Bore-out

Iedereen verveelt zich wel eens op het werk. Het is niet erg als je je af en toe verveelt, maar het is zeker niet de bedoeling dat je je iedere dag en de hele dag door zit te vervelen op je werk. Verveel je je iedere dag en vrijwel de hele dag door, dan kun je namelijk een bore-out krijgen. Meer hierover, lees je op deze pagina.

Wat is een bore-out?

Een bore-out is eigenlijk het tegenovergestelde van een burn-out. Heb je een burn-out, dan heb je langere tijd last van een te hoge werkdruk. Hierdoor raak je overspannen en/of oververmoeid, waardoor je langere tijd helemaal niet meer kunt werken. Heb je een bore-out, dan raak je ook overspannen en/of oververmoeid. Niet door een te hoge werkdruk en stress, maar door verveling, desinteresse en een gebrek aan uitdaging. Je verveelt je zo erg op je werk, dat je er overspannen van wordt.

Je hoort regelmatig dat mensen een burn-out hebben, maar ook bore-outs komen steeds vaker voor. Toch hoor je hier niet zo veel over, simpelweg omdat er een taboe rust op de bore-out. Veel mensen vinden het al moeilijk om toe te geven dat ze overspannen zijn door een te hoge werkdruk, maar het is nog lastiger om toe te geven dat je overspannen bent door verveling op je werk.

Lees hier: De verschillen tussen een burn-out en een bore-out.

De oorzaken van een bore-out

Er zijn diverse mogelijke oorzaken van een bore-out. Denk hierbij aan teveel routine, te weinig verantwoordelijkheden, te weinig werk, te weinig uitdagend werk en het werken voor een doel dat je niet uitdagend vindt. Je kunt bijvoorbeeld een bore-out krijgen omdat je gewoon niet genoeg werk te doen hebt om de hele werkdag te vullen, maar ook als je helemaal geen verantwoordelijkheden krijgt. Moet je iedere dag exact hetzelfde doen en haal je hier absoluut geen voldoening uit, dan kun je ook een bore-out krijgen.

Een bore-out werkt vaak als een vicieuze cirkel. Je voelt geen uitdaging (meer) in je werk, je gaat je vervelen en hierdoor zakt je interesse in je baan nog meer. Omdat je nog minder interesse hebt in je werk, voel je nog minder uitdaging. Je hebt geen noemenswaardige succeservaringen op je werk en hierdoor daalt je zelfvertrouwen. Omdat je minder zelfvertrouwen hebt, neem je geen initiatief. Hierdoor blijft de verveling en start de vicieuze cirkel opnieuw.

De symptomen van een bore-out

Het is belangrijk om te weten dat een bore-out kan toeslaan in alle mogelijke bedrijfstakken. Je kunt niet alleen overspannen raken van verveling als je een saaie kantoorbaan hebt, maar ook als je als hovenier werkt, in een winkel werkt of in een bejaardenhuis werkzaam bent. Omdat je je bij iedere baan en in ieder bedrijfstak kan vervelen voor langere tijd, kan de bore-out overal toeslaan. Ook in drukke, innovatieve en flitsende branches. Zelfs als je een hele drukke baan hebt, kun je een bore-out krijgen. Haal je totaal geen voldoening uit je baan, dan kan de bore-out namelijk ook toeslaan.

De symptomen van een bore-out lijken op de symptomen van een burn-out. Ben je overspannen door verveling op je werk, dan kun je klachten als lusteloosheid, slapeloosheid, irritatie, frustratie, een laag zelfbeeld en een verminderde of juist verhoogde eetlust ervaren. Ook kun je last hebben van lichamelijke klachten als hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en zelfs steken in de hartstreek.

Mensen met een bore-out voelen zich meer dan ongelukkig. Ze voelen zich lusteloos, nutteloos en zijn altijd moe, simpelweg omdat ze al tijden niet meer goed slapen. Omdat ze zich lusteloos, nutteloos en moe voelen, is het lastig iets aan hun situatie te doen en uit de bore-out te komen.

Het begin van een bore-out

De eerste symptomen van een bore-out zijn klachten als frustratie, verveling en een gebrek aan uitdaging. Reageer je niet adequaat op deze klachten door meer werk op te pakken (of te vragen bij je baas), meer verantwoordelijkheden te vragen of een andere uitdaging te zoeken, dan kun je uiteindelijk een bore-out krijgen. Dit kan sneller gebeuren dan je misschien zou verwachten. Als je al een paar weken in dezelfde (saaie) situatie zit op je werk, kun je al een bore-out krijgen. Heb je hier eenmaal last van, dan is het moeilijk hier weer uit te komen.

Een bore-out voorkomen: 5 tips

Voorkomen is beter dan genezen. Dit betekent dat je beter kunt voorkomen dat je overspannen raakt door verveling op je werk, dan dat je een bore-out moet bestrijden. Wij geven je graag enkele tips om te voorkomen dat je een bore-out krijgt.

Tip 1: blijf je baas om werk vragen

Als je bezig blijft, voel je je nuttig. Ook als je de taken die je krijgt eigenlijk helemaal niet zo interessant vindt, is het beter om bezig te blijven dan de hele dag achter je computer te zitten en niets te doen. Zelfs als je slechts enkele kleine en eenvoudige taken kunt krijgen, kun je al voorkomen dat je overspannen raakt door verveling op je werk.

Tip 2: stel deadlines voor jezelf op

Je baas heeft je misschien geen deadline gegeven voor die ene taak, maar dit betekent niet dat je jezelf geen deadline kan geven. Als je het fijner vindt om onder bepaalde tijdsdruk te werken (al is de druk niet hoog!), kun je best een deadline voor jezelf opstellen als je een bepaalde taak krijgt. Met een deadline blijft het werktempo wat hoger en heb je minder kans dat je je gaat vervelen.

Tip 3: wees eerlijk tegen je baas

Verveel je je de hele dag omdat je te weinig werk krijgt, vind je jouw taken niet uitdagend genoeg of zou je graag wat meer verantwoordelijkheden krijgen? Geef dit dan eerlijk aan bij je baas. Het is misschien wat moeilijk om toe te geven dat je je verveelt op je werk, maar het is wel beter om eerlijk te zijn tegen je baas. Ben je eerlijk, dan kan je baas je misschien helpen door je takenpakket te veranderen, je wat meer werk te geven of je meer verantwoordelijkheden te geven. Ben je niet eerlijk en doe je net alsof je jouw werk hartstikke leuk vindt, dan zal er niets veranderen en heb je meer kans een bore-out te krijgen.

Tip 4: maak het werk interessant voor jezelf

Stel, je moet een rapport opstellen en je hebt hier eigenlijk helemaal geen zin in. Je vindt het onderwerp van het rapport saai, je vindt het niet uitdagend om het document op te stellen en je haalt hier simpelweg geen voldoening uit. Nu kun je al mokkend met het rapport beginnen, maar je kunt je werk ook wat interessanter maken voor jezelf. Dit kun je bijvoorbeeld doen door met jezelf af te spreken dat je het beste en meest complete rapport ooit op gaat stellen. Door hoge eisen te stellen aan jezelf, maak je je werk al wat interessanter en zorg je zelf voor meer uitdaging.

Tip 5: zorg voor voldoende ontspanning

Laat je werk op het werk: na de werkdag is het tijd om je te ontspannen. Vind je het moeilijk om te ontspannen? Probeer dan activiteiten in te plannen die je helpen jouw werk even helemaal te vergeten. Dit kan een etentje of borrel zijn, maar ook een filmavondje met je partner. Door voldoende te blijven ontspannen, voorkom je dat je overspannen raakt door de vervelende situatie op je werk.

Herstellen van een bore-out: 5 tips

Heb je een bore-out gehad? Dan is het belangrijk hier goed van te herstellen, zodat je weer vol goede moed aan het werk kunt. Hierboven geven we vijf tips om een bore-out te voorkomen, maar gelukkig zijn er ook enkele goede tips om van jouw bore-out te herstellen. Deze tips worden hieronder kort opgesomd.

Tip 1: zet je actief in voor verandering

Als je niets verandert aan je oude situatie, kom je vanzelf weer in de problemen. Zet je daarom actief in voor verandering. Je hoeft geen nieuwe baan te zoeken, maar misschien kun je wel wat meer verantwoordelijkheden krijgen bij je werkgever? Als je weer aan het werk gaat na jouw bore-out, is het belangrijk hier veel over te praten met je werkgever. Kan je werkgever echt niets voor je doen, dan moet je je afvragen of dit nog wel de baan is voor jou. Om te voorkomen dat je een tweede bore-out krijgt, is het wellicht beter om ander werk te zoeken.

Tip 2: laat je inspireren door anderen

Door inspiratie op te doen, kun je weer zin krijgen in je werk. Zoek mensen op die goede ideeën hebben, ga naar seminars, volg interessante trainingen en lees interessante boeken. Misschien kun je zelfs een cursus of opleiding volgen om je om- of bij te scholen. Als dit betekent dat je meer uitdaging haalt uit je werk, is dit zeker een goede stap.

Tip 3: maak een succesboek

Toen je een bore-out had, voelde je je nutteloos. Het is soms lastig om van dit gevoel af te komen. Je kunt jezelf een handje helpen door je successen voor jezelf op te schrijven en deze regelmatig eens door te lezen.

Koop een mooi schrift, een notitieblok of een mooi boek en schrijf hier alles in waar je trots op bent, wat je hebt gedaan op je werk en wat je hebt bereikt. Vul het boek regelmatig aan met nieuwe successen en lees het voor het slapengaan eens door. Als je ziet hoeveel je al gedaan hebt, voel je je al snel minder nutteloos. Voel je je minder nutteloos, dan heb je meer energie om écht verder te gaan na jouw bore-out.

Tip 4: zoek een mentor

Succesvolle mensen hebben vaak een voorbeeld, dus waarom heb jij geen rolmodel? Bedenk voor jezelf wie jouw rolmodel is en waarom. Kijk ook eens hoe hij of zij dingen aanpakt en vraag hem of haar desnoods jouw mentor te worden. Een rolmodel hoeft geen beroemdheid te zijn, maar kan ook je baas, je partner of zelfs je moeder zijn.

Tip 5: blijf leren!

Door jezelf te blijven ontwikkelen, blijf je lekker actief. Blijf je actief, dan is de kans minder groot dat je je gaat vervelen op je werk. Veel mensen volgen een studie, maar stoppen hierna met leren. Dit is zonde, want ook als professional kun je interessante dingen bij blijven leren. Geef jezelf die kans door regelmatig een cursus, training of zelfs een complete studie te volgen. Dit is niet alleen goed voor jouw kennisniveau en vaardigheden, maar ook zeker voor je gemoedstoestand na een bore-out.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging

Haal je echt geen voldoening meer uit je werk en kun je hier niets aan veranderen, bijvoorbeeld door meer werk aan te nemen of door extra verantwoordelijkheden te nemen op de werkvloer? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Zeker als je ergens al langere tijd werkt en niet zo goed weet wat je dan moet gaan doen, kan dit lastig zijn. Toch is het goed deze stap te nemen. Vraag jezelf eens af: wil je over 10 jaar nog steeds in dezelfde situatie zitten? Is het antwoord ‘nee’, dan is het toch echt beter om op zoek te gaan naar iets anders.

Professionele hulp bij een bore-out

Er zijn diverse coaches die je kunnen helpen een nieuwe carrière te starten. Ook zijn er verschillende coaches die jou kunnen helpen een bore-out te voorkomen of die je ondersteunen in het herstel van een bore-out. Wees niet bang een professional in de arm te nemen, als je hier echt behoefte aan hebt. Of je nu hulp nodig hebt een nieuwe carrière te starten of meer uitdaging te halen uit je bestaande baan: er is altijd een professional die jou op de juiste manier kan ondersteunen. Zo sta je er niet meer alleen voor, maar krijg je de juiste hulp om die volgende stap te zetten in je leven.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant