Overig Gezond eten helpt je niet alleen af te vallen… er zijn meerdere...

Gezond eten helpt je niet alleen af te vallen… er zijn meerdere voordelen

Een van de meest voorkomende redenen om goed te eten is om af te vallen. Hoewel het eten van een goed en gebalanceerd dieet je kan helpen bij het afvallen of het behouden van een gezond gewicht, is dat slechts een van de voordelen. Chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten en kanker worden minder bij mensen die een voedzame, evenwichtige voeding eten. Doe moeite om een dieet te eten dat veel fruit, groenten, volle granen en onverzadigde vetten bevat.

Gewichtsverlies versus gewichtsbehoud

Vervang vetrijke, calorierijke artikelen door fruit, groenten, magere eiwitten, en volle granen. Het is van cruciaal belang om binnen je essentiële caloriebereik te blijven om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Volkoren granen, fruit en groenten hebben meer vezels dan suikerrijke maaltijden, zodat ze je sneller vullen en je langer vol houden. Je hebt minder kans om over je optimale caloriebereik heen te gaan als je langer verzadigd bent. 

Verbeterde geestelijke gezondheid en stemming

Deze is misschien wel de meest vruchtbare. We willen tenslotte alleen maar gelukkig zijn. Een voedzame voeding rijk aan B vitamines, antioxidanten en gezonde vetten voedt je hersenen en helpt de neurotransmitters die je stemming regelen in evenwicht te brengen. Bepaalde probioticastammen kunnen zelfs helpen bij de behandeling van matige depressie, angst, en andere mentale problemen.

Gezonde voeding en supplementen zijn online in overvloed te vinden. Weet je niet goed waar je zou moeten beginnen? Een Gezondheidsshop als Morgen is Nu is een ideaal startpunt!

Bloedsuiker onder controle houden

Suikerrijke maaltijden zoals wit brood, vruchtensap, frisdrank en ijs verhogen de bloedsuikerspiegel. Hoewel je lichaam korte pieken in glucose kan beheersen, kan dit zich ontwikkelen tot insulineresistentie, die kan uitgroeien tot diabetes type 2. Complexe koolhydraten, zoals volkorenbrood, haver en zilvervliesrijst, wekken een vertraagde afgifte van suiker in de circulatie op, wat de bloedsuikerregulatie bevordert.

Het risico op hartziekten wordt verminderd

Regelmatig vetrijke maaltijden consumeren kan je cholesterol- en triglyceridengehalte verhogen, wat leidt tot ophoping van plaque in je slagaders. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hartaanval, beroerte, of hartziekte. Gezonde vetten, zoals die in olijfolie, avocado’s, zeevruchten, noten en zaden, kunnen je hart helpen beschermen als je ze met mate eet.

Ben je benieuwd wat de invloed is van voeding op de sportprestaties? Lees er meer over op onze website!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant