Overig ICT-talent en hoogbegaafdheid

ICT-talent en hoogbegaafdheid

Er is een opvallend grote belangstelling voor hoogbegaafde ICT-experts. Veel kennis, een hoog oplossend vermogen en dan ook nog een klant snel van goed advies kunnen voorzien is een grote kwaliteit. Natuurlijk is er wel een maar, immers de meeste klanten zijn niet hoogbegaafd en die moet je als hoogbegaafd daarom in vele kleinere en langzamere stapjes meenemen in je advies. Alleen over het algemeen zijn er vooral heel veel voordelen.

ICT een geschikte plek voor een hoofbegaafd persoon?

Het hangt van verschillende dingen af of een hoogbegaafd persoon geschikt is voor de ICT. Over het algemeen zoeken hoogbegaafde mensen een plek waarin ze op de achtergrond aanwezig zijn. Daarbij is er een voorkeur voor kleine en informele specialistische organisaties.

Als iemand niet genoeg op de achtergrond aanwezig kan zijn, omdat de organisatie te klein is, is een brede zware managementfunctie net onder de top ook geschikt. Zeker in de ICT branche heeft dit toegevoegde waarde. Er is namelijk vaak kennis over diverse onderwerpen nodig, kennis van ICT, kennis over AVG, kennis over data en wetgevingen. Voor een leek te veel om overal genoeg van te weten om een klant te helpen. Een hoogbegaafd iemand kan soms echter als 1 persoon zijnde fungeren als brug tussen de top, klanten en de programmeurs.

Goed functioneren

Wil je als hoogbegaafde in de ICT-branche werken? Dan is het slim om een plek te hebben met veel autonomie en een fijne fysieke locatie. Dus niet zo’n veelal onpersoonlijke kantoortuin met veel prikkels. Juist hoogbegaafde mensen zijn gevoelig voor de sfeer en hebben echt een goede plek nodig.

Voordeel van hoogbegaafde mensen in de ICT

In de ICT is het extra belangrijk dat je blijft nadenken over waarom bijvoorbeeld een klant een technische vraag heeft of een aanpassing wil. Hoogbegaafde mensen staan erom bekend dat ze zich altijd afvragen waarom ze iets moeten doen. Dat kan vervelend zijn als je een poppetje zoekt die doet wat je vraagt. Alleen je krijgt eigenlijk veel meer. Je krijgt een medewerker die je kan geven wat je werkelijk nodig hebt, niet wat je vraagt.
omscholen ICT

Werken in de ICT?

In de ICT is er veel behoefte aan mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Bovendien heeft een hoogbegaafd persoon vaak ook een hele sterke behoefte aan integriteit. Eerlijkheid en het beste doen voor de mensen staan hoog in het vaandel. Met een belangrijk plek in de ICT-branche kan een hoogbegaafd iemand bijdragen aan goede ICT die de mensen niet vergeet. Wil jij je misschien al laten omscholen voor de ICT?

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant