Schaken is een spel dat al de spelers uitdaagt om zetten vooruit te denken en de tegenstander te slim af te zijn. Het internationaal Olympisch Comité ziet schaken als een sport. Het zou niet alleen mentale inspanning eisen, maar ook fysieke als gevolg van het mentale inspannen. Het is de perfecte sport voor hoogbegaafde kinderen. De hersenen worden gestimuleerd en er wordt geleerd om fouten te maken.
Schaken zal je niet zo snel op tv zien verschijnen als bijvoorbeeld voetbal of basketbal. Toch is de sport opgenomen in het aanbod van vrijwel alle bookmakers. Dit betekent dat schaken tot de live wedden op sport opties behoort.
Hoogbegaafde kinderen moeten fouten leren maken
De kinderen zijn vaak erg perfectionistisch waardoor het maken van een fout als falen voelt. Terwijl juist het tegenovergestelde waar is. Fouten maken is cruciaal in het leerproces en maakt je uiteindelijk alleen maar beter in dingen.
Het schaakbord zou de kinderen een veilige manier bieden om te leren dat fouten maken oké is. Daarnaast daagt het de kinderen enorm uit. Een hoogbegaafd kind dat niet mentaal gestimuleerd wordt kan juist gaan onderpresteren.
De ‘alles of niets’ mentaliteit zorgt ervoor dat de kids snel stoppen met dingen die niet meteen lukken. Er worden geen risico’s genomen zodat fouten worden vermeden en falen niet aan de orde is.
Waarom vinden hoogbegaafde kinderen schaken zo leuk?
De basis van het spel is makkelijk te begrijpen en dat is juist fijn voor de hb’ers. Dit neemt het eerste gevoel van fouten maken weg. Later wordt schaken juist uitdagend. De verschillende strategieën om je tegenstander te verslaan zijn uiterst interessant.
Het spel is complex en dat is precies wat de hoogbegaafde kinderen interesseert. Ze kunnen direct beginnen met spelen nadat ze de basisregels kennen en zo hun schaak skills per partij verbeteren. Zodra ze denken dat ze het spel helemaal door hebben is er wel weer een nieuwe laag die ze kunnen ontdekken. Meer tactieken, theorieën en strategieën.
Schaken is niet alleen een sport, maar ook een bordspel waar geen geluk bij komt kijken. De uitslag is volledig te beïnvloeden door de spelers. Bij hb’ers kan de invloed van geluk een hoop emoties losmaken. Ze worden dan als betweterig, koppig of overgevoelig gezien terwijl ze eigenlijk alleen moeite hebben met hun rechtvaardigheidsgevoel.
Schaken is fascinerend
Een kwalitatieve schaakset is prachtig afgewerkt. Dit vinden de kids vaak fascinerend. Hoe de stukken over het bord bewegen, de structuren en abstracte vormen van het spel creëren een bepaald uiterlijk dat de hoogbegaafde erg aanspreekt.
Hoe basketballers genieten van een goede driepunter of dribbel, genieten de hb kinderen van het denkwerk dat ze moeten uitvoeren. De vrijheid om eigen keuzes te maken en dingen op hun eigen manier doen helpt enorm bij het beter functioneren op andere gebieden.
Hoogbegaafde kinderen hebben een hogere behoefte aan autonomie. Door het vele aanpassen wat ze moeten doen kunnen ze opstandig en dwars worden. Schaken biedt de kids een ideale uitlaatklep.