ADHD & ADD ADHD en autisme

ADHD en autisme

Onderzoek toont aan dat ADHD en autisme een combinatie is die relatief vaak voorkomt. Ongeveer 50% van de mensen die te maken heeft met een autisme-spectrum-stoornis (ASS) heeft ook te maken met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Er is een redelijk overlap tussen de symptomen van ADHD en autisme, maar er zijn ook diverse duidelijke verschillen tussen beide. Dit maakt het vooral op jonge leeftijd lastig om een goede diagnose te stellen, wat kan leiden tot misdiagnose. Vooral wanneer ouders zelf proberen te achterhalen wat er met een kind aan de hand is kan het wel eens verkeerd gaan.

Naarmate kinderen ouder worden is er echter al snel een duidelijk verschil merkbaar tussen ADHD en autisme. Dit biedt mogelijkheden om relatief snel te achterhalen welke symptomen het meest merkbaar zijn en op welke manier deze goed behandeld kunnen worden. Uiteindelijk zijn zowel ADHD als autisme niet te genezen, maar er zijn er diverse manieren om de symptomen te verminderen. Dit geldt ook voor de combinatie ADHD en autisme, waarbij altijd goed gekeken moet worden voor welke behandeling er wordt gekozen.

Wat is ADHD?

Mensen die te maken hebben met ADHD hebben vooral te maken met concentratieproblemen. Bij ADHD komt daarnaast ook hyperactiviteit kijken, waarbij kinderen veel energie hebben en daardoor nog minder goed kunnen opletten. Indien deze hyperactiviteit mist, spreken we van ADD. Er wordt de laatste jaren steeds vaker een diagnose ADHD gesteld bij kinderen die erg druk zijn en moeilijk kunnen meekomen in de les.

Bekijk dit artikel om meer te leren over de symptomen van ADHD.

Wat is autisme?

Autisme is een mentale stoornis die vooral op het gebied van sociaal contact en ontwikkeling een belangrijke rol speelt. Mensen met autisme zijn over het algemeen minder sociaal en ontwikkelen zich minder snel dan hun leeftijdsgenoten. Dit maakt het voor hen erg lastig om op sociaal gebied mee te komen, maar dit kan ook problemen bij het onderwijs opleveren. Zo lijden sommige mensen met autisme aan concentratieproblemen bij activiteiten die zij niet interessant vinden, maar kunnen zij zich ontzettend goed focussen op taken waar zij een hoge interesse in hebben.

De verschillen tussen ADHD en autisme

Er zijn talloze verschillen tussen ADHD en autisme, maar omdat een aantal symptomen erg op elkaar lijkt blijft het voor veel mensen lastig om te zien wat nu echt de aanleiding is voor deze symptomen. Daarom zetten we de belangrijkste verschillen tussen ADHD en autisme hieronder op een rijtje.

  • Mensen die te maken hebben met ADHD hebben erg veel moeite om hun aandacht bij de les te houden. Dit maakt het voor hen vaak onmogelijk om goed op te letten tijdens de les. Dit geldt wat minder voor mensen met autisme, maar kan ook bij hen voorkomen. Zij zullen daarentegen juist vermijden dat zij actief moeten deelnemen aan de les, terwijl zij wel wat beter kunnen opletten.
  • Bij ADHD heeft men vaak ook last van het goed opvolgen van instructies, omdat zij in hun hoofd vaak te druk zijn met andere activiteiten. Dit kan ook gelden voor mensen met autisme, omdat zij de instructies niet goed kunnen onthouden. Hier zit dan ook een duidelijk verschil in.
  • Vaak spelen kinderen met ADHD erg ruig en nemen zij grote risico’s bij de spelletjes die zij spelen. Dit staat haaks tegenover mensen met autisme, die juist erg veel moeite hebben om risico’s te nemen. Zij houden bovendien niet van fysiek contact, waardoor zij ook minder ruig zullen deelnemen aan deze spelletjes.
  • Bij mensen met ADHD komt ook vaak voor dat zij niet doorhebben welke consequenties hun acties hebben of wat de woorden bij een ander kunnen doen. Dit geldt minder voor mensen die aan autisme lijden. Zij hebben wel moeite om zich in te leven in een ander, maar zullen over het algemeen terughoudender zijn met wat zij tegen een ander zeggen.
  • Mensen worden vaak onderbroken door mensen met ADHD, en autisme is hier volledig anders in. Bij autisme vinden mensen het erg lastig om de ander te onderbreken, want zij hebben bij sociaal contact in het algemeen al erg veel moeite. Zo zullen mensen bij ADHD vaker anderen onderbreken en veel informatie vertellen, terwijl bij autisme juist sprake is van minder informatie. Zij hebben ook meer moeite om iets aan het gesprek toe te voegen.

Kenmerken van de combinatie ADHD en autisme

Naast de diverse verschillen tussen ADHD en autisme zijn er ook talloze kenmerken die juist overeenkomen. Het is vooral belangrijk om deze kenmerken in de gaten te houden wanneer er gekeken wordt of er sprake is van een combinatie van ADHD en autisme. Uiteindelijk gaat het om twee stoornissen met hun eigen kenmerken, waardoor het ook essentieel is dat er per stoornis een goede behandeling wordt opgesteld.

  • Mensen met ADHD en autisme hebben veel moeite om de sociale constructies en regels te begrijpen. Vaak proberen zij wel hieraan te voldoen maar hebben zij niet door dat zij hier op geen enkele manier aan voldoen. ADHD maakt het lastig om de sociale regels te accepteren, terwijl autisme het weer lastig maakt om de sociale regels te begrijpen.
  • Door beide stoornissen hebben kinderen vooral baat bij een omgeving met zo min mogelijk afleidingen. Dit biedt een goede remedie tegen de concentratieproblemen. Zo kunnen kinderen die last hebben van beide stoornissen het best zo dicht mogelijk bij de docent en het bord zitten.
  • De combinatie van ADHD en autisme leidt ertoe dat de patiënt veel behoefte heeft aan een plek waar zij rustig kunnen zijn. Het is vaak goed om hier enkele uren per dag in door te brengen. Dit verlaagt de hoeveelheid impulsen en zorgt voor meer rust in het hoofd.

Hoe worden ADHD en autisme behandeld?

De combinatie van ADHD en autisme moet op twee verschillende manieren behandeld worden. Bij ADHD worden vaak medicijnen voorgeschreven die helpen om beter te concentreren en het aantal impulsen in het hoofd te verlagen. Mensen met autisme zijn vooral gebaat bij een rustige omgeving en een mentale behandeling die draait om rust en consistentie. Toch kiezen steeds meer mensen met ADHD vandaag de dag voor een natuurlijke behandeling, waar mindfulness, meditatie en een goed dieet met aanvullende supplementen een belangrijke rol in spelen. Doordat deze behandeling ook erg geschikt is voor autisme, lijkt dit een ideale remedie voor de combinatie ADHD en autisme.

Jorna Postma
Jorna Postma is expert op het gebied van ADHD. Haar expertise komt voort uit het feit dat zij zelf ook met ADHD kampt en over de jaren heeft geleerd hoe zij hier het beste mee kan omgaan. En die kennis deelt zij graag met jou door middel van de artikelen die zij op Zobegaafd.nl voor de categorie ADHD & ADD schrijft. Jorna omschrijft het zelf als het “helpen vinden van de superpowers die mensen met ADHD en ADD hebben”, welke zij dan kunnen inzetten om beter met hun symptomen om te gaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant