Meditatie & Mindfulness Stress verminderen

Stress verminderen

Veel Nederlanders krijgen er meerdere keren in hun leven mee te maken en voor sommige mensen lijkt het alsof ze er continu middenin zitten. Stress is een groot probleem in de Nederlandse samenleving en steeds meer mensen willen weten hoe zij stress kunnen verminderen. Het is een belangrijk onderwerp, want stress blokkeert onze eigen gedachten en kan er in sommige situaties toe leiden dat we uiteindelijk richting een burn-out of depressie gaan. Stress verminderen is gelukkig erg gemakkelijk, maar het vereist wel een tijdsinvestering. Maar als je eenmaal weet hoe je goed stress kunt verminderen, zul je zien dat jij er in de toekomst ook steeds minder last van hebt.

Wat is stress?

Stress is een situatie in ons hoofd waarin het allemaal even te veel wordt. Dit kan onder andere het gevolg zijn van diverse situaties in ons leven waar we op dit moment nog niet het antwoord op weten. Het is een gevoel van onzekerheid, want we weten niet precies wat eraan gaat komen. Zo kun je stress ervaren omdat het op dit moment niet zo goed gaat binnen de relatie met jouw partners of binnen de familie. Op werk komt over het algemeen de meeste stress voor: je maakt een verkeerde beslissing die jij jouw baan kan kosten, je hebt nog teveel taken op jouw takenlijst staan of je weet simpelweg niet hoe je iets moet aanpakken.

Uiteindelijk kan stress veel problemen opleveren, want het gaat om gedachten die continu in ons hoofd rondspoken. Je vindt geen rust in zo’n moment, want je bent met allerlei situaties bezig en lijkt maar geen antwoord te kunnen vinden. Dit leidt er op korte termijn toe dat er een soort mist in jouw hoofd aanwezig is: je kunt niet meer aan andere dingen denken omdat je teveel bezig bent met de situaties die stress veroorzaken. En al snel leidt dit ertoe dat je de situaties niet kunt oplossen, omdat je niet goed weet waar je moet beginnen. Daarom is het belangrijk dat jij leert hoe jij stress kunt verminderen, want hierdoor verdwijnt de mist al snel en kun jij je focussen op de zaken die belangrijk zijn.

Tips om stress te verminderen

Stress verminderen kan op allerlei manieren. Toch is het vaak de combinatie van meerdere factoren die ertoe leidt dat jij minder stress ervaart. Daarom hebben we hieronder een lijst samengesteld van bekende manieren waarmee jij de mate van stress in het hoofd kunt verminderen. Je kunt het beste beginnen met de bovenste tips en vervolgens een combinatie van de manieren daaronder gebruiken. Dit leidt er al snel toe dat jij minder last hebt van die donkere mist in jouw hoofd en helpt daarbij om andere problemen zoals een burn-out of een depressie te voorkomen.

1# Schrijf altijd eerst op waarom je gestresst bent

Je kunt het beste beginnen met uitzoeken wat nu de reden is dat je gestresst bent en dit opschrijven. Dit biedt een goede basis om te zorgen dat je alvast wat overzicht creëert. De reden dat stress zo zwaar op onze hersenen kan slaan komt voort uit het feit dat we met teveel dingen tegelijkertijd bezig zijn. Wanneer jij opschrijft wat er op dit moment allemaal in jouw hoofd zit, is het veel gemakkelijker om die punten één voor één op te lossen. Op dit moment kom je namelijk niet tot een oplossing omdat het ene probleem zich voor het andere probleem zet, waardoor je steeds met een ander probleem bezig bent en daardoor dus ook niet tot de kern kunt komen. Maak daarom een lijstje met de punten die op dit moment in jouw hoofd rondgaan.

2# Plan de taken die je moet doen eerst in

Op basis van het lijstje dat jij gemaakt hebt met de punten die stress opleveren, is het handig om in te plannen wanneer je wat gaat doen. Dit houdt in dat je een globale planning voor jezelf maakt om belangrijke taken uit te voeren die op dit moment een hoge prioriteit hebben. Het lijkt redelijk overweldigend als je alles eenmaal in een lijstje hebt staan, maar als je alles goed kunt inplannen dan zie je al snel dat het minder werk is dan je verwacht. Schrijf bij ieder punt op de lijst op hoe hoog de prioriteit is, zodat je vervolgens kunt rangschikken op basis van hoe belangrijk ieder punt is. Je kunt dan beginnen met het inplannen van de belangrijkste taken die niet langer dan een week kunnen wachten en deze aan een agenda of schema toevoegen. Houd ook rekening met de andere taken die je al hebt ingepland.

Gebruik voor ieder punt een ruime schatting, zodat je niet weer meer stress zult ervaren als je eenmaal met de taken aan de slag gaat. Dit helpt aanzienlijk om de stress te verminderen. Als een taak ongeveer een uur kost, plan dan anderhalf uur. Je voorkomt dat je, indien een taak uitloopt, vervolgens juist alleen maar meer stress ervaart. Stress verminderen is ontzettend gemakkelijk, maar het hangt vooral af hoeveel tijd jij jezelf geeft om te zorgen dat je echt structureel aan de slag gaat met wat er allemaal in jouw leven moet gebeuren.

3# Zeg onbelangrijke afspraken af en schrap onnodig werk

Een belangrijk onderdeel om jouw stress te verminderen is om onbelangrijke taken en afspraken zo veel mogelijk te schrappen. Dit betekent niet dat je alle afspraken met vrienden en familie moet afzeggen, maar juist dat jij kijkt welke afspraken bijvoorbeeld een weekje kunnen wachten zodat jij eerst aan de hoogste prioriteiten kunt werken. Als je een etentje met jouw broer of zus hebt gepland, is de kans groot dat zij de week erna ook kunnen. Verzet deze afspraak dan, zodat je deze week meer tijd hebt om aan de taken te werken die echt niet kunnen wachten. Zet daarbij ook een streep door werk en taken die eigenlijk geen prioriteit hebben. Als iets langer dan een maand kan wachten, is het nu geen prioriteit. Toch kan het nu wel al stress opleveren omdat je het gevoel hebt dat je te weinig tijd hebt. Door deze taken voor nu te schrappen, houd je meer focus op de taken die wel uitgevoerd moeten worden. En juist dan kun je actief aan de taken werken en jouw mate van stress verminderen.

4# Zorg dat je regelmatig actief beweegt

Stress is vaak het gevolg van te weinig tijd hebben om de overvloed aan taken uit te voeren. Daarom lijkt het vreemd om extra taken zoals sporten in te plannen, want deze kosten ook weer tijd. Toch helpt sporten aanzienlijk als jij de mate van stress wilt verminderen. Sporten zorgt voor de juiste stoffen in onze hersenen die helpen om problemen op een unieke manier aan te pakken. Je bent op deze manier creatiever. Bovendien is het gemakkelijker om jouw focus te houden terwijl je aan taken werkt wanneer jij voldoende sport. Dit bespaart tijd terwijl jij aan de belangrijke taken werkt, dus helpt het om stress te verminderen.

5# Probeer af en toe zo min mogelijk te denken

Meditatie helpt je om minder te denken door juist alle gedachten toe te laten. Je maakt je niet meer druk of er weinig of veel gedachten zijn. Je ziet ze als voorbij gaande wolken. Je laat ze gewoon voorbij drijven. Dan krijgen de gedachtes minder grip op je, krijg je een duurzame rust en vermindert stress. Je geest zal nog steeds druk en vol kunnen zijn maar doordat je het gevecht ermee stopt kalmeert het systeem. Je leert accepteren, wat je diagnose ook is of hoe je ook werkt, hoe je nou eenmaal werkt. Dus probeer gedachten niet weg te drukken of je hoofd leeg te maken. Laat ze er gewoon zijn.

6# Let goed op dat jij voldoende slaapt

Slaap is ontzettend belangrijk voor ons brein. Het is het moment waarop ons brein de informatie die het die dag heeft ingenomen verwerkt en onbelangrijke zaken kan vergeten. Maar het probleem van stress is dat je vaak niet voldoende slaapt, omdat de gedachten gedurende de nacht nog steeds in jouw hoofd rondspoken. Zelfs als je 8 uur aan nachtrust hebt, kan de kwaliteit van de nachtrust dusdanig slecht zijn dat je eigenlijk helemaal niet goed slaapt. Stress verminderen betekent ook voldoende slapen. Slaapproblemen komen vaak voor bij stress. Zorg er daarom voor dat je een goede avondroutine hebt die bijdraagt aan een goede nachtrust. Maak je hoofd voor het slapen leeg door gedachten op te schrijven, lees een half uurtje een boek en drink een kopje kamillethee. Het zijn deze kleine verschillen die een grote impact hebben op de kwaliteit van jouw nachtrust. En dat is dan ook de reden dat deze factoren stress verminderen. Hier vind je nog eens 20 tips om beter te slapen.

7# Houd een gezond voedingspatroon aan

Veel mensen kiezen er onbewust gedurende stressvolle periodes voor om ongezond te eten. Een suikerrijk dieet geeft ons bijvoorbeeld veel energie om snel taken uit te voeren, maar eigenlijk is dit zeer ongezond. In plaats daarvan kun je beter kijken naar een voedingspatroon dat bestaat uit veel gezonde vetten. Vetten zoals Omega 3 en Omega 6 helpen bij een betere hersenwerking. Dit helpt niet alleen om stress te verminderen, maar draagt ook bij om sneller die mist in jouw hoofd op te lossen. Een gezond voedingspatroon is dan ook ontzettend belangrijk wanneer jij op dit moment in een stressvolle periode zit.

8# Praat met de mensen om je heen

Het helpt altijd om jouw huidige situatie uit te leggen aan de mensen om je heen. Zij hoeven hier niet eens advies bij te geven. Alleen al het feit dat jij jouw huidige problemen even uitspreekt helpt al in jouw eigen brein om zelf goede conclusies te trekken hoe jij hier het beste mee kunt omgaan. Anderzijds kan het, indien mensen wel advies geven, een ideale manier zijn om nieuwe invalshoeken te ontdekken om de situaties die stress opleveren zo goed mogelijk en snel op te lossen. Spreken over jouw obstakels helpt altijd om stress te verminderen.

9# Ga erop uit om iets leuks te doen

Geef jezelf ook tijd om even tot rust te komen door leuke dingen te doen. De reden dat jij stress ervaart is doordat je alleen maar met dezelfde taken bezig bent. En dat zorgt voor veel onrust. Door af en toe een leuke activiteit in te plannen, voorkom je dat je in een tunnel terecht komt waarin het werk continu als centrale focus staat. Dat is vervelend, want dat helpt absoluut niet om jouw mate van stress te verminderen. In plaats daarvan moet je er ook af en toe tussenuit, zodat je even een aantal momenten van rust in jouw hoofd hebt, waarna je vervolgens weer met een frisse blik kunt kijken naar de verschillende taken die hoge prioriteit hebben en opgelost moeten worden.

#10 Drink minder cafeïne

Net als een hoge inname van suiker, kiezen veel mensen ervoor om gedurende stressvolle periodes meer koffie te drinken. Dit is logisch, want cafeïne zorgt ervoor dat onze hersenen sneller werken. Een snellere hersenwerking betekent dat je in minder tijd meer werk kunt uitvoeren. Dus blijven de kopjes koffie maar aangesleept worden. Maar stress verminderen werkt juist het best als jij jouw lichaam ook voldoende rust geeft. Door veel cafeïne te drinken zorg je er uiteindelijk alleen maar voor dat de hersenen nog vaker op topsnelheid gaan presteren. En dat is precies wat je niet moet doen. In plaats daarvan kun je beter water of in ieder geval cafeïnevrije drankjes drinken. Af en toe een kopje koffie is niet erg, maar het is niet handig om 7-8 koppen per dag te drinken.

11#Luister naar muziek

Muziek heeft een groot effect op de manier waarop ons brein werkt. Dit heeft onder andere tot gevolg dat we, als we naar rustgevende muziek luisteren, zelf ook rustiger worden. Wanneer je even niet aan een taak werkt, is het slim om een kleine wandeling te maken en ook even een rustgevende playlist op te zetten. Zoek eens wat klassieke muziek op of zoek naar meditatiemuziek. Beiden zullen helpen om stress te verminderen.

Marc Keller
Marc Keller is expert of het gebied van mindfulness. In een drukke wereld kan Marc jou helpen om momenten van rust te vinden. Mindfulness is vandaag de dag onmisbaar in het leven om rustig te blijven, meer focus te hebben en ook beter te slapen. Met een achtergrond in meditatie weet Marc waar je op moet letten als je met mindfulness begint. Hij deelt zijn ervaringen en expertise in de categorie mindfulness, zodat jij meer inzicht krijgt hoe mindfulness werkt.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant