Stress & Burn-out Het verschil tussen een burn-out en een bore-out?

Het verschil tussen een burn-out en een bore-out?

Wat is nu precies een burn-out? En wat is een bore-out? Wat is het verschil en waarom lijken de termen zoveel op elkaar? Het is immers slechts een letter welke daadwerkelijk het verschil maakt tussen de twee woorden. We gaan de woorden met je doornemen en laten je graag zien wat het verschil is. Ook laten we je graag zien wat je kunt doen om een burn-out of een bore-out te voorkomen. Voorkomen is nog altijd belangrijker dan te maken te krijgen met een van deze twee termen. Een burn-out is een term welke we wel redelijk goed kennen. Een bore-out is nog wat minder bekend. Ze zijn echter beide even schadelijk voor je gezondheid en voor je werkplezier.

Wat is een bore-out?

Wie verveelt zich nu niet eens op het werk? Boring is de Engelse term voor vervelen. Verveling ontstaat door een vaak eentonig werk te doen of werk wat niet zo uitdagend is. Je kunt hier doodongelukkig van worden. Ook kun je erg moe worden van werk wat niet zo spannend is. Wanneer dit het geval is dan kun je te maken krijgen met een bore-out. Hoe kun je een bore-out herkennen? We sommen graag de verschillende symptomen voor je op. Het gaat onder andere om:

  • Je bent snel geïrriteerd en je kunt weinig verdragen
  • Je slaapt slecht en je raakt snel oververmoeid
  • Je hebt nergens zin in en bent lusteloos
  • Je wordt introvert en je vermijdt het sociale contact met anderen
  • Je zoekt een uitdaging en je bent eigenlijk wanhopig op zoek naar een uitdaging

Je collega’s zien het vaak niet. We verstoppen ons vaak achter een druk-druk-druk imago. Mensen schamen zich er vaak ook voor, dat we ons vervelen op het werk. Het is echter niet goed om je hiervoor te schamen. Zoek de uitdaging op en kies voor meer spanning in je leven.

Wat is het verschil met een burn-out?

Bij een bore-out zit je compleet in je comfortzone. Je wordt niet genoeg geprikkeld en je hebt geen uitdaging meer in je leven. Het is belangrijk om je grenzen te verleggen en je zintuigen te prikkelen. Het is belangrijk om jezelf verder te ontwikkelen en om nieuwe werkzaamheden op te pakken en te starten.

Bij een burn-out zie je dat mensen te lang in hun effortzone hebben gezeten. Ze hebben hun grenzen te vaak en teveel verlegd. Ze zijn nu overgestimuleerd en ze zijn compleet opgebrand. Je ziet eigenlijk, dat een burn-out en een bore-out twee tegenpolen zijn van elkaar. Wanneer je te dicht bij een van de twee polen terecht komt dan is het niet goed. Het is belangrijk om de balans op te zoeken en om een balans te vinden in het geheel. Het is vaak moeilijk om hierin te komen, omdat je natuurlijk ook afhankelijk bent van anderen. Is er op je werkplek wel ruimte om jezelf verder te ontplooien? Kun je meer actie ondernemen en groeien? Of verwachten ze juist teveel van je op je werk? Moet je steeds je grenzen verleggen terwijl je hier helemaal niet klaar voor bent?

Wanneer loop je het meeste risico?

Wanneer je een persoon bent welke veel prikkels nodig heeft, loop je meer risico op of een bore-out of een burn-out. Wanneer je jouw leven laat leiden door angst en de verwachtingen van anderen krijg je vaak een bore-out. Een reorganisatie, doelen voor de lange termijn of eentonig werk zijn dan vaak een versterkende factor om een bore-out te krijgen.

Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Een belangrijke reden en manier om een burn-out te voorkomen is simpelweg door niet teveel hooi op je vork te nemen. Zorg voor de juiste balans van activiteiten welke je beheerst en nieuwe activiteiten. Zeg ook vaker nee tegen nieuwe activiteiten. Het is belangrijk om jezelf te beheersen. Ken je grenzen en communiceer deze ook duidelijk. Wanneer je continu nieuwe activiteiten onderneemt kom je jezelf op een gegeven moment tegen.

Het is niet erg om met nieuwe activiteiten te starten. Het is echter wel belangrijk om je grenzen aan te geven.

Hoe kun je een bore-out of een burn-out bestrijden?

Met een bore-out hoef je niet je leven lang te kampen. Door soms je takenpakket aan te passen kan er al veel veranderen. Ook een nieuwe werkomgeving kan wonderen doen. Uiteraard kan een nieuwe functie ook een wereld van verschil maken. Het is belangrijk om even uit je comfort zone te stappen en om wat nieuws te ondernemen. Maak jezelf de nieuwe activiteiten helemaal meester en ontdek hoe je er optimaal gebruik van kunt maken. Je moet op zoek gaan naar activiteiten en zaken welke je energie gaan geven. Het kan soms een complete ommeslag zijn van wat je doet. Het is echter belangrijk om hier niet te lang over na te denken. Kies voor een baan welke je stimuleert, je prikkelt en je helemaal wakker maakt. Kies voor een uitdagende functie, die je enthousiast maakt.

Vaak herkennen mensen je niet weer, nadat je een ommeslag hebt gemaakt en je leven hebt veranderd.

Weet wat je wilt!

Wanneer je jezelf verveelt op je werk is het tijd om wat anders te gaan doen. Het probleem is echter vaak, dat je nog niet precies weet wat. We laten je graag vijf stappen zien om je te helpen ontdekken wat je nu eigenlijk wel wilt.

De eerste stap is het maken van een carrière paspoort. Schrijf de waarden op welke bij je passen, welke talenten je hebt en welke beroepen hier goed bij passen. De volgende stap is het aansturen van je carrière in de juiste richting waar je energie en de juiste prikkels krijgt. De derde stap is om te werken om hier te komen. Kies voor een opleiding, stage plek of andere mogelijkheid om te groeien naar de plek waar je graag wilt zijn. Vervolgens kan een stap zijn om op een nieuwe functie te gaan solliciteren. Je kunt zo gaan genieten van je nieuwe werk. Wees niet meer bang voor een bore-out! Pas echter op dat je niet teveel nieuwe zaken gaat doen en een burn-out krijgt!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant