Testen Gratis EQ test!

Gratis EQ test!

Emotionele intelligentie testen worden steeds vaker afgenomen door bijvoorbeeld werkgevers. Een werknemer met een hoog EQ resulteert volgens vele in een beter functionerende werknemer. Emotionele intelligentie, afgekort als EQ, zegt iets over hoe iemand omgaat met emoties van zichzelf en andere. Het EQ is een ander soort intelligentie als het bekendere IQ (intelligentie coëfficiënt), wat enkel de cognitieve intelligentie meet van een persoon. Net als het IQ (IQ test) kan je het EQ meten oftewel testen. Maar wat zegt de uitslag van zo’n EQ test nou eigenlijk? 

Doe de EQ test!

Je kunt je emotionele intelligentie online testen op deze website. De gratis EQ test op deze website geeft een indicatie van je EQ. De EQ test omvat 10 vragen en duurt maximaal 10 minuten.

Resultaat van een EQ test

De term EQ of Emotioneel Quotiënt wekt eigenlijk de indruk dat je emotioneel dom of slim kunt zijn en dat een hogere score beter is dan een lagere score. Maar als het gaat om je persoonlijkheid dan is het eigenlijk best gek om te spreken van een hoge of lage score. Een extravert persoon is niet beter dan een introvert persoon en vice versa. In sommige gevallen zou een extraverte persoonlijkheid wel beter passen bij een bepaalde situatie dan een introverte persoonlijkheid, maar dat is afhankelijk van de omgeving en het moment. We praten dan eigenlijk meer over een gewenste score en bij een score van de persoonlijkheid is de situatie een belangrijk onderdeel bij het bepalen van deze score en of deze dan goed of slecht is.

Kan het EQ betrouwbaar worden getest?

Het is niet geheel duidelijk wat de EQ test precies meet, maar het komt er min of meer op neer dat iemand met een lage EQ als eigenzinnig kan worden beschouwd. Iemand die een hoge EQ heeft kan meer als conventioneel worden omschreven. Het EQ-evangelie beweert dat iemand met een hoge EQ een hoger empathisch vermogen heeft en daardoor ook succesvoller is. Dit valt niet direct te betwisten, maar volgens vele critici hangt maatschappelijk succes van veel meer factoren af dan enkel van een hoog empathisch vermogen. Het zou meer met een amorele meeloper-mentaliteit te maken hebben.

Verder is er ook geen wetenschappelijk bewijs dat je wordt geboren met een hoog of laag EQ en wat de mogelijke invloeden zijn van cultuur, sociale economische status en opvoeding. Er is geen consensus onder de experts en critici omtrent emotionele intelligentie en of dit een aangeboren onderdeel is of dat het een vaardigheid is welke zich naarmate ons leven vordert zich ontwikkeld.

Tot slot

Een EQ test is dus voornamelijk een graadmeter. Welke vaardigheden en karaktereigenschappen bezit je en wanneer komen deze goed van pas en wanneer wat minder? Je legt zo’n test op een vergelijkbare manier af zoals je een IQ-test afneemt. Je beantwoord 25 tot 100 vragen, afhankelijk van de diepgang van de test, en ontvangt naderhand je score. Op basis van deze score kun je de benodigde conclusies trekken.
Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

7 REACTIES

  1. Ik heb recent gesolliciteerd op een nieuwe functie, maar mijn potentiële nieuwe werkgever komt met een EQ test op de proppen. Kan mijn werkgever mij verplichten tot een EQ test?

    • Het begrip EQ gaat om je emotionele intelligentie. Een van de aspecten van de emotionele intelligentie is of iemand introvert is of extravert is. Je kunt voor een EQ test in principe niet ‘zakken’, maar het geeft wel aan wat voor persoon jij bent. Een EQ test is erop gericht om te kijken hoe jij omgaat met emoties van jezelf en van andere personen om je heen. Iemand met een hoge EQ score is empathischer, en kan zich beter aanpassen aan bepaalde situaties.

      Een werkgever kan ervoor kiezen om zijn personeel te selecteren op basis van een EQ test. In dit geval is niet alleen kennis, maar ook empathie belangrijk voor het goed functioneren van de organisatie. Het gaat er met name om hoe de sollicitant zich aan weet te passen en hoe hij omgaat met emoties. Toch is de betrouwbaarheid van de EQ test nog omstreden. Uiteraard kan je nieuwe werkgever je nooit verplichten tot het maken van een EQ test, maar kan je wel simpelweg weigeren.

  2. Nu heb ik een uitslag van 160, maar weet eigenlijk nog niets.
    Er wordt namelijk geen richtlijn/normering gegeven.
    Het enige dat ik uit ervaring kan zeggen, want ik ben maar zo vrij om deze uitslag als relatief hoog te zien, dat het mij nooit iets gebracht heeft om mij in anderen te kunnen verplaatsen en te begrijpen waar zij vandaan komen, het heeft mij daarentegen wel veel gekost, frustratie, eenzaamheid en pijn opgeleverd omdat het altijd gevoeld heeft als eenrichtingsverkeer.

  3. Ik heb een score van 80 waar ik heel blij mee ben! Wat overeenkomt met mijn verwachtingen. 0/200 ik ben altijd iets meer naar mezelf gericht wat dus klopt met 100 – 20 = 80. Een te hoge score zou ik opvatten als “te sociaal” of te empathisch voor anderen…. kijk 10 vragen zeggen niks over je denkwijze maar een grove indicatie dat voor 10 vragen toch wel mooi resultaat brengt. Ik weet niks verder van deze teste, is ook me eerste x. Maar kijk niet naar de hoogte, kijk naar wat de beste balans jou aanbied!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant