Emotionele intelligentie (EQ)

EQ

EQ, wat staat voor emotionele intelligentie of emotioneel quotiënt, zegt iets over hoe iemand omgaat met emoties van zichzelf en andere en hoe het desbetreffende persoon reageert in bepaalde situaties. Het EQ is een aanvulling op het bekendere IQ (intelligentie coëfficiënt), wat de intelligentie meet van een persoon.

De focus op EQ

Decennia lang heeft de focus gelegen op specifieke Het EQ is belangrijker dan het IQonderdelen van de intelligentie, zoals logisch redeneren, wiskundige vaardigheden, verbale vaardigheden et cetera. Onderzoekers waren verbaasd over het feit dat een hoog IQ niet altijd leidt tot professioneel en persoonlijk succes en vonden dat er iets misten in de vergelijking.

Het ontbrekende deel is de emotionele intelligentie, een begrip wat vooral bekend is geworden door het gelijknamige boek van Daniel Goleman. Het boek is gebaseerd op de onderzoeken van tal wetenschappers zoals Peter Salovey, John Mayer en Howard Gardner. Sinds de uitgifte van het boek in 1995 neemt het begrip emotionele intelligentie toe qua populariteit.

5 kenmerken van het EQ

In de loop der jaren zijn er diverse modellen ontstaat die allemaal een eigen definitie hebben van emotionele intelligentie. Over het algemeen zijn de modellen in de basis hetzelfde, maar de uitwerking hiervan kan wel degelijk verschillen. Vijf belangrijke eigenschappen zijn (Howard Gardner):

  1. ZelfkennisMensen met een hoog EQ zijn in staat om de eigen denkwijze, de(on) mogelijkheden van de eigen geest en van het lichaam te kunnen inschatten en daaruit een doordachte conclusies te trekken.
  2. Optimisme – Mensen met een hoog EQ zijn positief ingesteld over hun eigen mogelijkheden en staan stevig in hun schoenen.
  3. Kunnen afzien – Mensen met een hoog EQ zijn in staat om te denken op de langer termijn en naar dat doel toe te werken.
  4. Empathie – Mensen met een hoog EQ hebben de vaardigheid om zich in te leven in de gevoelens van een ander.
  5. Sociale vaardigheden – Mensen met een hoog EQ moet goed met de medemens om kunnen gaan, zowel bekenden als vreemden.
Een goede samenwerking tussen emotie en verstand is van groot belang om beslissingen te nemen in het leven. In de loop der jaren is gebleken dat mensen met een hoge emotionele intelligentie meer kans hebben op succes in het leven. EQ testen worden vaak gebruikt bij de selectie van personeel, men vind namelijk dat naast kennis ook inlevingsvermogen belangrijk is voor het goed functioneren in een bedrijf.

Tot slot over emotionele intelligentie

Het EQ is geen objectief meetbare eigenschap, waardoor critici de waarde van een dergelijke test in twijfel trekken. Het EQ wordt dus niet zoals het IQ in een getal uitgedrukt, althans er is (nog) geen standaard voor. Dit kan komen omdat het begrip EQ nog relatief nieuw is. Het kan echter voorkomen dat een EQ test wel gebruik maakt van getallen om het een en ander duidelijk te maken. Sommige onderzoekers suggereren dat de emotionele intelligentie kan worden aangeleerd en/of versterkt, andere onderzoekers beweren weer dat dit een aangeboren eigenschap is. Ben jij benieuwd naar jou EQ? Lees hier meer over het EQ testen
Esther Bekker
Esther Bekker is orthopedagoog en expert op het gebied van intelligentie en intelligentietesten. Zij kent alle ins en outs van kinderen en volwassenen die hier inzicht in willen krijgen. Door beter te begrijpen op welke manieren intelligentie invloed heeft op dagelijkse taken, leer je hier beter mee omgaan en kun je elke dag het maximale uit jezelf halen. Met haar kennis waarborgt zij de kwaliteit van de categorie intelligentie op Zobegaafd en leert zij lezers hun eigen zwaktes en sterktes te herkennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in