ADHD & ADD Top 10 boeken over ADD

Top 10 boeken over ADD

ADD is een aangeboren en erfelijke afwijking in de hersenen. Het wordt vaak omschreven als ADHD subtype 1, toch is er een groot verschil met ADHD. Wil je meer weten over wat ADD inhoudt, voor jezelf of bijvoorbeeld voor jouw kind, dan doe je er goed aan om je hierover in te lezen. Er zijn veel boeken geschreven over ADHD en minder specifiek over ADD. De overeenkomsten met ADHD zijn kenmerken als: zich moeilijk kunnen concentreren, snel afgeleid zijn, aandachtsproblemen en dromerig zijn. ADD’ers hebben in mindere mate vaak het hyperactieve of impulsieve in zich. Maar wat betekent het nou om te moeten leven met ADD en hoe ga je hiermee om? In de onderstaande boeken over ADD kun je hier een antwoord op krijgen.

1. Leven met ADD

Leven met ADDSterre Hunvie schrijft in haar boek hoe ze een manier heeft gevonden om om te gaan met ADD binnen haar gezin. Haar echtgenoot en één van haar zoons hebben de diagnose ADD gekregen. Op zoek naar antwoorden en oplossingen is dit boek ontstaan. Mensen met ADD zijn zeer chaotisch, snel afgeleid, hebben veel stemmingswisselingen, maar zijn ook bijzonder creatief. Wat je kan verwachten wanneer je leeft met iemand met ADD en hoe je hier in het dagelijkse leven zo goed mogelijk mee om kan gaan, lees je in dit boek. Het boek leest gemakkelijk weg. Er is rekening gehouden in het boek met mensen die concentratie- of leesproblemen hebben. Zo is er gekozen voor een aangepast lettertype en regelafstand en heeft het boek levendige voorbeelden.

Meer informatie over “Leven met ADD

2. Hulpgids ADHD

Hulpgids ADHDDeze hulpgids is niet specifiek alleen bedoeld voor ADD, maar kan gelezen worden bij zowel ADD als ADHD om te leren begrijpen wat beide aandachtsstoornissen zijn en hoe je jouw sterke kanten kan benutten voor een geslaagd en succesvol leven. Het helpt je verder dan alleen kennis krijgen over de aandachtsstoornissen. Aan de hand van diverse waargebeurde verhalen en situaties krijg je inzicht in hoe je in diverse levensfasen en omgevingen jouw tekortkomingen kan tackelen en jouw unieke eigenschappen in kan zetten als kracht. Een bijzonder informatief boek met veel tips en oefeningen die zowel jongeren als volwassenen kunnen helpen.

 

Meer informatie over “Hulpgids ADHD”

3. Opvoedwijzer ADD en ADHD

Opvoedwijzer: ADD en ADHD boekEr zijn veel boeken geschreven over aandachtsstoornissen bij kinderen. Veel van deze boeken gaan in op de tekortkomingen van deze kinderen. Dit boek heeft echter een meer positieve insteek en er wordt bij elk negatief aspect van ADD een positief aspect tegenover gezet. Volgens de auteurs kun je een kind helpen door juist continue te focussen op het positieve kant van alle aspecten van ADD. Het boek is geschreven door twee psychiaters die zelf ook ADD hebben. Al met al is dit een boek wat je absoluut wilt lezen wanneer je het allerbeste met je kind voor hebt. Het boek is te omschrijven als een toegankelijk, praktisch en inspirerend boek.

 

Meer informatie over “Opvoedwijzer ADD en ADHD

4. Wonderlijke wazigheid

Wonderlijke wazigheidTirtsa Ahrlich is GZ-psycholoog en heeft veel werkervaring op het gebied van AD(H)D bij jongeren en jongvolwassenen. Voor jongeren en jongvolwassenen is het belangrijk om goed uit te kunnen leggen wat ADD is en wat het verschil is met ADHD. Omdat er nog geen goed leesbaar boek met tips was voor jongeren vanaf 12 jaar besloot Tirtsa een boek te schrijven die zowel voor jongeren en jongvolwassenen zelf als verzorgen, ouders en docenten gemakkelijk leesbaar is en praktische tips geeft voor het dagelijks leven. Onderwerpen zoals werken, rijbewijs halen, liefde, alcohol en drugs en humor worden afgewisseld met tips en ervaringsverhalen in dit boek.

 

Meer informatie over “Wonderlijke wazigheid

5. Chaos in je hoofd

Chaos in je hoofdHet boek van Anneke Eenhoorn, klinisch psycholoog en freelance docent richt zich op wat oudere kinderen met een diagnose ADD of ADHD. Het boek heeft herkenbare verhalen en tips van en voor pubers met AD(H)D. Doordat het boek eenvoudig is vormgegeven is het een prettig boek om door te lezen. Het boek geeft antwoord op de vraag hoe pubers om kunnen gaan met moeilijkheden in het leven door ADD, maar benadrukt ook wat personen met ADD juist heel goed kunnen die andere mensen niet goed kunnen. Een prettig boek met veel tips, herkenning en praktische werkbaarheid. Een pluspunt aan het boek is dat er verwezen wordt naar extra online materiaal.

Meer informatie over “Chaos in je hoofd

6. ADDaisy en ADDavid

Addaisy en ADDavidADDaisy en ADDavid zijn praktische voorlichtingsboekjes voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. De boekjes kunnen gebruikt worden door leraren, maar ook heel goed door ouders thuis. Aan de hand van de persoonlijke beleving van Daisy en David die ADD hebben, krijgen kinderen een idee wat het is om ADD te hebben en hoe ze daar mee om kunnen gaan. De boekjes hebben werkbare tips, tekeningen met ondersteunende tekst, een CD met oefeningen en liedjes en verwijzingen naar websites met meer informatie en oefeningen.

Meer informatie over “ADDavid

 

 

 

8. ADD, verdwalen in een hoofd vol prikkels

ADD verdwalen in een hoofd vol prikkelsDit boekje is een bijzonder goede tip wanneer je echt goed wilt weten wat het verschil is tussen ADD en ADHD. Beide stoornissen hebben een neurologische oorsprong waar je mee geboren wordt. Het verschil tussen beide ligt in grote lijnen in de wel of niet aanwezigheid van hyperactiviteit. In het verhaal van Ans Ettema-Essler worden de verschillen duidelijk weergegeven en wordt er daarna vooral ingegaan op problemen en talenten van iemand met ADD. Wil je weten wat jouw mogelijkheden in het leven zijn met ADD, dan is dit een fijn boek om te lezen.

 

Meer informatie over “ADD, verdwalen in een hoofd vol prikkels

9. Het is alsmaar zo druk in mijn hoofd

Het is alsmaar zo druk in mijn hoofdBas van Heycop ten Ham is klinisch psycholoog/psychotherapeut, gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie. Het is een beknopt boekje wat een goed overzicht geeft over ADHD en ADD bij volwassenen. Aan bod komen diagnose, de veel voorkomende comorbiditeit, en verschillende behandelingen: medicatie, coaching, gedragstherapie, psychotherapie en alternatieve therapieën zoals neurofeedback. Het boekje is bijzonder geschikt voor volwassenen als eerste kennismaking met hun eigen diagnose van ADD of wanneer je een volwassene in je omgeving hebt die recent de diagnose ADD heeft gekregen.

 

Meer informatie over “Het is alsmaar zo druk in mijn hoofd

10. Het ADD-syndroom

Het ADD-syndroomThomas E. Brow is een deskundige op het gebied van ADD en ADHD en heeft een vrij theoretische maar begrijpelijk boek geschreven over wie meer wil weten over ADD. Hij beschrijft voornamelijk over hoe de diagnose wordt gesteld en hoe aandachtstekortstoornissen behandeld kunnen worden. Diverse behandelingen en herkenbare situaties worden uitvoerig beschreven. Het boek is een absolute aanrader wanneer je geïnteresseerd bent in theoretische kennis en is daarom erg geschikt voor behandelaren en volwassen die zich willen verdiepen in aandachtsproblemen.

 

 

Meer informatie over “Het ADD-syndroom

Meer ADD boeken

Sommige van bovenstaande boeken zijn specifiek gericht op kinderen en sommige boeken specifiek gericht op volwassenen. Tot voor kort werd gedacht dat ADD en ADHD iets is waar je over heen kan groeien. Echter is tegenwoordig wel duidelijk en bewezen dat dit niet het geval is. Je kan er mee leren omgaan, maar heb je ADD of ADHD dan ben je daar veelal mee geboren en zal je moeten leren om je leven zo in te richten dat je er zo min mogelijk last van heb. Vandaar dat er ook een aantal goede boeken tussen staan die interessant zijn voor volwassenen die pas recent de diagnose hebben gekregen. Daarnaast hebben we ook een top 10 boeken gemaakt over ADHD. Is de top 10 voor jou nog niet uitgebreid genoeg? Kijk hier voor meer boeken over ADD.

Jorna Postma
Jorna Postma is expert op het gebied van ADHD. Haar expertise komt voort uit het feit dat zij zelf ook met ADHD kampt en over de jaren heeft geleerd hoe zij hier het beste mee kan omgaan. En die kennis deelt zij graag met jou door middel van de artikelen die zij op Zobegaafd.nl voor de categorie ADHD & ADD schrijft. Jorna omschrijft het zelf als het “helpen vinden van de superpowers die mensen met ADHD en ADD hebben”, welke zij dan kunnen inzetten om beter met hun symptomen om te gaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant