gaan in het werk zonder pauzes te nemen, of juist wel pauzes te nemen maar deze niet te gebruiken om ook echt tot rust te komen.

Bij een depressie ligt de kern over het algemeen bij een probleem dat zich heeft gevestigd in het hoofd, maar kan dit ook voortkomen uit het feit dat een depressie in sommige gevallen chronisch is. Je wordt er in dat geval mee geboren. Dit is anders dan bij een burn-out, want daar word je niet mee geboren. Toch kun je vanaf de geboorte wel al bepaalde persoonlijkheidstrekjes hebben die er uiteindelijk toe kunnen leiden dat je een burn-out krijgt. Denk hierbij aan een hoog doorzettingsvermogen en veel motivatie, maar er continu tegenaan lopen dat situaties niet helemaal zo lopen als jij zelf wilt. Je werkt dan harder om alles op te lossen, want je hebt een goed doorzettingsvermogen, maar omdat je gewenste resultaten uitblijven heb je geen moment om rust te nemen.

Verschil in symptomen

De symptomen van depressie en burn-out kunnen daarom flink verschillen. Iemand die een burn-out heeft zal over het algemeen minder last hebben van een laag zelfvertrouwen omdat zij simpelweg de hoop hebben dat het uiteindelijk toch goed komt als zij daar hard voor werken. Dit biedt vertrouwen in de toekomst, waar energie uitgehaald wordt, waardoor men kan blijven doorwerken.

Bij een depressie gaat het juist wel om lager zelfvertrouwen, want dat is simpelweg een van de meest voorkomende symptomen van een depressie. Je voelt je niet goed, waardoor je naar anderen kijkt die zich wel goed voelen, en praat jezelf een laag zelfvertrouwen aan omdat je niet kunt matchen met de mensen die jij om je heen hebt.

Zelfdestructieve gedachten

Dit geldt ook voor depressieve gedachten zoals het willen plegen van zelfmoord. Mensen die last hebben van een burn-out krijgen hier over het algemeen niet mee te maken, hoe vervelend zij zich ook voelen over de situatie. Maar wanneer je aan een depressie leidt, kan het voorkomen dat je de lust om te leven steeds verder verliest omdat je continu met negatieve gedachten rondloopt en moeite hebt om daar op een goede manier mee om te gaan.

Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat je het nut van het leven niet meer ziet en het gevoel hebt dat je niet langer wilt leven. Dit zijn zeer vervelende gedachten en indien je dergelijke gedachten in het hoofd hebt is het belangrijk om via jouw huisarts een afspraak te maken zodat je naar een psycholoog kunt. Daarbij is het noodnummer 113 altijd beschikbaar om jou bij te staan wanneer je echt niet meer ziet zitten.

De behandeling van burn-out en depressie

Omdat de aanleidingen van de burn-out en een depressie verschillend zijn, en er ook andere symptomen bij komen kijken, is de behandeling hiervan ook aanzienlijk anders. Mensen die te maken hebben met een burn-out zijn gebaat aan een hele andere behandeling dan mensen die aan een depressie leiden. Uiteindelijk komt het op één vlak op hetzelfde neer: je kunt dit alleen oplossen als je het probleem bij de kern aanpakt.

Meer rust bij een burn-out

Bij een burn-out zal de behandeling vooral in het teken staan van rust. De burn-out is het gevolg van te hard werken waarbij je niet langer de tijd hebt genomen om even tot rust te komen. Vaak zijn mensen die leiden aan een burn-out langere tijd uitgeschakeld. Dit kan variëren tot enkele maanden tot zelfs langer dan een jaar en hangt volledig af van de manier waarop men gedurende de behandeling aan de slag gaat met de kern van het probleem. Door nieuwe systemen in het dagelijks leven door te voeren, zoals voldoende rustmomenten en ook mindfulness, kan men zorgen dat dit probleem zich op korte termijn oplost en in de toekomst ook zo veel mogelijk voorkomen kan worden.

Lees ook: Het stappenplan om direct aan de slag te gaan met mindfulness

Terug naar de kern bij een depressie

Mensen die leiden aan een depressie hebben vooral behoefte aan een behandeling die zich focust op waar de depressie vandaan komt. Indien er een negatieve situatie heeft voorgedaan in het verleden, kan het helpen om deze situatie opnieuw te beleven en er andere lessen uit te trekken. Dit kan een emotionele periode worden, omdat je situaties moet herleven die je liever zo veel mogelijk probeert te vermijden. Maar door de situaties te herleven kun je leren er op een andere manier naar te kijken en op een positieve manier het leven voortzetten.

Burn-out in combinatie met een depressie

Het komt regelmatig voor dat mensen die aan een depressie leiden ook te maken krijgen met een burn-out. En dit is een moeilijke combinatie die veel zorgen in het hoofd naar boven kan laten komen. De behandeling voor een burn-out in combinatie met een depressie richt zich op beide onderdelen: zorgen voor meer rust in het leven en kijken hoe je de vervelende situaties die zich hebben voorgedaan op een andere manier kunt leren bekijken.

Tot slot

Een burn-out en een depressie zijn totaal verschillend, maar hebben ook veel overeenkomsten. Het is belangrijk om te weten welke stoornis de boosdoener is, zodat er op een structurele manier aan de problemen gewerkt kunnen worden. Nu je weet wat de verschillen zijn tussen een depressie en een burn-out kan je meer informatie vergaren over het specifieke onderwerp. Meer informatie over een burn-out? Lees dit uitgebreide artikel over burn-out. Juist op zoek naar informatie over depressie? Lees dan dit uitgebreide artikel over depressie.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant