Wat is het gemiddelde IQ (in Nederland)?

Gemiddelde IQ

Het gemiddelde IQ op de wereld en dus ook in nederland ligt op 100. Doorgaans wordt een IQ dat tussen de 85 en de 115 ligt gezien als een normaal of gemiddeld IQ. Een IQ dat hoger is dan 115 wordt gezien als een bovengemiddeld IQ. Bij een IQ van 130 of hoger is er sprake van hoogbegaafdheid. Wanneer het IQ lager is dan 85, dan is er sprake van zwakbegaafdheid. Heb je een IQ dat tussen de 50 en de 70 ligt, dan heb je een lichte verstandelijke beperking.  Tussen de 35 en de 50 is dit een matig verstandelijke beperking en bij een IQ dat onder de 35 ligt spreken we van ernstige verstandelijke beperking. Gemiddeld IQ

Bij zowel mensen met een extreem laag IQ als een erg hoog IQ is het belangrijk dat de juiste begeleiding plaatsvindt. In Nederland heeft gemiddeld gezien 2,5 procent van de mensen een IQ dat hoger is dan 130. 68 procent van de Nederlanders heeft een gemiddeld IQ, oftewel een IQ dat tussen de 85 en 115 ligt.

Je kunt je IQ laten meten door een Gratis IQ test te doen op deze website. Dit is een zogeheten indicatie IQ test en geeft dus een (grove) indicatie van je IQ. Wil je een nauwkeurige IQ meting, dan kun je dit het best laten doen bij een psychiater.

Het IQ is een bepaalde waarde die wordt toegekend aan de persoon die de IQ test maakt, afhankelijk van hoe goed hij of zij de test maakt. De waardes van de IQ test zijn genormeerd. Door de score van de IQ test te normeren kunnen verschillende IQ testen met elkaar vergeleken worden.

De reden dat het gemiddelde IQ van de bevolking precies op 100 ligt is, omdat alle testresultaten worden om gerekend naar een IQ waar het gemiddelde op 100 ligt met een standaardafwijking van 15. Dit betekent dus dat 68 procent van de bevolking een IQ van tussen de 85 en 115 heeft, daarom zegt men vaak dat een gemiddeld IQ tussen de 85 en 115 ligt. Maar liefst 95 procent van de bevolking heeft een IQ tussen de 70 en 130 en dus 2.5 procent heeft een IQ lager dan 70 en 2.5% heeft een IQ hoger dan 130.

Ons IQ is gemiddeld genomen hoger dan onze voorouders en onze kinderen zullen een hoger IQ hebben dan dat wij hebben. Het gemiddelde IQ stijgt en onze IQ schaal stijgt mee, maar het gemiddelde IQ blijft altijd op 100. Dit youtube filmpje (een tedTalk) gaat hier dieper op in en is echt de moeite waard om te kijken:

Esther Bekker
Esther Bekker is orthopedagoog en expert op het gebied van intelligentie en intelligentietesten. Zij kent alle ins en outs van kinderen en volwassenen die hier inzicht in willen krijgen. Door beter te begrijpen op welke manieren intelligentie invloed heeft op dagelijkse taken, leer je hier beter mee omgaan en kun je elke dag het maximale uit jezelf halen. Met haar kennis waarborgt zij de kwaliteit van de categorie intelligentie op Zobegaafd en leert zij lezers hun eigen zwaktes en sterktes te herkennen.

6 REACTIES

    • De percentages zijn deel van de IQ definitie. De IQ schaal is namelijk normale verdeling met een verwachtingswaarde van 100 en een standaardafwijking van 15. De helft van de gehele bevolking heeft dus per definitie een IQ lager dan 100, de andere helft een hoger IQ.

  1. Deze grafiek is gebaseerd op internationaal erkende statistische gegevens. het grootste deel van de wereldbevolking is gemiddeld. Een klein percentage is iets minder handig, en een klein percentage is hoogbegaafd. Mensen die hoogbegaafd zijn zullen het over het algemeen net zo moeilijk hebben als mensen die links van de schaal vallen.

    • Ik neem binnekort een IQ 21+ test op het HBO. Mijn hoogste score is tot nu toe 126 op een online IQ test. Any tips als voorbereiding voor de 21+ toets?

      • @Paizinho: Een hoog iq is niet per se iets om na te streven, geloof me. Een test kan je manipuleren zodat je er beter uit komt dan je eigenlijk bent. Geen kritiek, maar wees ervan bewust.

  2. Paizinho, een iq test is een moment opname en geeft een indicatie van je intelligentie geen vaststaand feit het beste kun je zo een test ondergaan zonder enige verwachting of voorbereiding dan krijg je een reële uitslag zonder manipulatie en net zoals Wouter hierboven aangeeft een hoog iq gehalte is niet iets om na te streven heeft meer nadelen dan voordelen in mijn optiek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in