Hoogsensitiviteit Hooggevoeligheid en mindfulness voor de perfecte balans

Hooggevoeligheid en mindfulness voor de perfecte balans

Als hooggevoelig persoon kom je voor vele uitdagingen te staan. Hooggevoeligheid brengt namelijk enkele valkuilen met zich mee, waar je je goed tegen moet wapenen. Toch is hooggevoeligheid niet alleen maar negatief. Sterker nog, hoogsensitiviteit heeft ook vele mooie kanten. Helaas lukt het veel hooggevoelige mensen niet om deze mooie kanten optimaal te benutten.

Om beter om te gaan met de valkuilen van hooggevoeligheid én meer te profiteren van de mooie kanten van hoogsensitiviteit, kun je starten met mindfulness. Meer over de perfecte balans die mindfulness kan bieden aan hoogsensitieve mensen, lees je op deze pagina.

Hooggevoeligheid en mindfulness

Voor hoogsensitieve personen is het extra moeilijk om een mooie balans te vinden in de hectiek van het dagelijks leven. Veel hooggevoelige mensen nemen er simpelweg genoegen mee dat ze de perfecte balans niet iedere dag kunnen vinden of zelfs nooit kunnen vinden. Zonde, want ook voor hooggevoelige mensen is het mogelijk om een mooie balans te vinden in de dagelijkse hectiek. Zij hebben hier alleen wat extra hulp bij nodig en mindfulness kan deze hulp bieden.

Wat is mindfulness?

Voor we je meer vertellen over de combinatie van hooggevoeligheid en mindfulness, is het goed om te weten wat mindfulness precies is. Als je weet wat mindfulness inhoudt, kun je gemakkelijker bepalen of dit ook bij jou past.

Mindfulness is een stroming in de psychologie. Het woord mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’. Het uitgangspunt van mindfulness is dat veel mensen continu in hun hoofd leven en dat dit moet veranderen. Start je met mindfulness, dan ben je niet meer continu bezig met die vele (toekomst)gedachten in je hoofd. Je gaat je richten op het heden, door alle gedachten over straks, morgen, overmorgen en volgende maand te laten varen. Mindfulness helpt je te focussen op datgene wat je nu aan het doen bent.

Mindfulness geeft je ademruimte en rust. Met mindfulness kom je meer uit je hoofd en meer in je lijf, waardoor je meer innerlijke rust krijgt. Vind je de juiste balans met mindfulness, dan ontspan je meer in het dagelijks leven en functioneer je bovendien een stuk effectiever. Ook helpt mindfulness je om positieve ervaringen echt tot je door te laten dringen.

Mindfulness kun je overal doen, tijdens iedere bezigheid. Je kunt een mindfulness-sessie starten als je in de supermarkt staan, maar ook als je een e-mail stuurt of als je in de tuin aan het werken bent. Dit maakt mindfulness erg toegankelijk, ook voor hoogsensitieve personen.

Starten met mindfulness

Wil jij ook meer innerlijke rust? Start dan met mindfulness. In het begin kost dit wellicht wat veel tijd en energie, maar uiteindelijk haal je er voornamelijk energie en innerlijke rust uit. Geef in ieder geval niet op. Het aanleren van een nieuwe gewoonte is niet gemakkelijk, maar uiteindelijk haal je hier wel veel uit. Als jouw mindfulness oefeningen een dagelijkse gewoonte worden, vind je iedere dag weer die mooie balans in de dagelijkse hectiek terug.

Mindfulness in 3 stappen

Wil jij wat minder bezig zijn met die vele gedachten in je hoofd, om je meer te focussen op het heden en datgene wat je nu aan het doen bent? Gebruik dan onderstaand stappenplan om een echte mindfulness-sessie te starten. Zoals al eerder vermeld, kan dit altijd en overal. In de supermarkt, maar ook thuis op de bank. Ideaal!

Stap 1: concentreer je op je ademhaling en lichaamsgevoel

Een mindfulness-sessie start met een rustige en diepe ademhaling. Adem rustig en diep in en weer uit. Nu richt je je op je lichaamsgevoel en je voeten. Voel je je gespannen? Dan is dit je toegangscode naar mindfulness.

Stap 2: observeer je gedachten en/of gevoelens

Tijdens een mindfulness-sessie heb je altijd bepaalde gedachten en/of gevoelens. Probeer deze gedachten en/of gevoelens eens goed te observeren. Maar let op, want het is niet de bedoeling dat je jouw gedachten en/of gevoelens beoordeelt. Ook hoef je niet op je gedachten en/of gevoelens te reageren.

Raak je toch betrokken bij bepaalde gedachten? Richt je aandacht dan op het gevoel dat die betrokkenheid bij je oproept. Vervolgens richt je je weer op je ademhaling. Dit doe je iedere keer als je je mee laat slepen door een bepaalde gedachte of een bepaald gevoel.

Stap 3: accepteer je gevoelens

Het maakt niet uit hoe je je voelt, als je dit gevoel maar accepteert. Jouw emoties mogen er zijn, hoe vervelend ze soms ook zijn. Accepteer je geluk, maar ook je verdriet en je boosheid. En word je tijdens een sessie geconfronteerd met pijnlijke gevoelens? Besef dan dat het goed is om hier bewust bij stil te staan. Het bewust zijn van je gevoelens en uiteindelijk het accepteren van je gevoelens bevordert namelijk je zelfinzicht.

Voel je je overspoeld door je emoties? Concentreer je dan op je rustige en diepe ademhaling. Door een goede ademhaling ben je die stroom aan gevoelens altijd de baas. Blijf je je overweldigd voelen? Overbelast jezelf dan niet, maar stop met de sessie. Wellicht kun je de sessie later weer oppakken en ben je jouw gevoelens dan wel de baas.

Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness

Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness

Wil je verder met mindfulness, om de valkuilen van hooggevoeligheid de baas te zijn en meer te kunnen profiteren van de mooie kanten van hoogsensitiviteit? Koop dan het Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness van Carolina Bont. Dit boek is het vervolg op haar eerdere bestsellers over hooggevoeligheid. En heb je haar eerdere bestsellers niet gelezen? Maak je dan geen zorgen, want ook als je nog nooit iets van Carolina Bont hebt gelezen kun je het Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness gewoon bestellen.

Het Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness helpt je de kracht van je hooggevoeligheid te ontdekken. Het boek leert je simpelweg hoe je – door middel van mindfulness – je hooggevoeligheid tot een sterke eigenschap kunt maken. Ook laat het boek je creativiteit optimaal tot bloei komen. Kortom, een echte ‘must-read’ voor hooggevoelige mensen.

Meer informatie over “Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness

Geïnteresseerd in andere boeken over hooggevoeligheid of over mindfulness? Lees dan dit artikel met de top 10 boeken over hooggevoeligheid of de top 10 boeken over mindfulness.

Marlies Dekker
Marlies Dekker is expert op het gebied van hoogsensitiviteit en waarborgt hiermee de kwaliteit van de artikelen die binnen deze categorie op Zobegaafd vallen. Marlies schreef meerdere boeken over hoogsensitiviteit en de verschillende gerelateerde symptomen waar hoogsensitieve mensen aan leiden. Zo brengt zij meer duidelijk en inzicht in de manier waarop hoogsensitiviteit invloed heeft op het leven van mensen die hiermee te maken hebben, en biedt zij handvaten waar zij zich aan vast kunnen houden wanneer zij hier beter mee willen leren omgaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant