ADHD & ADD Kan cafeïne symptomen van ADHD verminderen?

Kan cafeïne symptomen van ADHD verminderen?

 

Onderzoekers hebben eens bekeken wat de effecten van cafeïne konden zijn op de symptomen van ADHD[1]. Steeds vaker wordt de diagnose ADHD gesteld en er zijn maar weinig echt werkzame medicijnen beschikbaar. En zelfs die medicijnen zijn niet zonder gevaar[2]. Denk aan potentieel fatale hart- en vaatproblemen. Dus, zo dachten onderzoekers, moeten we maar eens ‘out of the box’ denken.

Het systematische onderzoek bekeek een aantal voorlopige studies bij dieren en men kwam tot de conclusie dat het drinken van dranken met cafeïne de aandacht kan verhogen bij pubers en volwassenen met ADHD.

De onderzoekers wijzen erop dat cafeïne een therapeutisch hulpmiddel kan zijn voor sommige symptomen van ADHD. De resultaten voor andere kenmerkende symptomen van ADHD, zoals hyperactiviteit en impulsiviteit, zijn echter nog niet duidelijk.

“De resultaten zijn zeer positief, maar we moeten heel voorzichtig zijn bij het (eventueel) voorschrijven van een op cafeïne gebaseerde medische behandeling voor deze symptomen. Bij diagnoses waarbij het probleem puur aandachtsgericht is, kan cafeïne een geschikte therapie zijn, maar als er een symptomatologische aanwezigheid van hyperactiviteit of impulsiviteit is, moeten we wat voorzichtiger zijn” volgens onderzoeksleider Javier Vázquez. De resultaten van het onderzoek versterken de hypothese dat de cognitieve effecten van cafeïne, die in diermodellen worden gevonden, mogelijk kunnen worden vertaald en toegepast bij de behandeling van ADHD bij mensen, vooral op jonge leeftijden zoals de puberteit”, zo concludeerden de auteurs.

Ga nu niet direct liters energy drinks drinken in de hoop dat de aanwezige cafeïne je aandachtsproblemen kan oplossen. Dat middel kan wel eens erger zijn dan de kwaal.

[1] Vázquez et al: Effects of Caffeine Consumption on Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) Treatment: A Systematic Review of Animal Studies in Nutrients – 2022

[2] Tadrous et al: Assessment of Stimulant Use and Cardiovascular Event Risks Among Older Adults in JAMA – 2021

Fred de Vries
Fred de Vries noemt zich geen expert, maar kan beschouwd worden als een ‘onderzoeksjournalist’. Hij heeft boeken geschreven over een veelheid van onderwerpen. Zo is hij schrijver van ‘Storm in je Hoofd – Handboek PDD-NOS’ en schreef boeken over onderwerpen als ADHD, gevaarlijke planten, stevia, de cranberry, de duindoorn en chilipepers.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant