Stress & Burn-out Valeriaan: Een krachtig middel tegen vele klachten

Valeriaan: Een krachtig middel tegen vele klachten

Valeriaan is een veelgebruikt kruidensoort dat helpt bij verschillende symptomen. Het kan helpen bij slapeloosheid, darmziektes, burn-out en stressverschijnselen. De plant werkt rustgevend op het lichaam. Valeriaan wordt in vele soorten producten verkocht en je kan het op verschillende manieren innemen. Maar wat valeriaan nou precies? En waar moet je op letten bij de inname van valeriaan? Wij leggen het uit in dit artikel!

Wat is valeriaan?

Valeriaan plant

Valeriaan is een plant die voorkomt in Europa en Azië. Het is een plant die zo’n 1 tot 1,25 meter hoog wordt en trompetvormige bloemen heeft. Het woord valeriaan komt van het Latijnse woord Valere, wat sterk en gezond betekent. De wortels van de plant worden gebruikt als medicatie. De wortels kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden hiervoor. Het nadeel van gedroogde valeriaan is dat het niet lekker ruikt. Het ruikt naar zweet en is muffig. Vaak zie je dan ook dat het met andere producten wordt vermengd om de geur te maskeren.

Uit onderzoek is bewezen dat valeriaan een rustgevende en kalmerende werking heeft op het lichaam. Het geeft een rustgevend gevoel aan mensen. Valeriaan zorgt voor een toename van GABA neurotransmitters. Er is veel onderzoek geweest naar waar deze toename vandaan komt, maar daar is verder nog niks over aangetoond. Er is alleen een toename te zien van de GABA in neurotransmitters. De valeriaan gaat na inname na een half uur werken. De valeriaan werkt tot ongeveer vier uur na inname. Je kan je bij de inwerking een beetje duffig voelen. Daarom wordt het ook afgeraden om auto te rijden bij inname van het kruid. Mocht je valeriaan gebruiken voor het slapengaan, neem deze dan een half uur van tevoren. Zo ben je al een beetje duffig als je het bed in stapt.

Valeriaan werd al gebruikt in de Romeinse tijd

Het werd al in de Romeinse tijd gebruikt bij angst (geen angststoornis), slaapproblemen en hoofdpijn bijvoorbeeld. In die tijd wisten ze het kruid al in te zetten tegen angst of slapeloosheid. Ze wisten toen al dat je rustig wordt van valeriaan. Tegenwoordig wordt valeriaan ook gebruikt bij darmziektes en het zorgt voor vermindering van pijnscheuten in de darmen bijvoorbeeld.

Bijwerkingen van valeriaan

Valeriaan is bij de aanbevolen hoeveelheid niet giftig voor het lichaam. Als men valeriaan slikt mag je geen auto’s of machines besturen, want het middel kan effect hebben op je reactievermogen. Er zijn wel mensen die klagen over bijwerkingen als hoofdpijn of irritatie van de maag of darmen. Echter is er nooit aangetoond dat dit daadwerkelijke negatieve bijwerkingen zijn van het gebruik van valeriaan. En het kan dus zijn dat het kruid bij jou een ander effect heeft.

Stimulerende werking in plaats van rustgevende werking

Bij sommige mensen werkt valeriaan juist stimulerend. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van wat er gebeurt als het gros van de mensen valeriaan zouden proberen. Het is dus wijsheid om een kleine hoeveelheid valeriaan te slikken om te testen wat het effect is op je lichaam en geestelijke toestand. Als je juist valeriaan wil slikken omdat je beter wil slapen en je krijgt het tegenovergestelde, dan is het beter om een ander rustgevend middel te proberen.

Valeriaan in combinatie met andere medicijnen

Er is uit onderzoek vooralsnog niet bewezen dat valeriaan een wisselwerking heeft met andere medicijnen. Wel kan je je extra suf voelen als je valeriaan combineert met alcohol. Er wordt dan ook vaak afgeraden om deze twee te combineren. Je kan alcohol drinken als het wat meer is uitgewerkt al, zo’n drie uur na inname van een dosis.

In welke producten zit valeriaan?

Er zijn veel verschillende producten waar valeriaan in verwerkt is. Zo heb je tabletten, capsules, thee, tinctuur en valeriaan olie. Je kan voor jezelf bepalen wat je het fijnst vindt om te nemen natuurlijk. Als je moeite hebt met het slikken van pillen, kies dan zeker voor een van de andere opties.

Tabletten en capsules

Valeriaan tabletten en capsules
Valeriaan capsules kopen.

Er zijn supplementen te koop bij de drogisterij waar valeriaan in zit. Dit is vaak in de vorm van tabletten of capsules. Het verschil is dat capsules een plastic omhulsel hebben en pillen hebben dat niet. Er zijn verschillende doseringen te koop. Het is wijsheid om goed uit te zoeken welke dosering goed zou zijn voor je. Als je erg gevoelig bent voor inname van medicijnen of stofjes, dan is het aan te raden om te beginnen met een lage dosering. Dan kan je er altijd nog voor kiezen om een hogere dosering te nemen als er weinig effect te zien is.

Als je weet van jezelf dat je vaak een hoge dosering nodig hebt van supplementen voor een juiste werking kan je ook starten met een wat hogere dosering. Echter is wel aan te raden om hier voorzichtig mee om te gaan. Het kan net zijn dat je gevoeliger bent voor deze plant, dan voor andere supplementen/planten. En weet dus ook dat valeriaan bij iedereen weer anders reageert op het lichaam. Het kan stimulerend werken bij sommige mensen. En als je op dat moment juist probeert te slapen, dan ben je verder van huis.

Drink thee getrokken van valeriaan

Valeriaan theeValeriaan kan ook als thee gedronken worden. Dit zijn dan vaak gedroogde wortels die in het hete water geweekt worden. Als je thee gaat trekken van valeriaan, zorg er dan voor dat het water 100 graden is. De thee moet vervolgens zo’n vijf minuten trekken voor een optimaal resultaat. De thee kan dan warm gedronken worden en de werking van de valeriaan zal een half uur na inname merkbaar zijn. Zoals al eerder gezegd, heeft valeriaan iets weg van zweet en is het muffig. Dat zal je dan ook sterk terug proeven en ruiken in de thee. Je moet hier dus wel tegen kunnen! Je kan de geur en smaak wat maskeren met andere kruiden. Zo kan je er gember of verse munt in doen en laten meetrekken. Ook kan je er wat honing in doen om een andere smaak te creëren.

‘Goede nachtrust’ thee

Helaas is valeriaan heel sterk, dus het zal wat lastiger zijn om de intense smaak en geur helemaal weg te krijgen. Wees daar dus op voorbereid als je de valeriaan als thee wilt gaan drinken. Het is ook mogelijk om thee te drinken waar valeriaan in is verwerkt. Dan is de smaak minder intens, maar heeft het wel die kalmerende werking. Dit is ideaal als je merkt dat je niet over die geur of smaak heen komt zonder maskering. Vaak zit er een beetje valeriaan in ‘goede nachtrust’ thee. Deze zijn te koop bij supermarkten of speciaal winkels.

Tinctuur van valeriaan

Valeriaan tinctuur.

Valeriaan is ook verkrijgbaar in de vorm van een tinctuur. Een tinctuur is een extract waar alcohol in zit. Het is dan mogelijk om de tinctuur wat aan te lengen met water en deze in te nemen. Ook kan je een paar druppels van de tinctuur onder je tong leggen. Door het onder je tong te leggen, wordt de valeriaan eerder opgenomen door je lichaam.

Zelf tinctuur maken

Je kan zelf heel gemakkelijk een tinctuur maken van valeriaan. Je hebt hiervoor de wortels van valeriaan nodig en graan alcohol of wodka (minimaal 40%). Je moet dan een glazen pot vullen met de kruiden en deze aftoppen met de alcohol. Je moet de pot daarna helemaal dichtmaken en elke dag even heen en weer schudden. Na vier weken heb je dan je eigen tinctuur geproduceerd. Je kan deze dan innemen zoals hierboven besproken: leng het aan met wat water of leg direct een paar druppels onder de tong voor het snelste effect.

Valeriaan olie

Valeriaan is ook verkrijgbaar in een olie. De olie kan je op verschillende manieren gebruiken. Zo kan je de olie als verdamper gebruiken. Hierbij moet je in een bak heet water doen. Doe er een paar druppels valeriaanolie in en ga erboven hangen met je hoofd. Haal diep, maar rustig adem en snuif op deze manier de kalmerende stof in. Als je de werking wat intenser wil hebben, doe dan een handdoek op je hoofd om de lucht van buitenaf weg te laten. En hou er dus rekening mee dat de geur niet aangenaam zal zijn.

Druppels in bad

Je kan de olie ook in een bad druppelen. Valeriaan kan zorgen voor een ontspanning van de spieren. Omdat de geur dus niet zo fantastisch is, kan je beste de druppels valeriaan olie combineren met een ander product voor in bad. Kies voor bijvoorbeeld een munt badgel om de geur wat te verminderen. Voor een goede werking van de valeriaan is het verstandig om minstens twintig minuten in bad te liggen. Zo kan de olie goed zijn werking doen voor je lichaam. Ook is het mogelijk om badgel te verkrijgen waar al valeriaan in verwerkt zit. Dan weet je zeker dat de geur van valeriaan niet meer aanwezig is. Het nadeel hiervan is dat er vaak een heel kleine hoeveelheid valeriaan in zit. De werking hiervan is dan flink afgenomen.

Waar wordt valeriaan voor gebruikt

Valeriaan wordt, zoals gezegd, gebruikt om het lichaam te kalmeren. Mensen met slaapproblemen, burn-out of stress kunnen baat hebben bij het gebruik van valeriaan.

Burn-out klachten

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van een burn-out. Een burn-out is een fenomeen waarbij mensen totaal overwerkt thuis komen te zitten. Ze hebben voor een lange periode veel stress gehad en ze zijn als het ware uitgebrand. De duur van een burn-out verschilt erg per persoon. Soms zijn mensen na een paar maanden al weer klaar om te werken, terwijl anderen jarenlang moeten herstellen van alle stress en ervaringen.

Vaak hebben mensen die in een burn-out terecht komen de eerste maanden dat ze thuiszitten, totaal geen energie om dingen te doen. Voor sommige is naar de keuken lopen al te vermoeiend. De energiehuishouding moet dus weer op peil gebracht worden. Mensen die burn-out klachten hebben, kunnen gebaat zijn bij het innemen van valeriaan. Het zorgt ervoor dat mensen meer ontspannen en minder stress voelen in hun hoofd en lichaam. Valeriaan kan dus rustgevend zijn voor mensen die thuiszitten met een burn-out.

Stressverschijnselen

Mensen die last hebben van stress kunnen wel wat hulpmiddelen gebruiken om het stress gevoel wat naar beneden te halen. Stress kan ontstaan in alle facetten van het leven. Veel mensen krijgen stress door hun werk. Veel mensen moeten met strakke deadlines werken of ze hebben veel stresspieken in een maand. De stress gaat dan echt in je lichaam zitten. Van stress neemt de hoeveelheid cortisol toe in het lichaam. Een kleine hoeveelheid cortisol is normaal en zorgt ervoor dat we functioneren. Echter, als het cortisol te hoog is en er veel te veel van wordt aangemaakt, zorgt het ervoor dat mensen een onrustig en gejaagd gevoel ervaren.

Stress kan ook ontstaan in de privésferen natuurlijk. Als zich in privésfeer een stressvolle situatie voordoet, dan kan iemand de gevolgen daarvan voelen. Als er bijvoorbeeld iemand ziek wordt of je geldproblemen hebt. Dit zijn allemaal situaties waarin het stresslevel kan toenemen in het lichaam. Valeriaan kan helpen om het stressgevoel wat weg te nemen. Door valeriaan ga je je meer ontspannen en hierdoor voel je je minder druk in je lichaam en hoofd. Door de ontspanning ben je ook wat bestendiger tegen toekomstige stressvolle situaties. Als stress dermate een grote rol in het leven speelt en ook voor een lange tijd, dan is het wel aan te raden om te zorgen dat je minder stress in je leven krijgt. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress is heel slecht voor de werking van je lichaam.

Slaapproblemen

Waar valeriaan voornamelijk voor wordt gebruikt is bij slaapproblemen. Ontzettend veel mensen kampen met slaapproblemen. Elke nacht liggen heel veel mensen wakker omdat ze niet kunnen slapen. Er zijn eigenlijk twee soorten slaapproblemen. Het eerste slaapprobleem is als je niet in slaap kan komen. Dit is vaak als iemand loopt te piekeren of zijn of haar gedachtes niet stil kan zetten. Het maalt maar door en door en hierdoor heb je het gevoel dat je nooit in slaap kan vallen in die toestand. Niet in slaap kunnen komen komt ook vaak doordat mensen koffie of alcohol nuttigen. Vooral kan koffie ervoor zorgen dat je lang wakker blijft liggen. Bij sommige mensen kan alcohol er ook voor zorgen dat je niet in slaap kan komen. Alcohol versterkt je hartslag en je kan hier onrustig van worden.

Een ander soort slaapprobleem is dat je wel in slaap kan vallen, maar steeds wakker wordt en dan wakker blijft. Ook deze vorm van een slaapprobleem kan ontzettend frustrerend zij. Val je wel gewoon in slaap, maar wordt je door onrustige gedachten of een onrustig lichaam midden in de nacht wakker. Als dit gebeurt, gaan veel mensen lopen piekeren en malen. Dit zorgt er dus voor dat je dan helemaal klaarwakker in bed ligt om 3 uur ’s nachts. Valeriaan kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt en door blijft slapen. Zo kan je eindelijk een lange nacht maken zonder onderbreking.

Lukt het slapen nog steeds niet? Lees hier 20 tips om wel in slaap te komen.

Valeriaan voor het slapen gaan

Darmziektes

Omdat valeriaan een ontspannende werking heeft, helpt het ook bij het tegengaan van krampen van spieren. Mensen de kampen met de ziekte van Crohn en PDS (prikkelbaar darmsyndroom) hebben vaak baat bij de inname van valeriaan. Bij de ziekte van Crohn hebben mensen een continue ontsteking in de darmen. Dit gaat veelal gepaard met flinke pijnscheuten die veel ongemak kunnen veroorzaken. Mensen die de ziekte van Crohn hebben kunnen heel veel voedingsstoffen niet goed verteren. Zo kan het zijn dat bepaalde voedingsstoffen helemaal niet door het lichaam opgenomen kunnen worden. Valeriaan helpt vooral bij het tegengaan van de krampen als gevolg van deze ziekte.

In het geval van PDS is het zo dat de darmen vaak veel verkrampen. Bij PDS ben je gevoelig voor bepaald voedsel dat je inneemt. De darmen reageren hierop door samen te trekken. Bij PDS hebben mensen vaak last van verstopping of een te snelle stoelgang. Hierdoor raken de darmen uit balans en gaan ze als het ware protesteren. Vaak helpt het al als mensen die kampen met PDS, bepaalde voedingsmiddelen laten staan om de hevige prikkeling te voorkomen. Zo staan gluten en lactose erom bekend dat dit de darm prikkelbaarder kan maken. Valeriaan zorgt ervoor dat de prikkels en krampen wat afnemen. Vaak voelt dit als een verademing voor mensen die lijden aan PDS of de ziekte van Crohn.

Valeriaan biedt uitkomst

Zoals je kan zien kan valeriaan in allerlei vormen genomen worden. Ook kan het voor allerlei problemen de oplossing zijn. Er is vooralsnog niet bewezen dat het slecht is voor het lichaam. En ook niet dat het niet gecombineerd kan worden met andere medicijnen. Het is een natuurlijk middel dat kan helpen bij jouw klachten. Het is wijsheid om in alle gevallen dus te beginnen met een lage dosering. Zo kan je testen wat valeriaan precies met jouw lichaam doet. Mocht je het gevoel hebben dat je met iemand wil overleggen over de werking, ga dan naar je huisarts. Die kan je gepast advies geven over het gebruik van valeriaan.

Kijk eens bij deze drogist voor diverse supplementen met Valeriaan!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant