Hoogbegaafdheid testen

Hoogbegaafdheid testen

Het willen testen op hoogbegaafdheid kan soms aan de orde zijn, omdat er de behoefte bestaat om vast te stellen of iemand hoogbegaafd is. Dit kan bijvoorbeeld de school zijn die constateert dat er problemen zijn en een vermoeden van hoogbegaafdheid heeft. Het vast stellen of iemand hoogbegaafd is wordt vaak gedaan door het maken van een hoogbegaafdheid test (en eventueel diverse gesprekken uitgevoerd door een psycholoog). Er zijn diverse bedrijven gespecialiseerd in het afnemen zogeheten hoogbegaafdheid testen, waardoor u goed weet waaraan u toe bent.

Waar laat je hoogbegaafdheid testen?

De meest eenvoudige manier om hoogbegaafdheid te testen is middels het meten van het IQ. Dit kan gedaan worden door een IQ test te maken. Uit een IQ test komt een IQ score naar voren. Op het moment dat de IQ score hoger dan 130 is, kunnen we spreken van hoogbegaafdheid. Eigenlijk kun je er vanaf dat moment vanuit gaan dat diegene een bovengemiddeld hoge intelligentie heeft. Op deze website wordt een gratis IQ test aangeboden die een indicatie van het IQ geeft.

Een IQ test wordt over het algemeen afgenomen of in elk geval gecontroleerd door een specialist. Een gemiddelde IQ test neemt ongeveer drie uur in beslag, met een aantal pauzes, en wordt veelal in een rustige ruimte afgenomen zodat men zich optimaal kan concentreren. Je kunt om advies vragen bij je huisarts als je vermoed dat je intelligentie je leven op een bepaalde manier beïnvloed, maar je kunt ook vanuit academische overweging testen of je hoogbegaafd bent of niet. Begrijpen wie je bent en wat je kunt is erg belangrijk, zo zou je ook op de universiteit bij je in de buurt om advies kunnen vragen.

Echt goede IQ testen zijn niet bepaald goedkoop. Een IQ test kost toch al gauw tussen de 200 en 400 euro. Echter zijn er ook wel gratis testen te vinden, hoewel deze over het algemeen veel minder diep in de materie duiken en slechts een oppervlakkig resultaat geven. Toch kan een gratis IQ test al wel een goede indicatie geven van je intelligentie. Op de website kunt u een gratis IQ test doen.

Alternatieven voor de IQ test

Je kunt ook op een andere manier vaststellen of je hoogbegaafd bent. Het is daarbij belangrijk dat je kijkt naar bepaalde karakter- en gedrag trekjes. Hiervoor kun je bijvoorbeeld HBDI en MBTI gebruiken, respectievelijk het Hermann Brain Dominance Instrument en de Myers-Briggs Type Indicator. Hieruit kun je opmaken wat voor type intelligentie de bovenhand heeft.

De theorie achter deze tests is te verwaarlozen volgens critici, maar het is wel een vrij eenvoudige manier om te bekijken of er sprake is van hoogbegaafdheid de ja of de nee.

De IQ test die we vandaag de dag gebruiken worden al tientallen jaren gebruikt door psychologen, scholen en werkgevers. Hiermee is de cognitieve capaciteit van iemand te meten. Het is bij de test voornamelijk belangrijk dat we inzicht krijgen hoe iemand een probleem oplost en hoe er abstract wordt geredeneerd. Diverse nieuwe tests zorgen ervoor dat het werkgeheugen vooral wordt getest en hoe deze korte termijn informatie onthoud en verwerkt. Hoe gaat het brein om met diverse ideeën en uit te voeren taken. Daarin liggen vele meetbare verschillen waardoor de test met grotere precisie zijn af te nemen en het dus ook beter is vast te leggen of iemand hoogbegaafd is of niet.

Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert op het gebied hoogbegaafdheid. Zij deelt haar kennis in haar artikelen, beantwoordt vragen van lezers en waarborgt de kwaliteit van de categorie hoogbegaafdheid op Zobegaafd.nl. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar waar haar coaching en begeleiding jongeren en (jong)volwassenen helpt in het dagelijks leven en hen leert om te gaan met hun hoogbegaafdheid. In haar coaching en begeleiding richt Mariska zich op actie om het leven van anderen te veranderen.

1 REACTIE

  1. De testen op de website 123test zijn echt zwaar ondermaats. Dit is werkelijk waar zonde van je geld. Zelfs de indicatietest op de website mensa.nl zeer indicatief. De officiële toelatingstest van Mensa daarin tegen, die je voor een paar tientjes kunt laten afnemen in groepsverband, is zijn geld dubbel en dwars waard. De betaalde test van Mensa is super professioneel. Ter referentie een vergelijkbare test bij een psycholoog kost tussen de 400 en 700 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in