Overig De invloed van voeding op sportprestaties

De invloed van voeding op sportprestaties

Het belang van voeding op sportprestaties wordt vaak onderschat, terwijl het juist een essentieel onderdeel is van het behalen van optimale prestaties. Door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen kan een sporter niet alleen zijn of haar prestatie verbeteren, maar ook sneller herstellen na inspanningen. In deze blog wordt meer informatie gegeven over de invloed van voeding op sportprestaties.

Voedingsstoffen

Er zijn meerdere voedingsstoffen die belangrijk kunnen zijn om je sportprestaties te verbeteren. Een van de belangrijkste voedingsstoffen voor sporters zijn koolhydraten. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van het lichaam en helpen bij het leveren van energie tijdens het sporten. Ze zorgen er onder andere voor dat je niet zonder energie komt te zitten tijdens het sporten. Het is ook belangrijk om koolhydraten ná het sporten te eten. Eiwitten zijn ook heel belangrijk voor sporters, omdat ze helpen met het laten groeien van de spieren. Nadat je gesport hebt, zitten er eigenlijk hele kleine scheurtjes in de spieren. Eiwitten zorgen ervoor dat de spieren sneller herstellen en groeien. Het is dus belangrijk voor sporters om eiwitten te eten om de groei van hun spieren te stimuleren. Verder zijn vetten erg goed voor het sporten, omdat ze ook energie leveren tijdens het sporten. Het voldoende drinken van water mag natuurlijk ook niet ontbreken om optimale sportprestaties te behalen. Als je intensief sport kun je zeker 1 tot 2 liter vocht per uur verliezen. De prestaties beginnen al te verminderen als je 1% tot 2% gewicht verliest door het zweten en bij 5% daalt de sportprestatie al met 30%. Drink dus voor, tijdens én na het sporten genoeg water.

Voedingsschema

Het is natuurlijk best moeilijk om bij te houden of je wel genoeg van de bovenstaande voedingsstoffen binnen krijgt. Daarom is het handig voor sporters om een sport voedingsschema te maken. Door een goed dieet te volgen kunnen sporters hun energie niveau op peil houden en de juiste voedingsstoffen binnen krijgen, om het herstel en de groei van spieren te stimuleren. Als je een vast dieet gebruikt en heel consistent de juiste voedingsstoffen binnen krijgt, dan heeft dit een enorme impact op je sportprestaties. Verder helpt een sport en voedingsschema ook bij het beheersen van het gewicht. Als je een specifiek gewicht wilt vasthouden, wilt afvallen of aankomen, dan helpt een goed schema hierbij. Je kunt je schema aanpassen op basis van de doelstellingen die je voor jezelf zet.

Ben je benieuwd naar de voordelen van sporten op de mentale gezondheid? Lees er meer over op onze website!

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant