Intelligentie Wat is het gemiddelde IQ (in Nederland)?

Wat is het gemiddelde IQ (in Nederland)?

Het gemiddelde IQ op de wereld en dus ook in nederland ligt op 100. Doorgaans wordt een IQ dat tussen de 85 en de 115 ligt gezien als een normaal of gemiddeld IQ. Een IQ dat hoger is dan 115 wordt gezien als een bovengemiddeld IQ. Bij een IQ van 130 of hoger is er sprake van hoogbegaafdheid. Wanneer het IQ lager is dan 85, dan is er sprake van zwakbegaafdheid. Heb je een IQ dat tussen de 50 en de 70 ligt, dan heb je een lichte verstandelijke beperking.  Tussen de 35 en de 50 is dit een matig verstandelijke beperking en bij een IQ dat onder de 35 ligt spreken we van ernstige verstandelijke beperking. Gemiddeld IQ

Bij zowel mensen met een extreem laag IQ als een erg hoog IQ is het belangrijk dat de juiste begeleiding plaatsvindt. In Nederland heeft gemiddeld gezien 2,5 procent van de mensen een IQ dat hoger is dan 130. 68 procent van de Nederlanders heeft een gemiddeld IQ, oftewel een IQ dat tussen de 85 en 115 ligt.

Je kunt je IQ laten meten door een Gratis IQ test te doen op deze website. Dit is een zogeheten indicatie IQ test en geeft dus een (grove) indicatie van je IQ. Wil je een nauwkeurige IQ meting, dan kun je dit het best laten doen bij een psychiater.

Het IQ is een bepaalde waarde die wordt toegekend aan de persoon die de IQ test maakt, afhankelijk van hoe goed hij of zij de test maakt. De waardes van de IQ test zijn genormeerd. Door de score van de IQ test te normeren kunnen verschillende IQ testen met elkaar vergeleken worden.

De reden dat het gemiddelde IQ van de bevolking precies op 100 ligt is, omdat alle testresultaten worden om gerekend naar een IQ waar het gemiddelde op 100 ligt met een standaardafwijking van 15. Dit betekent dus dat 68 procent van de bevolking een IQ van tussen de 85 en 115 heeft, daarom zegt men vaak dat een gemiddeld IQ tussen de 85 en 115 ligt. Maar liefst 95 procent van de bevolking heeft een IQ tussen de 70 en 130 en dus 2.5 procent heeft een IQ lager dan 70 en 2.5% heeft een IQ hoger dan 130.

Ons IQ is gemiddeld genomen hoger dan onze voorouders en onze kinderen zullen een hoger IQ hebben dan dat wij hebben. Het gemiddelde IQ stijgt en onze IQ schaal stijgt mee, maar het gemiddelde IQ blijft altijd op 100. Dit youtube filmpje (een tedTalk) gaat hier dieper op in en is echt de moeite waard om te kijken:

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

10 REACTIES

  • De percentages zijn deel van de IQ definitie. De IQ schaal is namelijk normale verdeling met een verwachtingswaarde van 100 en een standaardafwijking van 15. De helft van de gehele bevolking heeft dus per definitie een IQ lager dan 100, de andere helft een hoger IQ.

 1. Deze grafiek is gebaseerd op internationaal erkende statistische gegevens. het grootste deel van de wereldbevolking is gemiddeld. Een klein percentage is iets minder handig, en een klein percentage is hoogbegaafd. Mensen die hoogbegaafd zijn zullen het over het algemeen net zo moeilijk hebben als mensen die links van de schaal vallen.

  • Ik neem binnekort een IQ 21+ test op het HBO. Mijn hoogste score is tot nu toe 126 op een online IQ test. Any tips als voorbereiding voor de 21+ toets?

   • @Paizinho: Een hoog iq is niet per se iets om na te streven, geloof me. Een test kan je manipuleren zodat je er beter uit komt dan je eigenlijk bent. Geen kritiek, maar wees ervan bewust.

 2. Paizinho, een iq test is een moment opname en geeft een indicatie van je intelligentie geen vaststaand feit het beste kun je zo een test ondergaan zonder enige verwachting of voorbereiding dan krijg je een reële uitslag zonder manipulatie en net zoals Wouter hierboven aangeeft een hoog iq gehalte is niet iets om na te streven heeft meer nadelen dan voordelen in mijn optiek

 3. 100 IQ betekent niet dat nl dat heeft.
  De wereld norm 100 zakt zelfs.
  IQ is wat kun je meer dan gemiddelde mensen. Bijvoorbeeld op 1, leek je 2, 3 , 4 jaar oud of was je typisch 1.
  En vergeleken met wie? NL? En hoe was toen NL ten opzichte van de wereld.
  Dat is enkel IQ.
  En IQ stijgt door moeilijkere taken te doen (stanford)
  NL doet zeer slecht zn onderzoeken en denkt maar wat…
  90% Amerikanen (gemiddelde IQ USA is 97IQ) heeft hoger high school niveau dan NL en met GPA 3. NL heeft maar GPA 0.67. Dat toont geen IQ, maar hoe laag NL zn volk maakt.

  IQ test moet uitwijzen hoe ernstig die mishandeling is. Dus hoeveel mensen meer konden dan NL er van maakt.

 4. Is de test door een testpsycholoog gedaan? Er zijn ook van die IQ kwisjes op internet waar bij staat dat het een iq test is maar of de uitslag betrouwbaar is is nog maar de vraag. Figurenreeks ruimtelijk inzicht getallenreeksen en syllogismen en analogieen dat zijn woorden die iets met elkaar gemeen hebben en zo ongeveer de zelfde betekenis hebben. IQ zegt niets over je gemoedsleven en of je affectieve empathie hebt wat maakt dat je je in kunt leven in mensen en met hun begaan bent. Het gaat vaak om de buitenkant geld en macht en aanzien ambitie ten koste van het algemene belang en opschepperij en narcisme en charisma bedrog en of je goed ligt in de groep of niet.. Mensen die anderen ruineren met een smearvampaign door je reputatie te corrumperen en concurrenten uit de weg ruimen , De universiteit is alleen maar lallen en zuipen en geld en seks aanzien en uitspattingen en feest. Het zijn indirecte seriemoordenaars met vriendjespolitiek en ons kent ons corruptie en hypocrisie en elkaar een loer draaien.. Iemand die onopvallend is wordt over het hoofd gezien en dan denk je wat doe je daar nog. Er zijn ook cultuurarme IQ tests ,maar die zeggen niets of je een geweten hebt of niet . . .

  • Nou, nou, nooit een universiteit van binnen gezien zeker. Ik kan je verzekeren dat daar veel fatsoenlijke, hardwerkende mensen werken, die vanuit een intrinsieke motivatie studeren en wetenschap bedrijven.
   En natuurlijk lopen daar soms ook vervelende mensen rond. Net als overal. Niets is mensen vreemd. Ook niet op een universiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant