ADHD & ADD ADHD test: online op ADHD testen

ADHD test: online op ADHD testen

Wanneer je denkt dat jij ADHD hebt, is het slim om een zelftest te doen. Dit gaat over het algemeen bij een psycholoog, maar je kunt ook vooraf online zelf uitzoeken welke symptomen van ADHD jij hebt. Dit geeft jou een duidelijk beeld van de klachten waar jij mee kampt, zodat je uiteindelijk al meer over jouw symptomen aan de psycholoog kunt vertellen. Je kunt eenvoudig online op ADHD testen, waarbij jij binnen enkele minuten een indicatie krijgt of jij ADHD hebt.

ADHD test

Hieronder vind jij de ADHD test, waar jij op basis van enkele vragen kunt aangeven of jij met deze symptomen te maken hebt. Niet iedereen ervaart dezelfde symptomen, maar dat betekent niet altijd dat je wel of geen ADHD hebt. Vul de vragen in deze test zo waarheidsgetrouw mogelijk in, want juist dan krijg je het beste beeld. Deze vragen zijn deskundig samengesteld en hebben te maken met de diverse moeilijkheden waar mensen met ADHD tegen aanlopen.

Waarom moet jij je op ADHD laten testen?

Als jij te maken hebt met ADHD dan is het goed om je hier op te laten testen. De zelftest zal al een duidelijk beeld geven, waarbij je onder andere kijkt naar hoe impulsief jij bent, in welke mate jij je kunt concentreren en hoe erg jij te maken hebt met hyperactiviteit. Bij ADHD komt een breed scala aan symptomen kijken, maar deze symptomen komen ook bij andere mentale stoornissen voor. Hierdoor is het voor velen lastig om vast te stellen of er inderdaad sprake is van ADHD of dat er een andere mentale stoornis speelt. Naarmate er beter gekeken wordt naar de symptomen die daadwerkelijk voor onrust in het hoofd zorgen, kun je duidelijk analyseren in hoeverre jij met ADHD te maken hebt. En juist daarom is het belangrijk om je te laten testen op ADHD.

Uitslag van de ADHD test

Een online test is niet doorslaggevend als het op ADHD aankomt. Er kan ook sprake zijn van ADD of een van de gerelateerde mentale aandoeningen die voor drukte zorgen. Daarom zul je na een online ADHD test altijd een afspraak met een psycholoog moeten maken. Deze kan jou verder helpen bij het verkrijgen van de symptomen waar jij mee te maken hebt. Over het algemeen ben je hier enkele weken mee bezig, waarbij je een of meerdere keren voor een afspraak bij de psycholoog langs gaat.

Hoe weet je dat je te maken hebt met ADHD?

Mensen die ADHD hebben, hebben vooral te maken met concentratieproblemen. Je vindt het moeilijk om langere tijd stil te zitten en met een taak bezig te zijn. Er komt vaak ook hyperactiviteit kijken bij ADHD. Overigens kunnen mensen met ADHD wel urenlang aan een taak werken waar zij interesse in hebben en zelfs een hele diepe focus hebben. Maar taken die zij tegen hun zin moeten doen, zoals klusjes in het huis of huiswerk maken, lopen bij mensen met ADHD niet altijd lekker. Gedurende de dag kun je ook erg druk zijn in jouw hoofd. Vooral impulsiviteit is een bekend probleem bij mensen met ADHD.

Wat merk je van ADHD?

Je kunt bijvoorbeeld merken dat je ADHD hebt als jij een boek leest. Waar je de eerste pagina’s nog redelijk goed kunt opletten, zul je naarmate je langer aan het lezen bent merken dat de concentratie wegebt en plaatsmaakt voor allerlei ongerelateerde gedachten. Voor je het weet ben je 5 pagina’s verder maar heb je de tekst helemaal niet opgeslagen. Gesprekken zijn ook lastig te voeren, omdat je continu andere gedachten hebt en daardoor moeilijk naar anderen kunt luisteren. Er flitsen allerlei gedachten door het hoofd omdat de ander wat zegt, waarbij je niet langer luistert naar wat er gezegd wordt maar helemaal in jouw eigen gedachten opgaat.

Eenvoudig online op ADHD testen

Als jij je online op ADHD laat testen dan zul je al snel merken dat jij je kunt herkennen in diverse symptomen die in de test worden genoemd. Mocht er echter uit de test komen dat jij geen last hebt van ADHD, dan betekent dit niet altijd dat dit daadwerkelijk zo is. Helaas gaan veel mensen met ADHD door het leven zonder dat zij dit doorhebben. Zelfs een test bij de psycholoog kan aangeven dat jij geen ADHD hebt, omdat er geen breintesten worden uitgevoerd. Het is daarom slim om altijd om een second opinion te vragen.

Wat moet je doen als je ADHD hebt?

Blijkt uit de test dat je ADHD hebt? Dan is het slim om samen met de psycholoog te kijken welk plan van aanpak er gemaakt kan worden. Het is gelukkig erg eenvoudig om met ADHD te leven en het hoeft jou niet langer te beperken in de dagelijkse bezigheden. Daarnaast kun jij jezelf wat meer verdiepen in het onderwerp ADHD door bijvoorbeeld dit artikel over ADHD te lezen. Of lees een interessant boek over ADHD: Lees onze top 10 boeken over ADHD!

Jorna Postma
Jorna Postma is expert op het gebied van ADHD. Haar expertise komt voort uit het feit dat zij zelf ook met ADHD kampt en over de jaren heeft geleerd hoe zij hier het beste mee kan omgaan. En die kennis deelt zij graag met jou door middel van de artikelen die zij op Zobegaafd.nl voor de categorie ADHD & ADD schrijft. Jorna omschrijft het zelf als het “helpen vinden van de superpowers die mensen met ADHD en ADD hebben”, welke zij dan kunnen inzetten om beter met hun symptomen om te gaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant