De hersenen Geheugen trainen

Geheugen trainen

Het geheugen trainen om te profiteren van een beter geheugen; dat willen we allemaal. Het is ook goed mogelijk om het geheugen te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van geheugen oefeningen, maar ook diverse andere zaken hebben een positieve invloed op het geheugen. Wanneer u het geheugen wilt verbeteren, dan kunnen de volgende tips daarbij helpen.

Brain games om het geheugen te verbeteren

Het oplossen van puzzels en het spelen van brain games zorgen ervoor dat de cognitieve functies aanzienlijk verbeteren. Het is dus goed om puzzels, zoals bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels of sudoku’s op te lossen. Door brain games te spelen vindt er een actieve stimulatie van de hersenen plaats en dit verbetert het geheugen. Het voordeel hiervan is dat het voor veel mensen ook leuk is om te doen. Door te kiezen voor een puzzelsoort dat u leuk vindt om te doen, of een brain game die u aanspreekt, houdt u het langer vol en kunt u het geheugen optimaal trainen.

Een gezonde voeding

Voeding heeft ook invloed op het geheugen. Wanneer een goed en gezond voedingspatroon wordt gecombineerd met voldoende slaap en een gezonde mate van beweging, dan heeft dit een positieve invloed op het geheugen. Het is dus mogelijk het geheugen te trainen door gezond te eten, meer te bewegen en voldoende te slapen. Onder gezond eten verstaan we niet alleen verse producten eten die zoveel mogelijk natuurlijk zijn, maar uiteraard ook regelmatig eten. De hersenen worden beter beschermd door een gezonde voeding en dit betekent dat het geheugen ook beter is, en sterker blijft in de toekomst.

Opnieuw gaan leren

Opnieuw gaan leren zorgt ervoor dat het geheugen verbetert. Hierbij is het aan te raden een nieuwe taal te leren, vooral omdat er dan veel onthouden moet worden. U heeft niet alleen te maken met nieuwe woorden, maar ook met het combineren van woorden tot hele zinnen, met grammatica en spelling. Er komt veel kijken bij het leren van een taal en juist dat is goed voor het geheugen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat twee- of meertalige personen veel later Alzheimer ontwikkelen als zij aanleg hebben dan mensen die slechts één taal spreken.

De welbekende geheugensteuntjes

We kennen ze misschien nog van vroeger; geheugensteuntjes en ezelsbruggetjes die konden helpen bij een schooloverhoring, tentamen of examen. Helaas gebruiken we deze geheugensteuntjes niet zoveel meer als we volwassen zijn, en dat is jammer. Geheugensteuntjes kunnen namelijk juist helpen bij het verbeteren van het geheugen. Zo is het goed om zaken te benoemen, hardop. Wanneer u uw sleutelbos op het tafeltje in de hal neerlegt, zeg dit dan hardop. De kans dat u vergeet waar uw sleutels zijn is dan direct aanzienlijk kleiner. Neem de omgeving in u op en onthoud deze. Hierdoor wordt alles eromheen ook onthouden. Als u nog een taak te doen heeft, stel u dan nu alvast voor dat u de taak al aan het uitvoeren bent. Dit zorgt ervoor dat u later niet vergeet het te doen.

Blijf sociaal actief

Een sociaal actief leven helpt indirect bij het verbeteren en trainen van het geheugen, en dan met name het korte termijn geheugen. Door sociaal actief te zijn vindt er veel interactie met anderen plaats. Hierdoor voelt u zich minder snel eenzaam, minder snel depressief en ook minder snel stressvol. Eenzaamheid, depressiviteit en stress kunnen zorgen voor een afname van het korte termijn geheugen. Dus, wanneer deze zaken voorkomen kunnen worden, zal het geheugen beter blijven.

Tot slot; positief denken

 Uw denken heeft invloed op de toekomst. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar het is daadwerkelijk in een onderzoek aangetoond. Hierbij werden twee groepen getest. De eerste groep werd blootgesteld aan negatieve ideeën over ouder worden en geheugenverlies en de tweede groep legde de focus op het sterk houden van het geheugen door middel van training van het geheugen. Vervolgens werd beide groepen verzocht een geheugentest te doen en de resultaten liegen er niet om. De eerste groep scoorde aanzienlijk lager dan de tweede groep. Wanneer u nu al denkt dat uw geheugen de komende jaren sterk af zal gaan nemen, dan zal dit ook het geval zijn. Echter, als u denkt dat u uw geheugen sterk kan houden door het geheugen goed te trainen, dan zult u aanzienlijk minder aan geheugen verliezen.
Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

2 REACTIES

  1. Ik merk dit ook heel sterk bij oudere mensen die ik mag interviewen. Het is bizar wat mensen die nog steeds een fit, actief en sociaal leven hebben nog voor een details weten te vertellen over bijvoorbeeld hun kindertijd. Die hoeveelheid detail doe ik ze zelf niet eens na!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant