Wat is het gemiddelde IQ (in Nederland)?

Het gemiddelde IQ op de wereld en dus ook in nederland ligt op 100. Doorgaans wordt een IQ dat tussen de 85 en de 115 ligt gezien als een normaal of gemiddeld IQ. Een IQ dat hoger is dan 115 wordt gezien als een bovengemiddeld IQ. Bij een IQ van 130 of hoger is er sprake van hoogbegaafdheid. Wanneer het IQ lager is dan 85, dan is er sprake van zwakbegaafdheid. Heb je een IQ dat tussen de 50 en de 70 ligt, dan heb je een lichte verstandelijke beperking.  Tussen de 35 en de 50 is dit een matig verstandelijke beperking en bij een IQ dat onder de 35 ligt spreken we van ernstige verstandelijke beperking. Gemiddeld IQ

Bij zowel mensen met een extreem laag IQ als een erg hoog IQ is het belangrijk dat de juiste begeleiding plaatsvindt. In Nederland heeft gemiddeld gezien 2,5 procent van de mensen een IQ dat hoger is dan 130. 68 procent van de Nederlanders heeft een gemiddeld IQ, oftewel een IQ dat tussen de 85 en 115 ligt.

Je kunt je IQ laten meten door een Gratis IQ test te doen op deze website. Dit is een zogeheten indicatie IQ test en geeft dus een (grove) indicatie van je IQ. Wil je een nauwkeurige IQ meting, dan kun je dit het best laten doen bij een psychiater.

Het IQ is een bepaalde waarde die wordt toegekend aan de persoon die de IQ test maakt, afhankelijk van hoe goed hij of zij de test maakt. De waardes van de IQ test zijn genormeerd. Door de score van de IQ test te normeren kunnen verschillende IQ testen met elkaar vergeleken worden.

De reden dat het gemiddelde IQ van de bevolking precies op 100 ligt is, omdat alle testresultaten worden om gerekend naar een IQ waar het gemiddelde op 100 ligt met een standaardafwijking van 15. Dit betekent dus dat 68 procent van de bevolking een IQ van tussen de 85 en 115 heeft, daarom zegt men vaak dat een gemiddeld IQ tussen de 85 en 115 ligt. Maar liefst 95 procent van de bevolking heeft een IQ tussen de 70 en 130 en dus 2.5 procent heeft een IQ lager dan 70 en 2.5% heeft een IQ hoger dan 130.

Ons IQ is gemiddeld genomen hoger dan onze voorouders en onze kinderen zullen een hoger IQ hebben dan dat wij hebben. Het gemiddelde IQ stijgt en onze IQ schaal stijgt mee, maar het gemiddelde IQ blijft altijd op 100. Dit youtube filmpje (een tedTalk) gaat hier dieper op in en is echt de moeite waard om te kijken:

zobegaafd
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

3 REACTIES

    • De percentages zijn deel van de IQ definitie. De IQ schaal is namelijk normale verdeling met een verwachtingswaarde van 100 en een standaardafwijking van 15. De helft van de gehele bevolking heeft dus per definitie een IQ lager dan 100, de andere helft een hoger IQ.

  1. Deze grafiek is gebaseerd op internationaal erkende statistische gegevens. het grootste deel van de wereldbevolking is gemiddeld. Een klein percentage is iets minder handig, en een klein percentage is hoogbegaafd. Mensen die hoogbegaafd zijn zullen het over het algemeen net zo moeilijk hebben als mensen die links van de schaal vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here