Hoogbegaafdheid Hoogbegaafdheid test

Hoogbegaafdheid test

Het vast stellen van hoogbegaafdheid is zeer belangrijk en wordt door experts aangeraden om hier zo vroeg mogelijk bij te zijn.

Alhoewel het voor u als ouder soms overduidelijk is dat uw kind hoogbegaafd is wil de school graag een bevestiging. Dit vaststellen of iemand hoogbegaafd is wordt vaak gedaan door het maken van een test en meestal diverse gespreken uitgevoerd door een psycholoog. Er zijn diverse bedrijven gespecialiseerd in het afnemen van dit soort testen waardoor u goed weet waaraan u toe bent.

Op deze website is het mogelijk om een hoogbegaafdheid test te doen. De test is ontwikkeld om iq te testen en geeft een indicatie van het iq. maar voor meer informatie over het testen van hoogbegaafdheid kan dit artikel gelezen worden.

Een online test of de bekende BNN intelligentietest in de televisieshow geeft een indicatie van IQ in die zin dat je veel antwoorden misschien goed hebt, meer dan je vrienden, maar meer dan dat is het ook niet. Een uitgebreide IQ-test test op meerdere (5) gebieden en kijkt dan ook naar de eventuele verschillen tussen die gebieden. Het gaat dan om een zeer uitgebreide test die veel tijd in beslag neemt en is dan veel grondiger dan de korte momentopname van een online test onder bepaalde omstandigheden.

Belangrijk is altijd dat de test wordt afgenomen bij een psycholoog die bekend is met Hoogbegaafdheid. Een testafnemer die daar geen ervaring mee heeft zal antwoorden op open vragen wellicht onjuist interpreteren.

Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert op het gebied hoogbegaafdheid. Zij deelt haar kennis in haar artikelen, beantwoordt vragen van lezers en waarborgt de kwaliteit van de categorie hoogbegaafdheid op Zobegaafd.nl. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar waar haar coaching en begeleiding jongeren en (jong)volwassenen helpt in het dagelijks leven en hen leert om te gaan met hun hoogbegaafdheid. In haar coaching en begeleiding richt Mariska zich op actie om het leven van anderen te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

2 REACTIES

 1. We willen graag onze zoon laten testen op hoogbegaafdheid, hij is HSPer. Hoe kan een IQ test worden vergoed? We krijgen nu overal een ‘nee’ te horen.

  noot: door de sitebeheerders is deze vraag geanonimiseerd.

  • Dank voor het insturen van je vraag. Het is een vraag waar meer mensen mee worstelen. De regels hierover zijn helaas niet hard (al neigen ze overwegend naar een afwijzing).

   Een “plat” IQ onderzoek wordt niet vergoed. Met “plat” wordt bedoeld dat er alleen een verzoek is om een IQ test, zonder dat deze samenhangt met een bredere vraag waar de IQ-uitslag een verklaring voor kan geven.

   In veel gevallen is er een duidelijke aanleiding waarom de IQ test gevraagd / gewenst is. Bijvoorbeeld problemen op school (duidelijk onderpresteren, de school weet geen raad met het tempo en nieuwsgierigheid of er is sprake van storend gedrag) of problemen die vooral thuis spelen zoals ongepast gedrag, depressiviteit / zware passiviteit, agressie of persoonlijkheidsstoornissen en/of autisme.

   Wanneer de school problemen signaleert en/of erkent is er een mogelijkheid dat de school een onderzoek aanvraagt. Dit zal dan vaak een breder onderzoek zijn alleen IQ, afhankelijk van wat de school ziet aan gedrag. Een IQ onderzoek kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van een autisme- of dyslexie onderzoek dat de school wil laten uitvoeren.
   Wanneer de problemen vooral thuis spelen en een kind duidelijk niet lekker in zijn vel zit, kan er via de huisarts een verwijzing komen voor de GGZ waar ze eventueel verder kunnen onderzoeken.

   Daarbij is dan de vraag of de psycholoog een IQ onderzoek zinvol vindt want niet alle behandelaars zien een hoog IQ als oorzaak of gevolg van een probleem.

   Kort gezegd: een IQ test wordt alleen vergoed wanneer dit onderzocht zou moeten worden in relatie tot andere problemen die spelen.

   Aanvraag ligt bij school of huisarts / GGZ / SJG. Wanneer door deze geen reden wordt gezien voor een IQ-test sta je vrij machteloos. Een andere psycholoog die bekend is met Hb kan er ineens heel anders over denken en de aanvraag anders indienen waardoor er kans is op een opening bij de zorgverzekering. Het IQ is een lastig onderwerp als het gaat om vergoedingen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant