Artikelen Last van je lenzen? Zo vind je de juiste lens voor jouw...

Last van je lenzen? Zo vind je de juiste lens voor jouw oog

Jouw lenzen heb je inmiddels al een tijdje, maar toch heb je het idee dat je er iets niet helemaal in de haak is. Last als gevolg van het dragen van de verkeerde lenzen kan zich op verschillende manieren uiten en is dus afhankelijk van de oorzaak.

De vraag is daarom: waardoor heb jij last van je lenzen en hoe kan dit verholpen worden? In deze blog leggen we je verschillende situaties voor en brengen we in kaart hoe de last verholpen kan worden.

Wat te doen tegen droge ogen?

Wanneer je lang naar een scherm hebt gestaard, kun je last krijgen van droge ogen. Ook als je met de airco aan werkt, de verkeerde lens draagt of je lenzen tijdens het slapen in gehad hebt, kan het zomaar zo zijn dat je ogen droog aanvoelen. Dit komt doordat je ogen geen of niet genoeg tranen kunnen produceren. Je ogen voelen dan moe of zelfs zanderig aan, wat uiteraard een vervelend gevoel kan zijn. In veel gevallen helpt het om oogdruppels te gebruiken, omdat dit een kunstmatige manier is van het creëren van een traan. De traan bevochtigt je ogen en verhelpt zo het zanderige gevoel. Soms werken oogdruppels echter onvoldoende; in dat geval is het aan te raden om je opticien te raadplegen over het dragen van lenzen voor droge ogen.

Lenzen voor ovaalvormige ogen

Torische lenzen, lenzen voor ovaalvormige ogen of lenzen met cilinder: allemaal andere benamingen voor hetzelfde fenomeen. Veelal worden ‘gewone’ contactlenzen gedragen, die eigenlijk gemaakt zijn voor mensen met ronde ogen. Het kan echter voorkomen dat jouw ogen helemaal niet rond van vorm zijn, maar juist ovaalvormig zijn. Een gewone lens past daardoor niet goed op je oog, waardoor je last kunt krijgen van het dragen van je lenzen. Een torische lens daarentegen corrigeert het astigmatisme ofwel de cilindrische afwijking. Heb jij het idee dat jouw lenzen niet goed zitten, mogelijk vanwege astigmatisme? Informeer dan eens bij je opticien of lenzen online specialist naar torische lenzen.

Wat zijn dan multifocale lenzen?

Multifocale lenzen, niet te verwarren met torische lenzen, zijn lenzen die de twee sterktes (bijziendheid en verziendheid) combineren in één lens. Deze lenzen zijn ideaal wanneer je een bril of lenzen nodig hebt omdat je zowel dichtbij als veraf niet goed kunt zien. Door de multifocale lens kun je namelijk zowel van dichtbij als van veraf alles scherp zien. Met een praktischer voorbeeld kun je de lenzen beschouwen als een leesbril in een lens, waar vaak vooral oudere mensen baat bij hebben. Mocht je de benaming ‘varifocaal’ horen, dan wordt hier hetzelfde mee bedoeld als multifocaal. Let wel: als je begint met het dragen van multifocale lenzen, dan kan het zo zijn dat je eerst moet wennen aan je nieuwe lenzen. Je hersenen moeten immers je ogen op een andere manier aansturen dan ze gewend zijn. Maak je echter geen zorgen, want dit gaat binnen een paar dagen over.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant