De hersenen Spelletjes spelen om je hersenen te trainen

Spelletjes spelen om je hersenen te trainen

Bijna iedereen heeft wel iemand in zijn of haar omgeving waarvan je merkt dat het geheugen achteruitgaat. Het verdriet dat daarbij komt kijken, is intens. Daarom willen we allemaal er graag wat aan doen om dat voor onszelf en ons naasten te voorkomen. Het spelen van spelletjes is ontspannend tijdverdrijf. Daarnaast kan het ons geheugen trainen en daarmee goed helpen om onze hersenen te ondersteunen.

Daarom leggen we je hier graag uit welke vijf spelletjes daaraan bij kunnen dragen. Zo zie je dat er voor ieder een spelletje kan zijn om onze hersenen actief te houden.

Poker

Bij poker denken we aan gokken. Toch heeft dit spel veel meer te bieden en is het niet altijd nodig om hiervoor geld in te leggen. Poker vraagt om aandacht en letten op de reacties van je tegenspelers. Daarnaast moet je alert zijn om zelf het liefst geen enkele gezichtsuitdrukking te geven. Hierdoor kunnen je tegenspelers niet bepalen of je nu wel of geen goede kaarten hebt. Het onthouden van je kaarten, de zetten die de tegenstander doet en het onthouden van reacties, vraagt om een actief geheugen waarmee je je hersenen goed kunt trainen.

Zin in een potje poker? Dit spel kun je nu meteen in een online casino spelen. Ook kun je het met vrienden thuis aan tafel spelen, zodat jullie samen jullie hersenen actief kunnen houden. Zo maak je er ook nog eens een gezellige avond van!

Kruiswoordraadsels

In kranten komen we regelmatig kruiswoordraadsels tegen, daarnaast zijn er speciale puzzelboekjes die je in de winkel kunt kopen. Bij het kopen van een boek kun je zelfs rekening houden met je niveau en interesses. Je kunt kruiswoordraadsels dus zowel digitaal als op papier spelen. Het vraagt om kennis weer naar boven te halen en actief met taal en woorden bezig te zijn.

Daarnaast zul je ervaren dat wanneer je regelmatig een kruiswoordraadsel maakt, vragen terug kunnen komen, maar er toch een ander antwoord verwacht wordt. Het onthouden van de verschillende mogelijke antwoorden houdt je hersenen actief. Dus koop een boek of download een kruiswoord-app en pak een lekker kopje koffie of thee. Zo kun je ontspannend en tegelijk actief je geheugen trainen.

Patience

Dit kaartspel is ideaal om goed alert te blijven en kun je op verschillende manieren spelen. De kaartlegging en de kleuren van de kaarten maken het spel extra aantrekkelijk. Het opletten op mogelijke zetten, direct of toch beter wat later. Het houdt je alert en daarmee is het een goede training voor je hersenen. Patience kun je heerlijk aan tafel met een kaartspel spelen. Gewoon alleen, maar ook samen.

Ook online zijn er verschillende mogelijkheden. Daarbij zijn er apps met verschillende aanvullende thema’s. Dus zeker voor ieder wat naar wens om met Patience aan de slag te gaan.

Sudoku

Spelen met cijfertjes en verschillende vakjes. Het is een ideaal spel om je kortetermijngeheugen te trainen. Je moet goed vooruitkijken en sporen volgen om te zien of je het cijfertje op de juiste plek invult. Daarmee is het ook een goed spel om je concentratievermogen te verbeteren. Sudoku kun je op papier en online spelen. In kranten kom je regelmatig een Sudoku puzzel tegen. Daarnaast zijn er puzzelboeken in verschillende moeilijkheidsgraden.

Natuurlijk kun je ook Sudoku online of in een app spelen. Wanneer je Sudoku puzzels op papier speelt, gebruik dan altijd een potlood. Dan kun je een eventueel verkeerd ingevuld cijfertje makkelijk uitgummen.

Quiz

Er zijn vele soorten Quizzen en daardoor is er zeker een spel dat je interesse kan wekken. Quizzen kun je als een gezelschapsspel spelen, denk bijvoorbeeld aan het spel Triviant of zelfs het populaire Pim Pam Pet.  Gezellig met elkaar aan tafel zitten, geeft onderling vaak groot plezier. Ook kun je actief kijken naar een televisieshow en proberen, voordat een ander het antwoord heeft gegeven, zelf goed te bedenken wat het antwoord zou kunnen zijn.

Daarnaast worden er regelmatig quizzen georganiseerd. Dit kan online, maar ook fysiek zijn. Perfect voor een geweldig avondje uit. Een quiz vraagt om kennis en daarmee moet je goed in je geheugen spitten. Alert en vlot reageren, is uiteraard ook belangrijk. Daardoor zijn quizzen een ideale manier om je geheugen te trainen om oude en nieuwe kennis te onthouden. Quizen komen in allerlei soorten en maten, met vragen over Einstein, tot het kunnen benoemen van de juiste star wars volgorde films.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant