Autisme Signalen van autisme bij baby's en peuters

Signalen van autisme bij baby’s en peuters

De signalen van autisme en de daaraan gerelateerde aandoeningen zitten op een zogenaamd continuüm, iets wat vertaald kan worden als een ‘geleidelijke overgang’. Het betekent dat een stoornis zich in gradaties kan voordoen.

Sinds de laatste grote update van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5 (DSM–5)* in 2013 zijn een aantal stoornissen samengevoegd tot Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Daardoor lijkt het allemaal wat eenvoudiger, maar het omgekeerde is het geval: teveel patiënten vallen binnen de nieuwe diagnose. Daardoor wordt de diagnose zelf ook een soort ‘vuilnisvatdiagnose’. Daarmee wordt wordt dat als iemand niet precies past binnen een duidelijk omschreven diagnose, deze altijd nog de diagnose Autisme Spectrum Stoornis kan krijgen.

Dat alles maakt het voor ouders lastig om een dergelijke stoornis te herkennen bij hun eigen baby. Wat kan de oorzaak zijn als het veel huilt? Is het maagje chronisch overstuur of is er iets anders aan de hand? Houdt er er niets van om liefde te ontvangen of is er iets anders aan de hand?

Omdat een Autisme Spectrum Stoornis voor een groot deel erfelijk bepaald is kun je ook eens kijken of je baby dezelfde eigenschappen heeft waar jijzelf in het verleden ook veel problemen mee hebt gehad. Bij baby’s met een Autisme Spectrum Stoornis moet je bijvoorbeeld letten op:

-Een over- of ondergevoeligheid voor licht, geluid of aanraking;

-Vroege problemen met communicatie, waarbij de eerste woordjes later dan verwacht worden geuit;

-Sterk gerichte interesses en een weerstand tegen veranderingen.

-Niet reageren op de eigen naam;

-Vermijden van oogcontact

-Niet lachen wanneer jij naar de baby lacht.

Het is natuurlijk lastig om te beslissen of je al vroeg hulp moet zoeken voor je baby of peuter. Zelf heb je vermoedelijk immers jaren moeten wachten voordat de juiste diagnose was gesteld en juist dat is een reden om te besluiten om vroegtijdig in te grijpen.

* In maart 2022 verschijnt de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Text Revision (DSM–5-TR). Voor de symptomen en signalen van Autisme Spectrum Stoornis zijn minimale veranderingen doorgevoerd.

Wil je meer weten over een autisme test? We hebben hier een artikel erover geschreven.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant