Hoogsensitiviteit Ontdekt dat je hoogsensitief bent? 10 stappen voor een HSP’er

Ontdekt dat je hoogsensitief bent? 10 stappen voor een HSP’er

Je hebt een HSP test gedaan en bent erachter gekomen dat je inderdaad hoogsensitief bent. Dit kan best heftig zijn, want als hooggevoelig persoon krijg je toch met bepaalde uitdagingen te maken in het leven. Wil jij het beste met jouw hooggevoeligheid omgaan? Lees dan snel verder, want de stappen in dit artikel kunnen je hierbij helpen. Ben je nog niet zeker of jij hoogsensitief bent? Doe dan deze HSP test.

Hooggevoeligheid heeft diverse valkuilen, maar ook vele mooie kanten. Het is de kunst om zo goed mogelijk om te gaan met de valkuilen van hooggevoeligheid en de mooie kanten zo veel mogelijk te benutten. Hoe je dit doet? Dat lees je in onderstaande stappen. Deze tien stappen helpen jou beter om te gaan met je hooggevoeligheid, iedere dag weer.

Stap 1: verdiep je in hooggevoeligheid

Voor je de HSP test hebt gedaan, heb je je wellicht al meer verdiept in hooggevoeligheid. Nu je de bevestiging hebt gekregen dat je inderdaad hooggevoelig bent, is het goed om je hier nog meer in te verdiepen. Probeer enkele vragen over hooggevoeligheid te beantwoorden voor jezelf. Wat houdt hooggevoeligheid in? Wat is de oorzaak van hooggevoeligheid? Wat zijn de valkuilen van HSP’ers? Wat zijn de mooie kanten van hooggevoeligheid?

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je een duidelijker beeld van hooggevoeligheid. Dit is belangrijk, want als hooggevoelig persoon wil je natuurlijk wel weten wat er precies met je aan de hand is. Op de website hebben wij een extreem uitgebreid artikel geschreven over hoogsensitiviteit en alles wat daar bij komt kijken. Lees hier het artikel over hoogsensitiviteit.

Een andere manier waardoor je meer te weten komt over hooggevoeligheid is door een boek over het onderwerp te lezen. Wij hebben dé top 10 beste boeken over hoogsensitiviteit voor jou geselecteerd en toe opgeschreven in deze blogpost.

Stap 2: maak kennis met andere HSP’ers

Veel mensen denken dat hooggevoeligheid helemaal niet zo veel voorkomt. Fout! Maar liefst 20 procent van de Nederlandse bevolking is hooggevoelig. Dit betekent dat er veel ‘lotgenoten’ zijn, waar jij mee in contact kunt komen. Heb je hier behoefte aan? Ga dan online op zoek naar andere HSP’ers. Je kunt hen vragen stellen over hooggevoeligheid, maar ook tips en adviezen. Dit is hartstikke waardevol.

Daarnaast kan het gewoon erg prettig zijn om in contact te komen met mensen die precies begrijpen hoe je je voelt. Je directe omgeving probeert je wel te begrijpen, maar kan simpelweg niet precies weten hoe je je voelt als HSP’er. Andere HSP’ers begrijpen je wel en dit geeft een fijn gevoel.

Stap 3: doe HSP oefeningen

Als HSP’er kun je vele oefeningen doen om wat beter te aarden, goed bij jezelf te blijven en je bovendien af te sluiten voor de vele prikkels om je heen. Zoek online naar goede oefeningen voor HSP’ers en doe deze oefeningen iedere dag. Je merkt al direct dat je je beter voelt. En heb je een slechte dag gehad? Doe dan extra HSP oefeningen en je komt hier sneller overheen.

Stap 4: ontwikkel je op spiritueel gebied

Veel hoogsensitieve mensen zijn erg spiritueel. Ze zijn niet zweverig, maar voelen, zien, horen en ruiken simpelweg meer dingen dan andere mensen. Dit kan in het begin wat eng zijn, maar in feite is het hartstikke mooi dat je zo spiritueel bent. Zie het als een van de vele mooie kanten van hooggevoeligheid.

Als je nog nooit iets met je spiritualiteit hebt gedaan, kan het even wennen zijn om plotseling meer te voelen, te zien, te horen en te ruiken dan de mensen om je heen. Ontwikkel je op spiritueel gebied door veel te oefenen met je krachten en het wordt vanzelf gemakkelijker om met jouw spiritualiteit om te gaan. Hoe meer je oefent, des te meer je uit jouw spirituele kracht kunt halen. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Dit is zeker het oefenen waard!

Stap 5: ga eens naar een HSP workshop

Er worden regelmatig leerzame workshops gegeven voor HSP’ers. Je kunt twee goede redenen hebben om een HSP workshop te bezoeken. Ten eerste is een workshop voor HSP’ers erg leerzaam. Je leert er bijvoorbeeld nieuwe HSP oefeningen, je leert er met je spiritualiteit om te gaan of je wisselt ervaringen, tips en adviezen uit met andere HSP’ers. Online kun je veel lezen, maar tijdens een workshop leer je nóg meer over hooggevoeligheid.

Ten tweede kun je andere HSP’ers ontmoeten als je een workshop volgt. Omdat zij zich precies hetzelfde voelen als jij en je dus precies begrijpen, is het contact met andere HSP’ers erg waardevol. Merk je dat je veel energie haalt uit de online contacten die je met andere HSP’ers hebt? Doe jezelf dan een groot plezier en bezoek eens een HSP workshop. Hier ontmoet je HSP’ers ‘in real life’ en hier kun je erg veel energie uit halen.

Stap 6: vertrouw meer op je gevoel

Veel HSP’ers komen in de knoop als ze te veel op hun hoofd vertrouwen. Niet alleen omdat hun hoofd altijd vol is door al die prikkels, stemmingen en emoties, maar simpelweg ook omdat het niet goed voelt om volledig op je hoofd te vertrouwen. Wij raden je aan om meer op je gevoel te vertrouwen. Als HSP’er heb je een zeer sterk gevoel: maak hier gebruik van! Hoe meer je op je gevoel vertrouwt, des te beter je je voelt. Je hebt meer vertrouwen in jezelf, je kunt veel beslissingen maken zonder na te denken en je voelt je een stuk rustiger.

Het kan lastig zijn om meer op je gevoel te vertrouwen, zeker als je het gewend bent beslissingen met je hoofd te maken. Eventueel kun je een HSP expert vragen hoe je het beste meer op je gevoel kunt gaan vertrouwen. Andere HSP’ers kunnen je ook helpen je hoofd wat meer naar de achtergrond te brengen en meer op je gevoel te vertrouwen. Zeker HSP’ers die niets anders doen dan op hun gevoel vertrouwen, kunnen je goed helpen deze stap zelf te nemen.

Stap 7: richt je leven in op je hooggevoeligheid

Richt je je leven in op je hooggevoeligheid, dan voel je je een stuk beter. Door je leven aan te passen op je hooggevoeligheid, hoef je jezelf namelijk niet te veranderen en dit geeft veel rust.

Om je leven in te richten op je hooggevoeligheid, kijk je eens kritisch naar de manier waarop je je leven nu hebt ingedeeld. Heb je voldoende momenten om even tot jezelf te komen? Is er voldoende orde in je leven? Past je leefomgeving bij jouw hooggevoeligheid? Neem je niet voldoende rust, dan zorg je ervoor dat je meer rustmomenten inplant in je dagelijks leven. Is er niet voldoende orde, dan zorg je ervoor dat je leven meer structuur krijgt. En is je leefomgeving niet goed aangepast op je wensen, eisen en verwachtingen als HSP’er? Dan zorg je ervoor dat dit in de toekomst wel zo is. Hoe beter je jouw leven inricht op je hooggevoeligheid, des te beter je je voelt.

Stap 8: richt je leven in zoals je wil

Vraag jezelf eens af: waar word ik écht gelukkig van? Probeer hier vervolgens je leven op in te richten. Ben je eigenlijk helemaal niet gelukkig op je werk? Dan hoef je niet direct ontslag te nemen, maar kun je wel de eerste stap zetten om een baan te vinden die je wél leuk vindt. Voel je je ongelukkig in je leefomgeving, bijvoorbeeld omdat je in een hele drukke (voor HSP’ers ongeschikte) straat woont? Maak dan een plannetje om hier verandering in te brengen.

Vraag jezelf af hoe jouw droomleven eruit ziet. Als het niet mogelijk is jouw leven direct om te toveren in je droomleven, doe je dit stapje voor stapje. Hoe langzaam het ook gaat: uiteindelijk krijg je op deze manier wel je droomleven. En word je écht gelukkig. Dit is heel wat waard.

Stap 9: verzamel liefdevolle mensen om je heen

De een begrijpt jouw hooggevoeligheid erg goed, de ander snapt er werkelijk niets van. Dit is niet erg, maar wat als die persoon ook helemaal niet zijn of haar best doet om jouw hooggevoeligheid te begrijpen? Dan kan deze persoon een negatieve invloed worden in je leven. En negatieve personen kosten veel energie, zeker bij HSP’ers.

Probeer jezelf met liefdevolle mensen te omringen. Dit zijn mensen die je begrijpen, die om je geven en die het niet erg vinden dat je iets anders bent dan zij. Het zijn mensen die niet de valkuilen van hooggevoeligheid zien, maar juist zien hoeveel mooie kanten HSP’ers hebben. Door positieve personen om je heen te verzamelen en die negatieve invloeden te verbannen, voel je je een stuk beter.

Stap 10: ga positief door het leven

Het leven bestaat uit ups en downs. De ene dag is geweldig, de andere dag vergeet je liever meteen. Het is de kunst om die negatieve gebeurtenissen inderdaad zo snel mogelijk weer te vergeten. Laat de positiviteit leidend zijn! Als er iets negatiefs gebeurd is, hoef je je kop niet in het zand te steken. Je mag er best even over nadenken, maar doe dit zeker niet te lang. En laat die negatieve gebeurtenis niet de vele positieve gebeurtenissen overschaduwen. Ga positief door het leven en je kunt zoveel meer van het leven genieten.

De beste manier om positief door het leven te gaan, is door jezelf streng toe te spreken als je negatief denkt. Stop direct met die negatieve gedachten en zet ze om in positieve gedachten. Lukt dit niet zo goed? Schrijf je positieve gedachten dan op en lees ze keer op keer door. Zo blijven ze vanzelf in je hoofd zitten.

Bonus: Ontdek of je een HSP’er of een HSS’er bent!

Hooggevoelige mensen of personen worden ook wel HSP’ers genoemd. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er nog een tweede type hooggevoeligheid is, namelijk HSS (High Sensation Seeker). Ben jij een HSP’er of een HSS’er? Lees er meer over in dit artikel dat het verschil uitlegt tussen HSP’ers en HSS’ers.

Marlies Dekker
Marlies Dekker is expert op het gebied van hoogsensitiviteit en waarborgt hiermee de kwaliteit van de artikelen die binnen deze categorie op Zobegaafd vallen. Marlies schreef meerdere boeken over hoogsensitiviteit en de verschillende gerelateerde symptomen waar hoogsensitieve mensen aan leiden. Zo brengt zij meer duidelijk en inzicht in de manier waarop hoogsensitiviteit invloed heeft op het leven van mensen die hiermee te maken hebben, en biedt zij handvaten waar zij zich aan vast kunnen houden wanneer zij hier beter mee willen leren omgaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

  1. Beste,
    Vriendelijk bedankt voor deze informatie, ik herken mezelf op de meeste punten als hsp’er.
    Ik ben 45 jaar en kom er nu pas achter dat ik een hsp’er ben.
    Ben al reeds een half jaar thuis vanwege een burnout en ook in behandeling ervoor bij een psychologe. Zij dacht dat ik een vorm van autisme had maar persoonlijk vindt ik dat het meer aanleunt bij de kenmerken van een hsp’er.
    Bij m’n volgende gesprek bij haar ga ik hierover praten.

    Met vriendelijke groeten
    Jurgen Vangeneugden (uit België)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant