De hersenen Geheugen verbeteren met ezelsbruggetjes

Geheugen verbeteren met ezelsbruggetjes

Een simpele truc is om van de te onthouden informatie een ezelsbruggetje te maken. Een ezelsbruggetje is een handigheidje, vuistregel of hulpmiddel om iets te onthouden. Dit is meestal om bepaalde kennis in de goede volgorde te onthouden zoals, bijvoorbeeld: Nooit op zondag winkelen. Hierdoor weet je direct de volgorde van de windstreken (rechtsom), namelijk noord, oost, zuid en west.

Ezelsbruggetjes

Naast ezelsbruggetjes zijn er nog meer mogelijkheden om informatie te onthouden. Iedereen kent immers het ezelsbruggetje en dit artikel heb ik geschreven om jullie iets nieuws te leren. Lees het volgende getal en probeer het te onthouden, neem hiervoor maximaal 1 minuut: 2311198724102012. De meeste van ons zullen het getal zich niet meer volledig kunnen herinneren. De tactiek van de meeste mensen zal het veelvuldig herhalen van de reeksgetallen geweest zijn.

We zijn dus niet instaat om alle 16 getallen te onthouden na een minuut memoriseren. Ik zal dan ook maar niet beginnen over of we deze data over een dag nog weten. Dit komt deels omdat hierbij gaat om nietszeggende informatie. Het getal 2311198724102012 kan ook worden gezien als 2 datums achterelkaar geplakt, namelijk: 23 november 1987 en 24 oktober 2012. Om deze informatie te onthouden heb je waarschijnlijk veel minder tijd nodig, terwijl het eigenlijk dezelfde informatie is. Daarnaast zal je deze informatie ook beter onthouden, dan de 16 tellende getallenreeks.

Uiteraard kun je niet elk getal ombuigen naar een datum, maar hiermee wordt wel duidelijk dat de manier van opslaan, 16 getallen achter elkaar of 2 datums, weldegelijk effect heeft op het onthouden van informatie. De truc is dus eigenlijk de informatie om te zetten naar beter verwerkbare informatie voor het brein.

Psycholoog George A. Miller concludeerde in een klassiek experiment in 1956 dat het kortetermijngeheugen maar zeven dingen tegelijk kan onthouden, met een uitloop van een of twee dingen.

Korte termijn geheugen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het magische aantal dat het kortetermijngeheugen kan bevatten misschien nog wel minder dan zeven is. Of het magische getal nu vijf of zeven is (of misschien nog meer of minder is), mensen hebben er over het algemeen moeite mee om grote stukken informatie te onthouden. Deze informatiecapaciteit kan vergroot worden door de informatie meer betekenis te geven met bijvoorbeeld een ezelsbruggetje, maar dit kent ook z’n limieten.

Het feit blijft dat deze methodes ook niet ideaal zijn, want je kan nog steeds niet grote hoeveelheden informatie onthouden. Met de bovenstaande methodes zorg je er voor dat je wel meer dan normaal kan onthouden door de informatie betekenis te geven, maar de eerste vijftigduizend cijfers achter de komma van pi te onthouden zal niet lukken met een ezelsbruggetje.

In het volgende artikel maak ik een opbouw naar de technieken die gebruikt worden door geheugenkampioenen om lastige informatie te onthouden en te blijven onthouden. Veel van deze methodes worden niet in het onderwijs gebruikt, omdat de methode wat lastiger uit te leggen is dan een ezelsbruggetje. Daarnaast is het in eerste instantie een wat vreemde methode. Wees er echter bewust van dat vrijwel alle geheugenkampioenen deze techieken gebruiken.

< —     Klik hier om deel 2 te lezen 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant