ADHD & ADD ADHD en depressies

ADHD en depressies

ADHD en depressies is een combinatie die vaker voorkomt dan je in eerste instantie zou denken. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 10 tot 40% van de kinderen en adolescenten met ADHD last heeft van depressieve klachten [1]. Indien je depressieve klachten hebt is het belangrijk dat je een goede behandeling start. Het is ook belangrijk dat je op de juiste manier leert om de symptomen van beiden te begrijpen. ADHD en depressies leiden al snel tot een moeilijke periode, maar er zijn gelukkig meerdere behandelingen die helpen om er op een goede manier mee om te gaan.

In het kort: Wat is ADHD?

ADHD is een aandoening die ertoe leidt dat je meer moeite hebt om je goed te concentreren en last hebt van hyperactiviteit en impulsiviteit. Vooral tijdens school en werk brengt dit nadelen met zich mee. Het zorgt ervoor dat je niet lang achter elkaar aan dezelfde taak kunt werken, maar ook dat je veel sneller moe bent omdat je de hele dag ontzettend veel impulsen binnenkrijgt. Lees hier meer over ADHD.

In het kort: Wat is een depressie?

Bij een depressie ben je vaak somber. Je voelt je minder gelukkig en hebt ook geen zin om activiteiten die normaal gesproken wel voor plezier zorgde uit te voeren. Dit leidt tot een donker gat waarbij het lijkt alsof het geen zin heeft om geluk op te zoeken. Bij een depressie dien je goed op jezelf te letten, waarbij een behandeling zoals therapie aan te raden is. Lees hier meer over een depressie.

Wat is de verbinding tussen ADHD en depressies?

ADHD kan ertoe leiden dat je depressief wordt. Je loopt gedurende de dag tegen veel beperkingen aan door ADHD. Op school of op het werk kom je minder goed mee, dit leidt tot lagere resultaten, waarbij jij je al snel druk kunt maken. Daar ben je vervolgens de hele dag mee bezig, wat tot een droevig gevoel kan leiden. Al snel komt depressie om de hoek, want je blijft de hele dag met sombere gedachten bezig.

De symptomen van ADHD en depressie zijn op meerdere punten gelijk. Zo kun je door ADHD moeite hebben om te slapen omdat je bepaalde medicijnen slikt. Je hebt daardoor minder energie. Hier hebben mensen met een depressie ook mee te maken. Moeite met concentreren is een symptoom van zowel ADHD als depressies. De combinatie van beiden kan tot nog meer problemen op dit vlak leiden. Bij ADHD heb je ook vaak moeite om genoeg te eten, dit komt ook bij een depressie veel voor.

Zoals je kunt zien kan het zijn dat je aan een depressie leidt, of juist aan de symptomen van ADHD. Daardoor valt de combinatie van ADHD en depressies vaak niet goed op. Symptomen worden door elkaar gehaald, waardoor het ook lastig wordt om dit zo goed mogelijk te behandelen. Veel mensen lopen met ADHD of een depressie rond, maar deze wordt niet goed begrepen. Het is dus eerst zorg dat je dit laat vaststellen, waarna je naar een goede behandeling kunt werken.

Hoe behandel je ADHD en depressies?

Dit begint bij het begrijpen van het probleem. Depressies komen van zorgen, stress en eventueel als gevolg van een burn-out. Kijk dus naar wat er op dit moment toe leidt dat jij je veel zorgen maakt over bepaalde factoren die in jouw leven spelen. Ligt deze kern bijvoorbeeld bij jouw ADHD, omdat je mindere resultaten op school of op het werk behaalt? Of ligt de kern ergens anders? Door dit goed te begrijpen, kun je tijdens een behandeling de kern blootleggen en hieraan werken.

Beginnen met therapie

Therapie is absoluut aan te raden wanneer jij aan een depressie leidt. Maar ook bij ADHD is therapie altijd een goed idee. Het helpt jou om beter met jouw symptomen om te gaan. Dit helpt niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst. ADHD hoeft geen beperking te zijn, het kan een krachtige aandoening zijn die jou juist verder helpt in het leven doordat je wel actief aan taken kunt werken waar je veel interesse in hebt. Op moment dat jij depressief bent lijkt de aandacht voor die taken wat minder, omdat je er minder plezier bij beleeft.

Medicatie als behandeling

Bij zowel ADHD als depressies worden medicijnen voorgeschreven. Het is belangrijk dat je goed navraagt of je deze medicijnen wel met elkaar kunt combineren. Sommige medicijnen kunnen niet worden gecombineerd. Bij ADHD worden medicijnen zoals Ritalin en Concerta. Bij depressies worden vaak antidepressiva voorgeschreven. In beide gevallen duurt het een aantal weken voordat je de effecten van de medicatie zult zien werken. Medicatie in combinatie met therapie is een goede manier om naar een prettige behandeling te werken. Je kunt ook beginnen met meditatie; dit is zowel effectief voor ADHD als depressies.

Bronnen

  1. Roy, A. (2016). The development of depression in children and adolescents with ADHD. Geraadpleegd van https://www.rug.nl/research/portal/publications/the-development-of-depression-in-children-and-adolescents-with-adhd(3cd303af-07ef-4984-9ea3-31d2600432a0).html
Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant