Visolie

Visolie is een voedingsstof die bijdraagt aan een betere gezondheid. In visolie is onder andere Omega-3 aanwezig, een stof die invloed heeft op hoe goed ons brein functioneert. Ons lichaam heeft deze stof vrijwel dagelijks nodig voor belangrijke functies. Visolie komt voor in voeding, zoals vis (vooral in tonijn en zalm), maar je kunt het ook als supplement nemen. De vetten in visolie zijn een belangrijk onderdeel van een goed en gevarieerd voedingspatroon waarin gezondheid centraal staat.

We hebben dagelijks niet veel visolie nodig, slechts een paar druppels of ongeveer 100 gram vette vis zijn genoeg. Uit deze kleine hoeveelheid kan ons lichaam al voldoende vetten halen om de gezondheid te verbeteren. Toch is visolie niet voor iedereen een goede aanvulling voor het dieet. Er zijn enkele situaties waarbij het consumeren van visolie juist nadelig is. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe visolie kan bijdragen aan een gezondere levensstijl en kijken we ook naar waar je op moet letten als je visolie aan jouw voedingspatroon toevoegt.

Wat is visolie?

Visolie is, zoals de naam al zegt, olie die in vis aanwezig is. Dit wordt via de maag getransporteerd naar onze hersenen en organen in ons lichaam. Een slechte hersenwerking is verbonden aan een hogere kans op onder andere Parkinson en dementie. Daarom is het belang van gezonde hersenen groot. Een andere bijkomstigheid van gezonde hersenen is een verhoogde mate van creativiteit. Een slechte hersenwerking is bij mensen die ouder worden erg normaal, waarbij het gebruik van visolie vaak wordt aangeraden.

Doordat we wel redelijk wat vis eten in Nederland, krijgen veel mensen in ieder geval al een kleine dosering visolie binnen via hun dagelijkse dieet. Maar er zijn ook veel mensen die ervoor kiezen om supplementen te nemen waar visolie in is verwerkt. Deze visolie wordt uit vissen onttrokken, zodat we dit ook als supplement kunnen innemen. Enkele supplementen bevatten bijvoorbeeld ook vitamine D. Het werkt dan net als een vitaminepil.

Visolie is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Olie van hoge kwaliteit kost ook wat meer. Je wilt altijd visolie die direct van natuurlijke bronnen komt, waarbij de vis dus in een natuurlijke omgeving heeft geleefd. Daarentegen is veel vis, en ook veel visolie die in supplementen zit, vooral afkomstig van kweekvissen. Deze vissen leven niet in een natuurlijke omgeving, maar in grote aangelegde meren in kassen. Daardoor neemt de kwaliteit van de vetten in de visolie af. Je moet altijd een goede afweging maken, want de visolie van hogere kwaliteit is wel beter voor je, maar kost ook meer.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van visolie?

Er is veel onderzoek gedaan naar de mate waarop visolie invloed heeft op de algemene gezondheid van een mens. De afgelopen jaren is er daarom door onderzoekers gekeken naar de bestanddelen van visolie en op welke manier deze in ons brein voor gezondheidsvoordelen zorgen. Deze zetten we hieronder op een rijtje.

Visolie kan de symptomen van een depressie verlichten

Steeds meer Nederlanders hebben last van een depressie. We zitten meer binnen dan vroeger, waardoor we bijvoorbeeld minder zonlicht krijgen. Vandaar dat visolie-supplementen vaak ook vitamine D bevatten, om dat tekort op te lossen. Maar ook de mate van vetten die we nodig hebben om goed te functioneren zijn minder in ons dieet aanwezig. Dit dieet bestaat steeds meer uit eiwitten en koolhydraten, maar belangrijke vetten zoals Omega 3 missen vaak.

Onderzoekers hebben gekeken naar de voordelen die visolie kan hebben op het bestrijden van de symptomen waar mensen met een depressie mee te maken krijgen. Allereerst is er aangetoond dat mensen met een depressie een lagere hoeveelheid Omega 3 in hun bloed hebben in vergelijking met mensen die geen last hebben van depressies ((Dinan, T., Siggins, L., Scully, P., O’Brien, S., Ross, P., & Stanton, C. (2009). Investigating the inflammatory phenotype of major depression: Focus on cytokines and polyunsaturated fatty acids. Journal of Psychiatric Research43(4), 471–476. https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2008.06.003)). Er zijn onderzoeken gedaan naar hoe het inzetten van visolie kan bijdragen aan het verminderen van de problemen die mensen bij een depressie ervaren. In één onderzoek is een controlegroep met visolie en een groep met een placebo getest ((da Silva, T. M., Munhoz, R. P., Alvarez, C., Naliwaiko, K., Kiss, Á., Andreatini, R., & Ferraz, A. C. (2008). Depression in Parkinson’s disease: A double-blind, randomized, placebo-controlled pilot study of omega-3 fatty-acid supplementation. Journal of Affective Disorders111(2–3), 351–359. https://doi.org/10.1016/j.jad.2008.03.008)). Deze deelnemers hadden allemaal te maken met een zware depressie. Het onderzoek toonde aan dat mensen in de groep met visolie na het gebruik hiervan veel lager scoorden op een scorelijst van 21 punten die met depressies te maken hebben.

Toch geven onderzoekers aan dat er nog meer onderzoek moet worden uitgevoerd. De onderzoeken moeten aantonen of visolie inderdaad een grote impact kan hebben op de mate waarop men overlast ondervindt bij depressies. Visolie bestaat zowel uit EPA als DHA. Deze twee bestanddelen hebben hun eigen voordelen. Één onderzoek toonde aan dat het inzetten van EPA een sterkere invloed had op het verlichten van depressieve symptomen dan DHA ((Martins, J. G. (2009). EPA but Not DHA Appears To Be Responsible for the Efficacy of Omega-3 Long Chain Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation in Depression: Evidence from a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American College of Nutrition28(5), 525–542. https://doi.org/10.1080/07315724.2009.10719785)).

Visolie kan de symptomen van astma verlichten

Bij astma krijgen mensen te maken met diverse complicaties in de longen. Daardoor is het veel lastiger om adem te halen. Vooral op jonge leeftijd kan dit grote gevolgen hebben, want kinderen ervaren hier ontzettend veel last van. Onderzoekers hebben gekeken of het actief inzetten van visolie binnen een dieet invloed kan hebben op de mate waarop kinderen last hebben van astma.

Daar is uit gebleken dat het inzetten van visolie in beperkte mate kan zorgen voor minder symptomen die aan astma zijn verbonden ((Mickleborough, T. D., Ionescu, A. A., & Rundell, K. W. (2004). Omega-3 Fatty Acids and Airway Hyperresponsiveness in Asthma. The Journal of Alternative and Complementary Medicine10(6), 1067–1075. https://doi.org/10.1089/acm.2004.10.1067)). Dit is vooral op jonge leeftijd voor kinderen belangrijk, omdat de longen dan nog vol in ontwikkeling zijn. Alle kleine beetjes helpen op dat moment. Daarbij is aangetoond dat het inzetten van visolie bij zwangere vrouwen ook kan bijdragen aan gezondere longen bij hun kinderen ((Yang, H., Xun, P., & He, K. (2013). Fish and Fish Oil Intake in Relation to Risk of Asthma: A Systematic Review and Meta-Analysis. PLoS ONE8(11), e80048. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0080048)). Het risico op astma werd hiermee met gemiddeld 25% verlaagd. Het gebruik van visolie zou dus zeker kunnen bijdragen aan een betere gezondheid bij jonge kinderen.

Kan de gezondheid van botten verbeteren

De gezondheid van onze botten is erg belangrijk. Tenslotte moeten we hier ons hele leven mee doen. Jarenlang is gekeken naar de connectie tussen het innemen van voldoende calcium en de sterkte van onze botten. Sinds korte tijd wordt er ook gekeken naar de connectie tussen het innemen van visolie en de sterkte van de botten. Daar is uit gebleken dat het verhogen van de inname van Omega 3 inderdaad een positieve invloed kan hebben op de botsterkte ((Mangano, K. M., Sahni, S., Kerstetter, J. E., Kenny, A. M., & Hannan, M. T. (2013). Polyunsaturated Fatty Acids and Their Relation with Bone and Muscle Health in Adults. Current Osteoporosis Reports11(3), 203–212. https://doi.org/10.1007/s11914-013-0149-0)). Tegelijkertijd is er ook uit onderzoek gebleken dat een hogere inname van visolie zorgt dat cellen in de botten minder snel afbreken, wat ook tot minder botziektes leidt ((Noreen, E. E., Brandauer, J., & MacNabb, M. H. (2011). Supplemental fish oil decreases urinary excretion of a marker of bone resorption in healthy adults. Journal of the International Society of Sports Nutrition8(S1). https://doi.org/10.1186/1550-2783-8-s1-p14)).

Kan bevorderlijk zijn tijdens de zwangerschap

Het gebruik van visolie tijdens de zwangerschap is niet alleen positief voor kinderen om de kans op astma te verkleinen. Het helpt ook om de cognitieve functies van kinderen te verbeteren. Dit houdt in dat hun hand-oog-coördinatie aanzienlijk wordt versterkt wanneer vrouwen gedurende hun zwangerschap visolie innemen ((Dunstan, J. A., Simmer, K., Dixon, G., & Prescott, S. L. (2008). Cognitive assessment of children at age 21/2 years after maternal fish oil supplementation in pregnancy: a randomised controlled trial. Archives of Disease in Childhood – Fetal and Neonatal Edition93(1), F45–F50. https://doi.org/10.1136/adc.2006.099085)).

Dit is vooral op jonge leeftijd erg belangrijk, omdat dit bijdraagt aan een snellere ontwikkeling van het kind. Uiteindelijk wil je als moeder het beste voor jouw kind, dus een dieet waarin visolie voorkomt is aan te raden om de levenskwaliteit van het kind te verbeteren. Er zijn ook onderzoeken uitgevoerd naar de verbinding tussen het IQ van een kind en een verhoogde inname van visolie tijdens de zwangerschap. Daar zijn geen definitieve conclusies uitgekomen ((Helland, I. B., Smith, L., Blomen, B., Saarem, K., Saugstad, O. D., & Drevon, C. A. (2008). Effect of Supplementing Pregnant and Lactating Mothers With n-3 Very-Long-Chain Fatty Acids on Children’s IQ and Body Mass Index at 7 Years of Age. PEDIATRICS122(2), e472–e479. https://doi.org/10.1542/peds.2007-2762)).

Kan vet in de lever verminderen

In de lever worden de meeste vetten afgebroken. Een goede werking van de lever is daarom belangrijk. Tenslotte heeft dit ook invloed op de hoeveelheid vet die uiteindelijk in lichaamsvet wordt omgezet. Een hoge mate aan vet uit voeding dat wordt omgezet naar lichaamsvet kan leiden tot overgewicht. Het gebruik van visolie kan bijdragen aan minder vet dat in de lever komt, waardoor je dit dus ook minder snel omzet naar opgeslagen vet. De gerelateerde ziektes die voorkomen bij mensen met veel vet in de lever zullen ook minder snel verschijnen wanneer iemand voldoende visolie binnenkrijgt ((Parker, H. M., Johnson, N. A., Burdon, C. A., Cohn, J. S., O’Connor, H. T., & George, J. (2012). Omega-3 supplementation and non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis. Journal of Hepatology, 56(4), 944–951. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2011.08.018)).

Kan helpen bij ADHD

Uit onderzoek is gebleken dat het inzetten van visolie zou kunnen helpen bij het verminderen van symptomen waar mensen met ADHD mee te maken krijgen. Vandaar dat het supplement LTO3 bijzonder populair is als alternatieve behandeling voor bepaalde symptomen van ADHD. Dit supplement bevat Omega 3. Vaak zorgen medicijnen bij ADHD voor allerlei bijwerkingen. Ondanks dat de medicijnen goed werken, kunnen de bijwerkingen voor nieuwe complicaties zorgen. Hyperactiviteit en een gebrek aan focus zorgen bij mensen met ADHD voor aanzienlijke problemen. Een verhoogde inname van Omega 3 kan bijdragen aan het verminderen van de impulsiviteit en hyperactiviteit, waardoor dit zorgt voor een beter leven voor mensen met ADHD ((Richardson, A. J., & Puri, B. K. (2002). A randomized double-blind, placebo-controlled study of the effects of supplementation with highly unsaturated fatty acids on ADHD-related symptoms in children with specific learning difficulties. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry26(2), 233–239. https://doi.org/10.1016/s0278-5846(01)00254-8)). Zij kunnen daardoor in het dagelijks leven veel beter functioneren.

Kan de gezondheid van de ogen verbeteren

We moeten alle lichaamsdelen zo gezond mogelijk houden. Dit geldt ook voor de ogen. Als onze ogen goed functioneren, worden onze visuele prikkels ook aanzienlijk versterkt. Een dieet waarin visolie is opgenomen helpt om de hoeveelheid Omega 3 in het brein te versterken. En dit heeft ook invloed op de gezondheid van onze ogen. Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan Omega 3-vetten ertoe kan leiden dat mensen sneller met oogziektes te maken krijgen ((van Gelder, B. M., Tijhuis, M., Kalmijn, S., & Kromhout, D. (2007). Fish consumption, n−3 fatty acids, and subsequent 5-y cognitive decline in elderly men: the Zutphen Elderly Study. The American Journal of Clinical Nutrition85(4), 1142–1147. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.4.1142)). Voldoende Omega 3 binnenkrijgen is dan ook ontzettend belangrijk voor onze visuele prikkels. Hierbij is het goed om te weten dat het hier vooral gaat om visolie die direct vanuit het consumeren van vis voortkomt. Onderzoek heeft nog niet uitgewezen of het nemen van visolie-supplementen ook bijdraagt aan een betere gezondheid van de ogen.

Kan helpen bij bepaalde mentale stoornissen

Vaak hebben mentale stoornissen bij de patiënten een grote impact op de relatie met de mensen om hen heen. Het is daarom belangrijk om de symptomen van een mentale stoornis zo veel mogelijk te beperken. In veel gevallen wordt hier medicatie voor ingezet. De ziekte van Alzheimer is een van de mentale stoornissen die voor grote veranderingen in het leven kan zorgen. Het innemen van voldoende visolie is verbonden aan een betere hersenwerking en zorgt voor een lagere kans dat iemand Alzheimer krijgt wanneer men ouder wordt ((Kromhout, D., Bosschieter, E. B., & Coulander, C. de L. (1985). The Inverse Relation between Fish Consumption and 20-Year Mortality from Coronary Heart Disease. New England Journal of Medicine312(19), 1205–1209. https://doi.org/10.1056/nejm198505093121901)). Naarmate we ouder worden, neemt de gezondheid van het brein af. Visolie kan helpen om deze achteruitgang te beperken.

Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Op dit moment spelen hart- en vaatziektes een grote rol bij het aantal sterfgevallen. Een gezond hart is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Als we goed voor ons hart zorgen, is de kans op hart- en vaatziekten kleiner, dus hebben we minder kans om als gevolg hiervan te overlijden. Mensen die veel vis consumeren hebben een aanzienlijk lagere kans om met hart- en vaatziekten te maken te krijgen ((Petersen, M., Pedersen, H., Major-Pedersen, A., Jensen, T., & Marckmann, P. (2002). Effect of Fish Oil Versus Corn Oil Supplementation on LDL and HDL Subclasses in Type 2 Diabetic Patients. Diabetes Care25(10), 1704–1708. https://doi.org/10.2337/diacare.25.10.1704)). Daarbij draagt voldoende inname van visolie bij aan het verhogen van goede cholesterol ((Calder, P. C. (2006). N−3 Polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases. The American Journal of Clinical Nutrition83(6), 1505S-1519S. https://doi.org/10.1093/ajcn/83.6.1505s)), maar er is niet aangetoond dat het ook bijdraagt aan het verlagen van slechte cholesterol.

Daarbij kan visolie mensen die een hoge bloeddruk hebben helpen om de bloeddruk te verlagen ((BITTINER, S. (1988). A DOUBLE-BLIND, RANDOMISED, PLACEBO-CONTROLLED TRIAL OF FISH OIL IN PSORIASIS. The Lancet331(8582), 378–380. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(88)91181-6)). Een hoge bloeddruk is al langere tijd een bekende oorzaak van hart- en vaatziekten. Vooral op de lange termijn kan een hoge bloeddruk voor ontzettend veel complicaties in ons lichaam zorgen. Het draagt bij aan een slechtere gezondheid van het hart. Het nemen van visolie draagt volgens onderzoek bij om de bloeddruk te verlagen en hiermee ook de gezondheid van het hart te versterken.

Kan de mate van maagzuur verminderen

Het eten van voldoende vis of het nemen van supplementen met visolie kan bijdragen aan het verminderen van aanwezig maagzuur. Maagzuur kan voor mensen die er overmatig mee te maken hebben voor veel overlast zorgen. Gedurende de dag komt er regelmatig maagzuur omhoog en dit kan voor een brandend gevoel in de borst zorgen. Vooral chronisch maagzuur kan dankzij visolie worden voorkomen ((Hill, A. M., Buckley, J. D., Murphy, K. J., & Howe, P. R. (2007). Combining fish-oil supplements with regular aerobic exercise improves body composition and cardiovascular disease risk factors. The American Journal of Clinical Nutrition85(5), 1267–1274. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.5.1267)). Houd wel goed in de gaten dat het gebruik van supplementen met visolie tot extra maagzuur kan leiden indien je dit niet vooraf aan een maaltijd en op een lege maag inneemt. Het gebruik van supplementen op een lege maag is juist wel weer verbonden aan meer maagzuur.

Kan voor een gezondere huid zorgen

We kopen veel producten die helpen om de gezondheid van onze huid te verbeteren. Maar dit zijn vooral middelen om direct op de huid te smeren. Daarbij zijn er diverse middelen die intern helpen om de kwaliteit van de huid te verbeteren. De huid bevat van nature al ontzettend veel Omega 3. Vooral op latere leeftijd neemt de gezondheid van de huid af en kan dit leiden tot allerlei complicaties. Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat het gebruik van visolie kan helpen om de gezondheid van de huid te verbeteren bij mensen die te maken hebben met huidziektes ((BITTINER, S. (1988b). A DOUBLE-BLIND, RANDOMISED, PLACEBO-CONTROLLED TRIAL OF FISH OIL IN PSORIASIS. The Lancet331(8582), 378–380. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(88)91181-6)).

Kan helpen bij gewichtsverlies

Het binnenkrijgen van voldoende visolie kan bijdragen aan het verliezen van gewicht. Gewichtsverlies is een gevolg van allerlei factoren, waaronder de voedingsstoffen die wij binnenkrijgen. Als we niet voldoende gezonde stoffen binnen krijgen, kan het lichaam niet efficiënt vet verbranden. Wanneer visolie in combinatie met voldoende sporten en een gezond dieet wordt ingezet, kan dit aanzienlijk bijdragen aan het verliezen van overtollig gewicht ((Hill, A. M., Buckley, J. D., Murphy, K. J., & Howe, P. R. (2007b). Combining fish-oil supplements with regular aerobic exercise improves body composition and cardiovascular disease risk factors. The American Journal of Clinical Nutrition85(5), 1267–1274. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.5.1267)). Dit zal indirect ook helpen om overgewicht te voorkomen en kan op deze manier ook voorkomen dat mensen met diabetes of andere ziektes te maken krijgen die gerelateerd zijn aan overgewicht.

Wat zijn de gezondheidsnadelen van visolie?

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen waar je van kunt profiteren als je voldoende visolie inneemt, zijn er ook enkele gezondheidsnadelen waar jij op moet letten. Deze nadelen komen bij een klein deel van de bevolking voor, maar het is toch goed om te weten dat het in bepaalde situaties helemaal niet voordelig kan zijn om meer Omega 3  binnen te krijgen. Hieronder zetten we de bekendste nadelen van visolie op een rijtje.

Het kan het bloed verdunnen

Bij een klein deel van de bevolking kan visolie ervoor zorgen dat het bloed dunner wordt. Dit kan een groot probleem veroorzaken, omdat mensen met dun bloed juist weer vatbaar zijn voor andere hart- en vaatziektes. Je wilt dit vanzelfsprekend voorkomen. Als jij op dit moment al weet dat je last hebt van dun bloed, zul je eerst met de huisarts moeten raadplegen of jij inderdaad gebaat bent bij een hogere inname van Omega 3. Het kan zomaar zijn dat jij juist meer nadelen ervaart doordat je meer visolie aan jouw dieet toevoegt. Loop geen onnodige risico’s en doe altijd goed onderzoek voordat jij meer vis gaat eten of supplementen neemt. Dit is vooral belangrijk wanneer jij andere medicijnen gebruikt, bleek uit een onderzoek in 2017 ((Gross, B. W., Gillio, M., Rinehart, C. D., Lynch, C. A., & Rogers, F. B. (2017). Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Warfarin. Journal of Trauma Nursing24(1), 15–18. https://doi.org/10.1097/jtn.0000000000000256)).

Het kan de bloeddruk verlagen

Ondanks dat visolie mensen met een hoge bloeddruk aanzienlijk kan helpen om de bloeddruk te verlagen, kan het bij mensen die al een lage bloeddruk hebben juist zorgen voor complicaties. En ook daar zijn hart- en vaatziekten aan verbonden. Uiteindelijk wil je zo gezond mogelijk leven, maar een te lage bloeddruk kan levensgevaarlijk zijn. Dus ook hier geldt dat jij eerst contact moet opnemen met jouw huisarts, zodat jij kunt uitzoeken of het inderdaad veilig is om meer vis te consumeren of supplementen met visolie te nemen. Het is het niet waard om extra gezondheidsrisico’s te lopen wanneer jij al een lage bloeddruk hebt. Wees hier dus zeer voorzichtig mee.

Het kan bij hoge inname tot diarree leiden

Wanneer je te veel visolie binnenkrijgt, kan dit ertoe leiden dat er te veel vetten in de darmen terecht komen. Dit kan de gezondheid van de darmen aantasten, waardoor de vochtopname via de darmen niet langer op de juiste wijze verloopt. Een slechte opname van vocht in de darmen zorgt ervoor dat jij ook niet alle voedingsstoffen uit jouw voeding binnenkrijgt. Dit kan op lange termijn ook nog eens flinke gevolgen voor jouw gezondheid hebben.

Daarnaast kan het op korte termijn voor klachten zoals diarree zorgen. De ontlasting bevat nog te veel vocht. Je kunt dit voorkomen door de inname van visolie te verlagen. Vaak merk je deze problemen wanneer jij minimaal 3 gram visolie per dag binnenkrijgt. Op dat moment dien je minder vis te eten of de inname te verlagen door minder supplementen te gebruiken. Dit probleem komt vooral voor in combinatie met medicatie. Zo toonde een onderzoek dat uitgevoerd werd met één persoon aan dat de combinatie van antibiotica en visolie voor problemen in de spijsvertering zorgde ((Detopoulou, P., & Papamikos, V. (2014). Gastrointestinal Bleeding After High Intake of Omega-3 Fatty Acids, Cortisone and Antibiotic Therapy: A Case Study. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism24(3), 253–257. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2013-0204)).

Hoe werkt visolie?

Een significant deel van de dagelijkse hoeveelheid Omega 3-vetten kun je gewoon uit het consumeren van vis krijgen. Vooral zalm en tonijn zijn rijk aan deze vetten. Toch wordt de prijs voor deze vissoorten steeds hoger, terwijl de kwaliteit hiervan ook afneemt. Vandaag de dag eten we vooral gekweekte vis, terwijl de hoogste kwaliteit visolie toch echt van zalm en tonijn komt die in natuurlijke omgevingen kunnen leven.

Om de kwaliteit van deze vetten te verhogen of om de prijs te verlagen, kun je gebruik maken van Omega 3-supplementen. Dit zijn visoliesupplementen waar voldoende vetten in zitten om dagelijks goed te functioneren en van bovenstaande gezondheidsvoordelen profijt te hebben. Echter dien je ook hier weer goed op de kwaliteit te letten. Veel supplementen zijn rijk aan visolie die ook weer van kweekvissen komt. Dit wil je voorkomen, omdat de kwaliteit van deze visolie lager is dan de olie die van vissen uit natuurlijke gebieden komt. Daarentegen is deze natuurlijke visolie juist weer duurder. Je dient dus een goede balans te vinden in de soort vis of visolie die je koopt, omdat de prijs en kwaliteit impact hebben op jouw portemonnee, maar ook jouw lichaam.

De supplementen met visolie zijn verkrijgbaar als:

  • Capsule – je kunt deze capsules iedere dag nemen. Neem deze voordat je gaat slapen of juist net nadat je wakker bent in. Probeer dit vooraf aan een maaltijd in te nemen, zodat je geen last zult hebben van een vervelende vissmaak en maagzuur bij een lege maag.
  • Druppels – je kunt deze druppels direct in jouw keel spuiten of mengen in een smoothie. De smaak van visolie-druppels wordt niet door iedereen gewaardeerd. Let daarom ook goed op dat je deze niet op jouw tong krijgt. Dit kan een sterke vissmaak tot gevolg hebben.
  • In combinatie met andere stoffen – onder andere LTO3 is een bekend supplement waarin zowel Omega 3 als andere belangrijke stoffen voor ons lichaam en ons brein zitten. Je kunt deze aanvullende stoffen inzetten om jouw lichaam en brein beter te laten functioneren.

Over Omega 3, Omega 6, DHA en EPA

Visolie bevat Omega 3 en dat is voor veel mensen de voornaamste reden om supplementen te nemen. De stof is opgebouwd uit 3 verschillende vetzuren:

  • DHA: Docosahexaeenzuur – dit vetzuur heeft een positieve invloed op de hersenfunctie en het gezichtsvermogen.
  • EPA: Eicosapentaeenzuur – samen met DHA draagt EPA onder andere bij aan een normale werking van het hart, ondersteunt het de bloeddruk en helpt het bij het instandhouden van de triglyceridengehalten in het lichaam
  • ALA: Alfa-linoleenzuur – dit vetzuur helpt bij het verbeteren van de cholesterolgehaltes in het lichaam

En dan is er nog Omega 6, een stof die onder andere in margarine, bakolieën en andere bakvetten voorkomt. Deze stof komt van nature niet voor in visolie en bevat geen DHA, EPA en ALA, maar juist 4 andere vetzuren die bijdragen aan een goede gezondheid. Er is nog weinig zeker over welke balans nu echt het gezondst is voor het lichaam. Uit een onderzoek is naar voren gekomen dat dit voordat we als samenleving ongeveer 100 jaar geleden een verhouding van 1:1 (Omega 3: Omega 6) binnenkregen, maar dit vandaag de dag gemiddeld oploopt tot 1:16 (Omega 3: Omega 6) ((Simopoulos, A. P. (2006). Evolutionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation: nutritional implications for chronic diseases. Biomedicine & Pharmacotherapy60(9), 502–507. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2006.07.080))

Hoeveel visolie dien je elke dag in te nemen?

Voor volwassenen ligt de gemiddelde aanbevolen dosis visolie op 1,6 gram voor mannen en 1,1 gram voor vrouwen. Dit is de leeftijdsgroep van 19 jaar en ouder. Voor zwangere vrouwen geldt een aanbevolen dosis van 1,4 gram per dag tijdens de zwangerschap en 1,3 gram wanneer er borstvoeding wordt gegeven.

Kinderen jonger dan 12 maanden dienen gemiddeld 0,5 gram visolie per dag binnen te krijgen. Voor de leeftijdsgroep van 13 maanden tot 3 jaar geldt een dosis van 0,7 gram visolie per dag. Bij 4-8 jaar geldt 0,9 gram, bij 9-13 jaar ligt dit op 1-1,2 gram en kinderen van 13-18 jaar hebben elke dag 1,1 tot 1,6 gram nodig ((Ods.od.nih.gov. (z.d.). Office of Dietary Supplements – Omega-3 Fatty Acids. Geraadpleegd op 15 februari 2020, van https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/)).

Waar kun je visolie kopen?

Visolie is op veel plekken verkrijgbaar. Tenslotte kun je in vrijwel iedere supermarkt en ook op de normale markt gewoon vis kopen. En die vis is rijk aan visolie, dus ook de stof Omega 3 is hierin aanwezig. Daarnaast kun je ook supplementen nemen. Deze zijn bij een groot aantal drogisterijen en vitaminewinkels verkrijgbaar. Je kunt deze het beste bij een speciaalzaak kopen, omdat de kwaliteit van de visolie wat hoger ligt. Je zult dan wel wat meer betalen voor deze supplementen. Natuurlijk kun je de supplementen met visolie ook gewoon online bestellen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant