Autisme Autisme bij vrouwen

Autisme bij vrouwen

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die al vanaf de geboorte voorkomt. Deze stoornis is aan de buitenkant niet zichtbaar, maar heeft grote invloed op het gedrag van die persoon. Autisme bij vrouwen komt regelmatig voor, maar er wordt niet altijd op de juiste manier een diagnose gesteld. Het is daarom lastig voor ouders, maar ook voor vrouwen zelf, om te weten waarom bepaalde beperkingen in het hoofd voorkomen. Dit is zonde, want door autisme bij vrouwen beter te begrijpen, kunnen de sterktes veel beter benut worden.

Bij veel autistische vrouwen wordt pas in de tienerjaren een goede diagnose gesteld. Dit is vooral het gevolg van een verkeerde beoordeling van symptomen die voorkomen bij de desbetreffende persoon. Zo kan autisme bij vrouwen onder andere naar voren komen in grote interesses in bepaalde onderwerpen, een hoog intelligentieniveau maar ook het moeilijk aangaan van sociale relaties. Dit zijn symptomen die pas na verloop van tijd goed beoordeeld kunnen worden, waardoor het soms jaren kan duren voordat er een goede diagnose gesteld kan worden.

Wat is autisme?

Bij autisme spreken we van een mentale stoornis die een goede ontwikkeling in de weg staat. Daarom vallen vrouwen met autisme vaak net iets meer op vergeleken met hun leeftijdsgenoten, omdat zij zich minder snel ontwikkelen. Zo hebben zij over het algemeen minder vrienden en vriendinnen dan hun leeftijdsgenoten omdat zij moeite hebben zich op een sociaal vlak te ontwikkelen. Vrouwen met autisme hebben op verschillende niveaus last van de symptomen van autisme en dit is niet bij iedere vrouw gelijk. Sommige symptomen die erg bekend zijn bij autisme kunnen soms missen, waardoor het lastig is om een goede diagnose te stellen of vermoedens te hebben.

Autisme is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen die binnen de autisme-spectrum-stoornis vallen. Er zijn namelijk verschillende vormen van autisme en iedere vorm heeft weer andere kenmerken. Het grootste obstakel voor mensen, en daarmee dus ook vrouwen, met autisme is om de prikkels die gedurende de dag binnenkomen op een juiste manier te verwerken. Dit maakt emotionele groei voor mensen met autisme erg lastig, omdat de meeste prikkels gedurende de dag op een andere manier worden verwerkt dan door de meeste andere mensen.

Een kort overzicht van de vormen van autisme

Hieronder lees je een kort overzicht van de meest voorkomende vormen van autisme.

Klassiek autisme

Bij klassiek autisme komen we symptomen zoals een taalachterstand tegen, in combinatie met het moeilijk functioneren in sociale omstandigheden. Daarbij zijn mensen met klassiek autisme erg gehecht aan hun eigen rituelen.

Syndroom van Asperger

Vrouwen met autisme kunnen te maken hebben met het syndroom van Asperger, ook wel simpelweg Asperger genoemd. Bij deze stoornis heeft men last van het goed begrijpen van taal, maar ook het inleven in anderen is lastig voor mensen die hiermee te maken hebben.

MCCD

MCCD staat voor Multiple Complex Developmental Disorder (in het Nederlands: meervoudige complexe ontwikkelingsstoornis). De symptomen van deze vorm van autisme zijn ook zichtbaar bij mensen met een bipolaire stoornis en angststoornissen. Vaak zijn mensen met deze vorm van autisme wel goed op het sociale vlak maar hebben zij moeite met het reguleren van hun eigen emoties en gedachten.

PDD-NOS

Deze vorm van autisme staat voor Pervasieve Ontwikkelingsstoornis, Niet Anders Omschreven. Hier vallen mensen onder die wel duidelijke kenmerken van autisme hebben maar niet voldoende kenmerken hebben om een diagnose voor autisme te krijgen. Daarom wordt PDD-NOS ook wel als een restcategorie van autisme gezien.

Lees ook: Het verhaal van Lidwine een vrouw met PDD-NOS.

Hoe werkt een diagnose van autisme bij vrouwen?

Vaak wordt er bij vrouwen een verkeerde diagnose gesteld. Dit is vooral op jonge leeftijd het geval. Dit maakt het voor veel vrouwen daarom lastig om al vanaf jonge leeftijd op de juiste manier met hun eigen symptomen om te gaan. De diagnose van autisme bij vrouwen kan op verschillende manieren worden gesteld. Het gaat hier vooral om het gedrag van een persoon, omdat autisme niet goed in de hersenen is te zien. Het is hierom van belang dat er goed gekeken wordt naar het gedrag van iemand in specifieke situaties. Hoe is iemand bijvoorbeeld op sociaal gebied? Wat gaat er rond in het hoofd van deze persoon? En welke andere kenmerken van autisme zijn zichtbaar?

Het stellen van een diagnose kan alleen door een expert uitgevoerd worden. Doordat niet iedereen met autisme dezelfde kenmerken heeft, en deze ook in bepaalde mate kunnen voorkomen, is het belangrijk dat een specialist hier onderzoek naar doet. Op basis van het gedragsonderzoek, waarin iemand met autisme in bepaalde situaties geplaatst wordt, kan worden achterhaald welke kenmerken aanwezig zijn en hoe sterk deze aanwezig zijn. Dit zal al snel een goed beeld geven van het totaalplaatje aan symptomen waar deze persoon mee te maken heeft.

Wat zijn kenmerken van autisme bij vrouwen?

Vooral op jonge leeftijd moet er goed gekeken worden naar de kenmerken van autisme, maar naarmate een kind ouder wordt zijn er steeds meer duidelijke indicaties of er daadwerkelijk sprake is van autistische symptomen.

  • Vrouwen met autisme kunnen op jonge leeftijd vooral afhankelijk zijn van leeftijdsgenoten om hun eigen mening of verzoeken over te brengen.
  • De passie en interesse voor een heel specifiek onderwerp is erg sterk. Waar de meeste vrouwen een bepaalde film leuk kunnen vinden, kan autisme bij vrouwen ertoe leiden dat zij juist fan zijn van een bepaald scenario, een personage van de film of hoe iemand gekleed is.
  • Vrouwen met autisme ervaren een hoge mate van depressie en angststoornissen. Dit is niet direct uniek bij autisme, omdat dit bij veel vrouwen op jonge leeftijd kan voorkomen, maar in combinatie met andere symptomen kan dit een duidelijke indicatie zijn.
  • Vrouwen met autisme kunnen op jonge leeftijd moeite hebben om vrienden te maken en deze ook lange tijd te houden. Dit is onder andere het gevolg van het niet goed kunnen begrijpen van sociale omstandigheden en het proberen te passen bij een bepaalde groep.
  • Vaak worden vrouwen met autisme op jonge leeftijd omschreven als verlegen en stil. Dit komt vooral doordat zij zich niet kunnen in sociale omstandigheden kunnen meten aan de mensen om hen heen.
  • Naarmate een vrouw met autisme haar tienerjaren nadert, wordt het steeds lastiger voor hen om op een goede manier sociaal contact met anderen te starten en te onderhouden. Dit maakt het vooral tijdens de tienerjaren lastig voor een vrouw met autisme om aan haar eigen zelfvertrouwen te werken.
  • Epileptische aanvallen komen vaak voor bij vrouwen met autisme, en dit kan gelimiteerd zijn tot de tienerjaren. Deze aanvallen komen vaker voor bij vrouwen in vergelijking met mannen.
  • Vrouwen met autisme zijn zeer eerlijk en ook vooral recht door zee in vergelijking met leeftijdsgenoten die geen autisme hebben. Zij zullen dus ook minder snel liegen over bepaalde onderwerpen en proberen ook met zo min mogelijk woorden zo veel mogelijk informatie over te brengen.
  • Autistische vrouwen zijn ook ontzettend goed in het analyseren van situaties. Vaak zijn zij in situaties druk bezig met het analyseren hiervan in plaats van het deelnemen aan een sociaal gesprek. Dit kan in enkele gevallen leiden tot het focussen op de omgeving in plaats van het gesprek zelf.

Waar wordt autisme bij vrouwen door veroorzaakt?

Er wordt al decennialang onderzoek gedaan naar autisme en de oorzaak hiervan. Toch is er voor de verschillende oorzaken nooit keihard bewijs geweest dat dit daadwerkelijk de reden is dat autisme in een persoon voorkomt. Om je een breed idee te geven waar autisme bij vrouwen vandaan kan komen, lopen we de verschillende theorieën die tot nu toe zijn opgesteld door.

De hersenen bij autisme

Waar de meeste mensen situaties gemakkelijk aan elkaar kunnen verbinden, is het voor mensen met autisme lastig om deze verbindingen te maken. De informatie die opgeslagen wordt zal als losse fragmenten worden opgeslagen in plaats van direct in de hersenen verbonden te worden. Dit maakt het extreem lastig voor mensen met autisme om connecties te leggen.

Meiose

Bij Meiose spreken we van het proces waarbij kenmerken van de ouders tijdens de zwangerschapsperiode worden doorgegeven aan het kind. Er kunnen afwijkingen in de overgave van DNA voorkomen waardoor stoornissen zoals autisme ontstaan. Dit kan ertoe leiden dat ouders waar geen sprake is van autisme een kind kunnen krijgen dat wel met autisme wordt geboren.

Erfelijkheid

Toch is er in bepaalde mate sprake van erfelijkheid als we over autisme spreken. Bij ongeveer 90% van de autistische vrouwen komt dit voort uit een genetische afwijking die binnen de cellen voortkomt. Dit houdt in dat er ergens in de familie al eerder iemand is geweest die autisme heeft gehad, waarbij deze cellen doorgegeven worden aan andere familieleden en vervolgens kunnen leiden tot autisme.

Wat zijn de gevolgen van autisme bij vrouwen?

Door de verschillende symptomen die bij autisme en haar verscheidene vormen komen kijken, kunnen vrouwen met autisme gedurende hun leven tegen allerlei obstakels lopen. Daarentegen hebben zij ook ontzettend veel voordelen in vergelijking met mensen in hun omgeving die geen last hebben van autisme. Er zijn dan ook positieve en negatieve gevolgen van autisme bij vrouwen.

Moeilijker mee op school en op het werk

Over het algemeen is er speciaal onderwijs nodig voor kinderen met autisme. Het is voor reguliere docenten lastig om een goed lesplan op te stellen dat ook goed inspeelt op de sterktes en zwaktes van iemand met autisme. Tenslotte moeten zij ook de rest van de klas mee krijgen in het lesplan. Daarom is het raadzaam om autistische kinderen naar speciaal onderwijs te sturen, zodat er beter ingespeeld kan worden op het karakter van het kind. Zij kunnen in veel situaties moeilijker meekomen in het normale onderwijs.

Daarentegen kunnen zij juist wel vooruitstrevend zijn op bepaalde vlakken binnen het onderwijs, maar ook gedurende een carrière. De laatste jaren zien we dat er vooral in technische werkomgevingen steeds meer autistische personen werkzaam zijn. Door hun sterke analytische vermogen kunnen zij zich zeer goed ontwikkelen binnen een technisch gebied, iets waar bedrijven door de digitalisering ontzettend veel baat bij hebben.

Hoge nood aan goede omgeving

Vrouwen met autisme hebben ontzettend veel baat bij een goede omgeving die hen stimuleert om gebruik te maken van hun sterktes in plaats van hen continu te confronteren met hun zwaktes. Daarom is het van belang dat ouders, docenten en werkgevers goed op de hoogte zijn van de kenmerken van autisme. Bovendien helpt het om over te brengen hoe iemand in bepaalde situaties reageert, om moeilijke situaties zo veel mogelijk te voorkomen en steeds beter richting de ideale omgeving te werken.

Hoe kunnen vrouwen met autisme het beste worden behandeld?

Doordat autisme voor de rest van het leven is, zijn er geen medicijnen die iemand kan nemen om deze stoornis te genezen. Voor vrouwen met autisme is het vooral belangrijk dat er goede begeleiding gezocht wordt. Dit zal een groot verschil maken in de levensstijl. Het helpt om moeilijke omgevingen te vermijden door steeds beter te kijken naar de ideale omgeving voor deze persoon. Vrouwen met autisme kunnen gewoon een goed en vervullend leven leiden, maar er moeten wel goede maatregelen genomen worden om te zorgen dat de belangrijke factoren zoals een goede omgeving worden vervuld.

Het regelmatig bezoeken van een psycholoog is hierbij aan te raden. Deze kan helpen om de zwaktes zo veel mogelijk te verminderen door beter inzicht te geven in de manier waarop iemand op een andere manier kan reageren op situaties die op dit moment moeilijk zijn. Dit zal helpen om een andere levensstijl op te zetten die steeds meer gericht is op het beste uit iemand halen. Daarbij krijgt men ook steeds een beter beeld van de manier waarop de omgeving kan bijdragen aan een prettig leven van iemand met autisme.

Tot slot

Vrouwen met autisme hoeven zich niet te schamen dat zij te maken hebben met deze stoornis. Het is tenslotte iets dat bij veel mensen voorkomt. Daarbij hoeven er ook geen complicaties te ontstaan binnen het leven van iemand met autisme, door bijvoorbeeld bang te zijn dat zij geen goede baan kunnen vinden. Ondanks dat niet iedere baan geschikt is voor iemand met autisme, zijn er ontzettend veel banen waarbij zij spectaculair uitblinken. Door te focussen op deze kansen, kunnen zij prachtige en ook unieke prestaties leveren.

Heb jij vermoeden dat je autisme hebt, maar weet je het niet zeker? Doe dan deze autisme test. Aan het einde van de autisme test krijg je een indicatie of jij autisme hebt, een twijfel gevalt bent of zeer waarschijnlijk geen autisme hebt.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant