Autisme Autisme en Anorexia

Autisme en Anorexia

Deze keer hebben we een verhaal over de kip en het ei.

Recent onderzoek lijkt aan te tonen dat vrouwen met de eetstoornis anorexia norvosa een verhoogde kans hebben op het krijgen van een kind met autisme of ADHD[1]. Eerder werd al aangetoond dat anorexia, autisme en ADHD genetisch sterk aan elkaar verwant zijn[2].

Anorexia is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door het krampachtig verminderen van de voedselinname, waardoor een vaak te laag lichaamsgewicht ontstaat en waarbij ook een intense angst bestaat om aan te komen. Zo’n 20 procent van mensen ‘met’ autisme zijn gediagnosticeerd met een ontwikkelingsstoornis, zoals autisme.

Het betreffende onderzoek bekeek de gegevens van bijna 53,000 Zweedse kinderen die geboren waren tussen 1990 en 2012. Ongeveer 8,800 van deze kinderen hadden een moeder die tijdens de zwangerschap leed aan anorexia, bulimia of een andere niet gespecificeerde eetstoornis, zoals teveel eten of ondervoeding.

De moeders, die last hadden van anorexia, hadden een vier keer hogere kans op het hebben van een kind met autisme, ten opzichte van moeders die nooit eetproblemen hadden gehad. Bovendien bleek de kans dat je als kind de diagnose autisme zou krijgen 80 procent hoger was als je moeder ‘genezen’ was van anorexia voordat ze zwanger werd.

Zijn anorexia, autisme en ADHD dan zo genetisch aan elkaar verwant dat het niet meer dan logisch is dat het ook erfelijk is? Moet je dan verbaasd zijn dat uit dit onderzoek het verband duidelijk blijkt? De wetenschappers bleken niet verbaasd te zijn over de uitkomsten van hun onderzoek, want juist door het doen van onderzoek kan een beter inzicht worden verkregen over oorzaak en gevolg.

De volgende stap is het bekijken of ondervoeding een mogelijke mede-oorzaak is voor alle ontwikkelingsstoornissen.

Want anorexia en autisme is inderdaad een verhaal over kippen en eieren. Ook eieren en kuikens hebben immers hetzelfde genetisch materiaal als de kip heeft.

[1] Mantel et al: Analysis of Neurodevelopmental Disorders in Offspring of Mothers With Eating Disorders in Sweden in JAMA – 2022

[2] Lee et al: Genomic Relationships, Novel Loci, and Pleiotropic Mechanisms across Eight Psychiatric Disorders in Cell – 2019

Fred de Vries
Fred de Vries noemt zich geen expert, maar kan beschouwd worden als een ‘onderzoeksjournalist’. Hij heeft boeken geschreven over een veelheid van onderwerpen. Zo is hij schrijver van ‘Storm in je Hoofd – Handboek PDD-NOS’ en schreef boeken over onderwerpen als ADHD, gevaarlijke planten, stevia, de cranberry, de duindoorn en chilipepers.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant