ADHD & ADD Boeken over ADHD – Top 10

Boeken over ADHD – Top 10

Wanneer je zelf ADHD hebt of een kind hebt met ADHD, kan het handig zijn om je wat in te lezen. Zo weet je beter wat je kunt verwachten, of krijg je praktische tips om om te gaan met bepaalde situaties. Er zijn ontzettend veel boeken over ADHD geschreven, dus hoe weet je nou welke de beste aanraders zijn? Je kunt ze moeilijk allemaal lezen. Om je een handje te helpen, hebben we hier 10 boekentips voor je die gaan over ADHD.

1) Opvoedwijzer ADD en ADHD

Opvoedwijzer ADD en ADHDWanneer je een kind met ADD of ADHD hebt, dan kan het best lastig zijn om het op de juiste manier op te voeden. In dit boek – geschreven door Edward Hallowell en Peter Jensen, die veel kennis op dit gebied hebben – krijg je talloze praktische tips om te leren hoe je de opvoeding van een kind met ADD of ADHD kunt doen. De focus wordt ook erg gelegd op de positieve eigenschappen van kinderen met ADD of ADHD, zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Hierdoor is het ook een heel erg positief boek, dat absoluut niet mag ontbreken in je boekenkast wanneer je graag wilt leren hoe jij je kinderen het beste kunt opvoeden.

 

Meer informatie over “Opvoedwijzer ADD en ADHD

2) ADHD: Hoe haal je het uit je hoofd?

ADHD: Hoe haal je het uit je hoofd?Cathelijne Wildevervanck beschrijft in haar boek ADHD: Hoe haal je het uit je hoofd? Is een boek dat je leert hoe je kunt leren omgaan met je ADHD, zonder dat je medicatie of coaching nodig hebt. In het boek wordt vooral uitgegaan van de NLP-technieken. Hiermee leren mensen met ADHD om hun hersenen anders te programmeren en om de voordelen in te zien van hun ADHD. Het boek is zeer geschikt voor volwassenen die zelf ADHD hebben, of voor mensen die iemand in de familie- of vriendenkring hebben met ADHD. Cathelijne Wildevanck is psycholoog, coach en schrijver en heeft in haar boek praktische tips gezet voor mensen met ADHD, zodat zij leren om hiermee om te gaan.

Meer informatie over “ADHD: Hoe haal je het uit je hoofd?”

3) De ADHD survivalgids

De ADHD survivalgidsDe ADHD survivalgids is een boek in de reeks ‘survivalgidsen’. In ieder deel van deze reeks wordt een andere stoornis of ziekte uitgelicht. Het boek is vooral zeer geschikt voor kinderen tussen de tien en de veertien jaar die beter willen begrijpen waar ze zelf last van hebben en ook voor kinderen die vrienden of familie hebben met ADHD. Het boek staat bomvol tips, quizzen, handige weetjes en lijsten. In een begrijpelijke taal wordt alles helder uitgelegd. Overal staan zwart-wit illustraties bij, zodat het boek visueel ook zeer de moeite waard is. Achterin het boek is een register, zodat je ook gemakkelijk kunt zoeken op trefwoorden die in het boek staan vermeld. Een praktische gids voor alle kinderen met ADHD.

Meer informatie over “De ADHD survivalgids

4) ADHD relaties

ADHD relatiesWanneer je ADHD hebt en in een relatie zit met iemand die geen ADHD heeft, dan kunnen er allerlei problemen ontstaan. Dit komt vaak omdat de partners elkaar niet goed begrijpen. Omdat iemand met ADHD impulsief kan handelen, is het mogelijk dat er strubbelingen in een relatie ontstaan. En wat in relaties kan werken wanneer er geen sprake is in van ADHD, werkt hier juist vaak niet en zorgt voor nog meer problemen. De auteur Melissa Orlov is cum laude afgestudeerd aan Harvard. Ze schrijft in haar boek veel uit eigen ervaring. Ze is namelijk getrouwd met iemand met ADHD. Ook coacht ze stellen om hen te helpen met hun relatieproblemen. Ze heeft op haar eigen site al veel geschreven over relaties en ADHD. In haar boek ADHD relaties krijg je praktische inzichten die jou en je partner kunnen helpen.

Meer informatie over “ADHD relaties

5) Dit is ADHD

Dit is ADHDJan Buitelaar beschrijft in zijn boek “Dit is ADHD” precies wat ADHD is en waar je rekening mee kunt houden. Er wordt vooral uitgegaan van een situatie waarbij je juist géén medicatie hoeft te gebruiken. Ook wordt er een einde gemaakt aan alle misverstanden rondom ADHD. Er wordt uitgelegd wat de voor- en nadelen van medicatie zijn. Ook krijg je tips om te communiceren met je behandelend arts. En wat zeg je precies op een school? Welke afspraken worden hier gemaakt? Daarnaast krijg je een hoop uitleg over ADHD en wat dit nou eigenlijk precies is. Ook staan er tips in voor mensen die iemand kennen met ADHD, zodat je leert om er op een goede manier mee om te gaan. Een nuttig boek voor iedereen die meer over ADHD te weten wil komen.

Meer informatie over “ADHD relaties

6) Alle honden hebben ADHD

Alle honden hebben ADHDWanneer je een boek zoekt dat wat luchtiger is, maar wel herkenbaar is voor mensen met ADHD, dan kun je het boek ‘Alle honden hebben ADHD’ lezen. Het boek staat bomvol hondenfoto’s die vooral voor mensen met ADHD heel erg herkenbaar kunnen zijn. Ook kan het boek heel handig zijn voor mensen om beter te begrijpen wat ADHD is en hoe het is om ‘anders’ te zijn dan de rest van de mensen. Juist omdat het zo’n humoristisch boekje is, is het erg verfrissend. Vooral leuk om cadeau te geven aan iemand, zonder meteen iets te geven met een zware lading.

Meer informatie over “Alle honden hebben ADHD

7) Weet jij wat ADHD is?

Weet jij wat ADHD is?Speciaal voor kinderen is het boek ‘Weet jij wat ADHD is?’. Dit is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht. En het is gericht op kinderen die iemand kennen met ADHD. Het is dus niet zozeer voor iemand met ADHD zelf, al zal die ook zeker wel wat aan het boek kunnen hebben. Kinderen die iemand kennen met ADHD, kunnen met dit boek wat beter begrijpen hoe hun vrienden of familie met ADHD in elkaar zitten. In het boek staan meerdere oefeningen en deze worden afgewisseld met duidelijke uitleg. Alles wordt op een speelse manier duidelijk gemaakt en er staan veel grote tekeningen in het boek om het voor de kinderen leuker te maken. En als extra voordeel dit boek is erg zacht geprijst.

Meer informatie over “Weet jij wat ADHD is?

8) Meisjes met ADHD

Meisjes met ADHDHet komt heel vaak voor dat meisjes met ADHD de verkeerde diagnose krijgen of verkeerd worden begrepen. Dit boek gaat over onderzoeken en inzichten die te maken hebben met ADHD bij meisjes. Het boek is wel al een wat oudere titel en al zeker 15 jaar oud, maar de onderzoeken zijn nog steeds actueel. Ook staan er veel tips in waar je wat mee kunt. In het boek krijg je goed te zien dat ADHD bij meisjes en vrouwen erg complex kan zijn. Een aanrader als je hier meer over wilt weten!

 

 

Meer informatie over “Meisjes met ADHD

9) Ik en ADHD

Ik en adhdIk en ADHD is een praktisch boekje voor kinderen vol handige tips om te leren omgaan met ADHD. Je kunt het boek telkens op een andere manier combineren en hierdoor krijg je allerlei leuke tips die op een spelenderwijze worden gegeven. Het is hierdoor niet alleen een leerboek, maar ook zeker een doeboek. En dit kan juist voor kinderen met ADHD heel erg prettig zijn. Ook kun je op veel plekken wat schrijven of tekenen, waardoor het een heel persoonlijk en nuttig boek kan zijn. Het boek is geschikt voor kinderen tussen de acht en de twaalf jaar oud.

 

Meer informatie over “Ik en ADHD

10) Ze vinden me druk

Ze vinden me drukHet boek ‘Ze vinden me druk’ van M.F. Delfos is speciaal voor kinderen met ADHD en voor kinderen die iemand kennen met ADHD. Het is een fictieverhaal over Bram, die heel erg druk. Ook twee andere kinderen zijn druk, maar die hebben geen ADHD. Het is een verhaaltje, en hierdoor zullen veel kinderen het leuk vinden om te lezen. En terwijl ze er ondertussen ook echt wat van kunnen leren. Ze kunnen er echt van wat opsteken. Ook zijn er behalve het verhaal verschillende blokjes tekst geplaatst met uitleg over ADHD. Deze blokjes zijn vooral voor de ouders en verzorgers, om wat meer informatie te geven. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Er zijn nog meer boeken in dezelfde serie die over andere belangrijke zaken gaan waar kinderen mee te maken kunnen hebben.

Meer informatie over “Ze vinden me druk

Tot slot

Er zijn dus genoeg boeken te vinden die over ADHD die absoluut aan te raden zijn. Met dit soort boeken leer je meer over ADHD en begrijp je beter waar je zelf mee te maken hebt of waar je vrienden mee te maken hebben. Je kunt de boeken ook cadeau geven, bijvoorbeeld om iemand meer te laten begrijpen over ADHD. Alle genoemde boeken zijn nog steeds te koop. Je kunt ze eventueel online bestellen. Bijvoorbeeld bij de webwinkel van Bol.com. De meeste boeken kun je de volgende dag al in huis hebben en wat ook leuk is, is dat je ze kunt laten inpakken. Zo kun je het ideaal gebruiken als cadeau. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om ze gewoon aan jezelf te geven, zodat je zelf meer over ADHD te weten komt. Er zit ongetwijfeld wel een boek tussen waar je zelf wat mee kunt.

Meer boeken over “ADHD

Jorna Postma
Jorna Postma is expert op het gebied van ADHD. Haar expertise komt voort uit het feit dat zij zelf ook met ADHD kampt en over de jaren heeft geleerd hoe zij hier het beste mee kan omgaan. En die kennis deelt zij graag met jou door middel van de artikelen die zij op Zobegaafd.nl voor de categorie ADHD & ADD schrijft. Jorna omschrijft het zelf als het “helpen vinden van de superpowers die mensen met ADHD en ADD hebben”, welke zij dan kunnen inzetten om beter met hun symptomen om te gaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

  1. Mooie lijst met boeken over ADHD! Ik heb zelf 5 van de 10 boeken uit de lijst gelezen, maar het boek wat bij mij altijd nog op nummer één staat is: “Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen“. De essentie van het boek is dat ouders en leerkrachten structureel verkeerd worden voorgelicht. De laatste jaren is het aantal kinderen dat met ADHD is gediagnosticeerd enorm toegenomen. Voor veel van die kinderen is het niet nodig om het stempel ADHD op hun voorhoofd te krijgen en kunnen ze beter buiten dit psychiatrisch circuit blijven. De titel vind ik daarom ijzersterk en dit is voor mij het beste ADHD boek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant