Overig 3 tips voor het wisselen van zorgverzekering

3 tips voor het wisselen van zorgverzekering

Heb je bericht van jouw verzekeraar ontvangen dat de premie aankomend jaar omhoog gaat? Dan kunnen wij ons voorstellen dat je overweegt om te wisselen van zorgverzekering. Overstappen kan vanaf het moment dat de nieuwe zorgpremies bekend zijn gemaakt. Vaak gebeurt dit ergens halverwege november. Je hebt vervolgens tot het einde van het jaar de tijd om te wisselen van zorgverzekering. Ben je nog niet eerder overgestapt? Dank kun je hier misschien nog wel wat hulp bij gebruiken. Wat dat betreft, ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 3 tips voor het overstappen van zorgverzekering op een rijtje.

1. Bepaal welke zorg je nodig denkt te hebben
Voordat je wisselt van zorgverzekering is het handig om te bepalen welke zorg je aankomend jaar nodig denkt te hebben. Omdat je niet kunt voorspellen hoe het aankomend jaar loopt, vind je dit misschien lastig. Neem in dat geval het afgelopen jaar en eventueel voorgaande jaren als uitgangspunt. Heb je weinig zorg nodig gehad? Dan kun je alleen de basisverzekering afsluiten. Iedereen die in Nederland woont of werkt en ouder dan 18 jaar is, is wettelijk verplicht om minimaal de basisverzekering af te sluiten.
Het basispakket vergoedt medisch noodzakelijke kosten. Hierdoor worden onder meer kosten voor de huisarts, medische specialisten en voorgeschreven geneesmiddelen vergoed. Fysiotherapie en de tandarts vallen buiten de dekking van deze verzekering. Als je een slecht gebit hebt of regelmatig behandeld moet worden door een fysiotherapeut, kun je aanvullende verzekeringen afsluiten. Je betaalt hierdoor weliswaar een hogere premie, maar je bent ook beter verzekerd. Voordat je een aanvullende verzekering afsluit, is het verstandig om de premie op jaarbasis te vergelijken met de kosten voor de behandeling(en) die je verwacht nodig te hebben. Is de premie duurder dan de behandeling(en)? Dan is het financieel aantrekkelijker om je niet aanvullend te verzekeren.

2. Maak altijd een vergelijking
Heb je een inschatting gemaakt van de zorg die je aankomend jaar verwacht nodig te hebben? Dan kun je op zoek gaan naar een geschikte verzekeraar. Als je een verzekeraar gevonden hebt, is het niet verstandig om hier ook direct een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je overstappen van zorgverzekering overweegt, raden wij je aan een vergelijking te maken. Bezoek hier niet de site van verschillende verzekeraars voor, maar gebruik een vergelijkingssite. Zorgverzekeringen vergelijken kost je op deze manier namelijk veel minder tijd. 

3. Denk na over het eigen risico
De premie van een zorgverzekering ligt tegenwoordig behoorlijk hoog. Heb je recht op zorgtoeslag? Dan ontvang je een compensatie voor deze kosten. Helaas heeft lang niet iedereen hier recht op. Om toch te besparen kun je wisselen van zorgverzekering. Bij een andere verzekeraar betaal je mogelijk een (veel) lagere premie. Wil je nog meer besparen? Denk dan na over het eigen risico. Het verplicht eigen risico is voor iedereen hetzelfde (385 euro in 2022 en 2023), maar het vrijwillig eigen risico bepaal je zelf. Verhoog je het vrijwillig eigen risico met 100, 200, 300, 400 of 500 euro? Dan gaat jouw premie omlaag. Het nadeel hiervan is dat je opdraait voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant