Boekentips Boeken over hooggevoeligheid - top 10

Boeken over hooggevoeligheid – top 10

Ongeveer 15 tot 20 procent van de mensen is hooggevoelig en het is soms lastig om te gaan met dit feit. HSP’ers (Hoog Sensitief Persoon) pikken bepaalde dingen sneller op, hebben vaker last van vervelende situaties en zijn in het algemeen een stuk gevoeliger voor prikkels van buitenaf. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om goed met hooggevoeligheid om te leren gaan. Er zijn veel boeken over hooggevoeligheid geschreven en dat geeft je een mooi inzicht in hoe andere mensen hier precies mee omgaan. De beste 10 HSP boeken hebben we voor je uitgezocht en op een rij gezet:

1) Leven met hooggevoeligheid

Leven met hooggevoeligheidHet boek ‘Leven met hooggevoeligheid’ is geschreven door Susan Marletta-Hart en geeft een perfect inzicht in hoe hooggevoeligheid precies in zijn werk gaat. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe je het beste om kunt gaan met het feit dat je ‘wat gevoeliger’ bent dan andere mensen. In het boek komen ervaringsdeskundigen aan het woord die laten zien hoe zij er precies mee omgaan. Bovendien wordt ook de spirituele kant van hooggevoeligheid belicht, iets wat ook zeker interessant is. ‘Leven met hooggevoeligheid’ is vooral een erg populair boek omdat het enorm herkenbaar is. De ervaringsdeskundigen die aan het woord komen geven duidelijke en herkenbare voorbeelden voor mensen die beschikken over hooggevoeligheid. Het boek is eenvoudig te lezen en is met 272 pagina’s erg uitgebreid. Een echte aanrader!

Meer informatie over “Leven met hooggevoeligheid

2) Bewust-er zijn met hooggevoeligheid

Bewust-er zijn met hooggevoeligheid‘Bewust-er zijn met hooggevoeligheid’ is geschreven door Antoine van Staveren. Het boek geeft een hele andere kijk op het hooggevoelig zijn en de manier waarop je hier het beste mee om kunt gaan. Het boek richt zich – zoals de titel al doet vermoeden – voornamelijk op het bewuster worden van je hooggevoeligheid. Veel mensen proberen hun hooggevoeligheid als het ware uit te schakelen, maar dit boek vertelt je precies het tegenovergestelde. Er worden verschillende praktijkvoorbeelden gegeven die erg herkenbaar zijn voor mensen met hooggevoeligheid. De Boeddhistische insteek van het boek geeft een andere kijk op de aandoening en leert je echt om te relativeren en goed om te gaan met het feit. Voor iedereen die in het dagelijks leven ‘last’ heeft van hooggevoeligheid is dit boek zeker een aanrader.

Meer informatie over “Bewust-er zijn met hooggevoeligheid

3) Wegwijs in hooggevoeligheid

Wegwijs in hooggevoeligheidVoornamelijk kinderen hebben vaak last van hooggevoeligheid en kunnen er soms maar moeilijk mee omgaan. Het boek ‘Wegwijs in hooggevoeligheid’ leert je op een praktische manier hoe je het beste kunt omgaan met hooggevoelige kinderen. De schrijfsters van het boek zijn Gerarda van Veen en Erienne van Veen. Het zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van hooggevoeligheid en laten perfect zien hoe het voor een kind is om hooggevoelig te zijn. Het boek is niet zweverig en beschikt over een groot aantal voorbeelden vanuit de praktijk. Bovendien worden erschillende levensfases worden besproken, van de kleutertijd tot aan de pubertijd. Hierin is ook duidelijk te zien kinderen in verschillende leeftijdsfases, ook verschillend omgaan met hooggevoeligheid. Voor iedereen die kinderen met hooggevoeligheid beter wilt begrijpen is ‘Wegwijs in hooggevoeligheid’ een ideale oplossing.

Meer informatie over “Wegwijs in hooggevoeligheid

4) Voluit leven met hooggevoeligheid

Voluit leven met hooggevoeligheidHooggevoeligheid wordt vaak als iets negatiefs gezien. De vragen zijn dan al snel: hoe ga ik met hooggevoeligheid om? Hoe sluit ik me er precies voor af? En: hoe kom ik er van af? Het boek ‘Voluit leven hooggevoeligheid’ heeft een andere kijk op het hooggevoelig zijn. De schrijfster Susan Marletta-Hart, ook wel bekend van haar eerste boek ‘Leven met hooggevoeligheid’, laat je precies zien hoe je het maximale uit het hooggevoelig zijn kunt halen. De tips om er van af te komen of je er voor af te sluiten worden aan de kant geschoven en maken plaats voor nieuwe inzichten. Na het lezen van dit boek zie je hooggevoeligheid als iets moois en positiefs. Je leert er niet mee om te gaan, maar er het maximale uit te halen. Dit boek is daarom ook een echte aanrader voor iedereen die moeite heeft met zijn/haar hooggevoeligheid.

Meer informatie over “Voluit leven met hooggevoeligheid

5) Jong en hooggevoelig hoezo anders?!

Jong en hooggevoelig hoezo anders?!Naast veel hooggevoelige kinderen zijn er ook veel hooggevoelige jongeren te vinden. Deze jongeren tussen de 14 en 21 jaar hebben het vaak lastig met de nadelen van hooggevoeligheid en vinden maar weinig oplossingen. De schrijfsters Ellen van den Ende en Mariëtte Verschure zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van hooggevoeligheid bij jongeren en hebben er elke dag mee te maken. In het boek kom je daarom ook vooral veel tips, voorbeelden en oplossingen tegen om zo goed mogelijk om te leren gaan met hooggevoeligheid. Het boek is speciaal gemaakt voor jongeren en spreekt deze doelgroep dan ook op een passende manier aan. Het boek is hierdoor perfect geschikt voor alle jongeren die moeite hebben met het hooggevoelig zijn.

Meer informatie over “Jong en hooggevoelig hoezo anders?!

6) Hooggevoeligheid als kracht

Hooggevoeligheid als krachtHet boek ‘Hooggevoeligheid als kracht’ heeft een unieke kijk op hooggevoeligheid. Waar andere boeken zich vooral richten op oplossingen, tips en het leren omgaan met het feit dat je hooggevoelig bent, richt dit boek zich voornamelijk op het zo goed mogelijk benutten van de aandoening. Marian van den Beuken, de schrijfster van dit boek, is zelf een hooggevoelig persoon en een autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid. De voorbeelden en oplossingen zijn hierdoor enorm herkenbaar voor hooggevoelige mensen. De grootste voordelen, maar ook de valkuilen van hooggevoeligheid worden uitgebreid besproken. Vervolgens wordt er uitgelegd hoe je hooggevoeligheid meer als een kracht moet gaan zien, in plaats van als een nadeel. Het boek is hiermee een echte aanrader.

Meer informatie over “Hooggevoeligheid als kracht

7) Aandachtig leven met hooggevoeligheid

Aandachtig leven met hooggevoeligheidSusan Marletta-Hart is ervaringsdeskundige op het gebied van hooggevoeligheid en heeft er bovendien meerdere boeken over geschreven. ‘Aandachtig leven met hooggevoeligheid’ is er hier één van en een absoluut top-boek. Het boek richt zich het grootste gedeelte op de praktijk, de theorie komt er vrij weinig aan te pas. Oplossingen en tips om zo goed mogelijk met hooggevoeligheid om te gaan worden uitgebreid besproken. Hierdoor is het niet perse een boek voor mensen die mee over hooggevoeligheid te weten willen komen, maar wel een boek die je een aantal stevige handvaten geeft om met hooggevoeligheid om te gaan. Bij het boek wordt bovendien een cd geleverd met daarop een aantal handige oefeningen. De cd is vooral gericht op meditatie. De combinatie van het boek en de cd zorgen er beide voor dat dit boek een absolute aanrader is.

Meer informatie over “Aandachtig leven met hooggevoeligheid

8) Leven met hooggevoelige kinderen

Leven met hooggevoelige kinderenWe hebben het al eerder aangegeven, maar hooggevoeligheid is vooral voor kinderen vaak erg lastig om mee om te gaan. Hoewel er voldoende tips zijn voor de kinderen, is er voor de ouders, leraren of andere mensen die met hooggevoelige kinderen te maken hebben eigenlijk weinig terug te vinden. Het boek ‘Leven met hooggevoelige kinderen’ brengt hier verandering in. Dit praktische boek richt zich op de kant van de ouders of bijvoorbeeld de leraar. Hoe kan je het beste omgaan met hooggevoelige kinderen? En: hoe zorg je er voor dat ze er zo min mogelijk hinder van ondervinden? Dit zijn vragen die uitgebreid worden beantwoord in het boek. ‘Leven met hooggevoelige kinderen’ is daarom een ideale oplossing om te leren omgaan met hooggevoelige kinderen.

Meer informatie over “Leven met hooggevoelige kinderen

9) Het geluk van hooggevoeligheid

Het geluk van hooggevoeligheidMarian van den Beuken heeft meerdere boeken over hooggevoeligheid geschreven en ook dit boek is een absolute aanrader. ‘Het geluk van hooggevoeligheid’ heeft een iets andere insteek dan de meeste boeken over hooggevoeligheid. De schrijfster is zelf een ervaringsdeskundige en laat uitgebreid zien hoe zij het hooggevoelig zijn precies aanpakt. De ups en downs worden op een humoristische manier beschreven, waardoor het boek fijn leest. Het boek leert je om hooggevoeligheid te zien als een gave, niet als een opgave. De positieve kanten worden belicht en ondersteunt door brieven van cliënten. Het boek is hierdoor niet alleen erg praktisch, maar ook meer dan herkenbaar voor iedereen die te maken heeft met hooggevoeligheid.

Meer informatie over “Het geluk van hooggevoeligheid

10) Het hooggevoelige kind met een sterke wil

Wie denkt dat hooggevoelige kinderen vooral rustig, bedachtzaam en teruggetrokken zijn, komt in dertig procent van de gevallen bedrogen uit. Er zijn ook kinderen die hun hoge mate van gevoeligheid combineren met een ijzersterke wil. Zij zijn op zoek naar nieuwe belevenissen en avonturen, ook al druist dat vaak in tegen hun gevoelige inborst.

Meer informatie over “Het hooggevoelige kind met een sterke wil

Een laatste tip: Kies een boek dat precies bij jouw situatie past

Hooggevoeligheid is een uitgebreid onderwerp en kan vanuit verschillende situaties bekeken worden. Het is daarom belangrijk om een boek te kiezen dat aansluit op jouw situatie. Zo zijn er boeken voor HSP’ers, ouders met een kind dat hooggevoelig is of voor kinderen zelf die hoogsensitief zijn. Kortom genoeg boeken over hoogsensitieviteit om jezelf te kunnen verdiepen in het onderwerp. Erg belangrijk om je te realiseren is dat elke leeftijdscategorie anders om gaat met het hooggevoelig zijn en ook de oplossingen zijn voor iedereen anders. Kies daarom echt een passend boek voor jouw situatie.

Heb jij overigens nog aanvullingen voor deze lijst? Laat het dan gerust weten! Wij zijn altijd op zoek naar de beste boeken voor deze lijst en horen dus graag of jij nog een echte aanvulling voor ons hebt. Opzoek naar meer boeken over hooggevoeligheid? Kijk dan hier:

Meer boeken over “hooggevoeligheid”

Marlies Dekker
Marlies Dekker is expert op het gebied van hoogsensitiviteit en waarborgt hiermee de kwaliteit van de artikelen die binnen deze categorie op Zobegaafd vallen. Marlies schreef meerdere boeken over hoogsensitiviteit en de verschillende gerelateerde symptomen waar hoogsensitieve mensen aan leiden. Zo brengt zij meer duidelijk en inzicht in de manier waarop hoogsensitiviteit invloed heeft op het leven van mensen die hiermee te maken hebben, en biedt zij handvaten waar zij zich aan vast kunnen houden wanneer zij hier beter mee willen leren omgaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties

6 REACTIES

  1. Heel erg fijn dat je deze mooie lijst met boeken hebt samengesteld! Zijn er ook boeken in de lijst die specifiek in gaan op een extravert hoogsensitief persoon? Vaak gaan de boeken namelijk over de steorotype hsp’er en niet over de extraverte hsp’er. Als je nog tips hebt voor boeken over extraverte hsp’ers van hoog ik dat graag! Boeken over normale hooggevoeligheid zijn er genoeg en de in de lijst staan wel een paar toppertjes! onder andere Het geluk van hooggevoeligheid.

    • Ik ben het helemaal met je eens. Ik mis ook die insteek als ‘extraverte’ persoonlijkheid mbt hoogsensitiviteit.

      • Beste Peter, de extraverte persoonlijkheid wordt in de meeste boeken wel besproken maar niet uitsluitend. Met extraverte hsp persoonlijkheid bedoel je de gevoelige persoon die ook snel onderprikkeld is, nieuwe uitdagingen zoekt, nieuwsgierig en ondernemend van aard. In mijn boeken besteed ik hier vaak aandacht aan, omdat ik zelf een extraverte hsp ben. De combi is vaak lastiger als je jong bent. Je helpt me in in ieder geval herinneren om bij volgende boeken nog meer aandacht aan dit onderwerp te besteden.

  2. Op nummer één staat sowieso het hsp boek “Bewust-er zijn met hooggevoeligheid” van Antoine van Staveren! Dit is echt een heel goed boek over hooggevoeligheid. Het boek heeft een pratische insteek en is tevens erg toegankelijk en compleet, daarnaast heeft het boek een erg leuke prijs (18 euro op bol.com). Een boek wat elke hsp’er gelezen moet hebben!

  3. Wat bijzonder dat je hooggevoeligheid telkens een aandoening noemt. Het als een aandoening zien lijkt me direct de kern van het probleem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant