Hoogsensitiviteit Hooggevoeligheid: ben jij een HSP’er of een HSS’er?

Hooggevoeligheid: ben jij een HSP’er of een HSS’er?

Hooggevoeligheid wordt ook wel hoogsensitiviteit genoemd. Als je hooggevoelig bent, ben je erg gevoelig voor indrukken, emoties, stemmingen en prikkels. Je merkt meer signalen en details op en filtert indrukken uitgebreider en intensiever dan andere mensen. Dit kan voor bepaalde uitdagingen zorgen, maar hoogsensitiviteit heeft ook vele mooie kanten. Als hoogsensitief persoon kun je namelijk erg goed luisteren, geef je goede adviezen en ben je creatief.

Hooggevoelige personen worden ook wel HSP’ers genoemd. De afkorting HSP staat voor High Sensitive Person. Wat velen echter niet weten, is dat er nog een type hooggevoeligheid is. Dit type wordt ook wel HSS genoemd, High Sensation Seeker. Meer over HSP en HSS, lees je op deze pagina. Met de informatie op deze pagina kun je gemakkelijker bepalen of jij een HSP’er bent, of jezelf juist meer herkent in de kenmerken van HSS’ers.

Het belangrijkste verschil tussen HSP en HSS

Het belangrijkste verschil tussen HSP’ers en HSS’ers, is dat HSP’ers een stuk rustiger zijn. Ze weten dat het verwerken van die vele indrukken, emoties, stemmingen en prikkels heel vermoeiend kan zijn. Daarom zoeken ze liever de rust op. HSP’ers zijn graag alleen en vinden het bovendien belangrijk om regelmatig even tot hunzelf te komen. Juist omdat ze zo gevoelig zijn voor al die prikkels om hen heen, zoeken ze graag rustige omgevingen op.

HSS’ers, ofwel High Sensation Seekers, zitten anders in elkaar. Zij zijn extra gevoelig voor indrukken, emoties, stemmingen en prikkels, maar hun hooggevoeligheid zorgt er niet voor dat ze de vele prikkels om hen heen uit de weg gaan. Sterker nog, HSS’ers zoeken de prikkels en de bijbehorende spanning juist op. Zoals de naam High Sensation Seekers al verklapt, zijn ze continu op zoek naar spanning en sensatie. Veel meer dan mensen die niet hooggevoelig zijn en zeker meer dan HSP’ers.

De kenmerken van een HSP’er

Iedere HSP’er is uniek, maar er zijn wel enkele karaktereigenschappen en gedragingen die veel HSP’ers laten zien. De belangrijkste kenmerken van HSP’ers worden hieronder kort beschreven.

Let op: hieronder worden enkel de specifieke HSP kenmerken beschreven. Dit zijn de kenmerken die HSS’ers niet of in ieder geval in mindere mate hebben. Alle hooggevoelige personen hebben een intensieve en gedetailleerde waarneming. Ook kunnen alle hoogsensitieve personen emoties extra goed aanvoelen. Omdat dit zowel voor HSP’ers als voor HSS’ers geldt, worden deze algemene kenmerken van hooggevoeligheid niet meegenomen in onderstaande omschrijving.

Kenmerk 1: je houdt van een rustig leven

Je vindt rust en regelmaat erg belangrijk. Het liefst leid je een ietwat teruggetrokken leven. Je vindt het in ieder geval belangrijk om voldoende tijd en ruimte te hebben om tot jezelf te komen, aangezien je hier vaak behoefte aan hebt.

Kenmerk 2: je pauzeert altijd voor je handelt

Deze pauze gebruik je om je handeling te controleren, voor je deze uitvoert. Je vindt het erg belangrijk om secuur te zijn, want je bent perfectionistisch en vindt dat je geen fouten mag maken.

Kenmerk 3: je neemt liever geen risico’s

Risico’s zijn niet voor jou weggelegd. Je bewandelt liever het vertrouwde pad dan dat je in het diepe springt. Ook als die sprong in het diepe je mogelijk veel moois op kan leveren.

Kenmerk 4: je wordt vaak introvert genoemd

Ook als je dit eigenlijk helemaal niet bent. Veel HSP’ers zijn rustig omdat ze veel prikkels moeten verwerken, maar dit betekent niet dat ze allemaal introvert zijn. Toch word je door de buitenwereld vaak als introvert persoon gezien.

Kenmerk 5: je hebt een beschouwende aard

Als HSP’er ben je continu je omgeving aan het beschouwen. Je ziet alles wat er om je heen gebeurt: ook de dingen die andere mensen niet zien. Omdat je steeds je omgeving in de gaten houdt, ben je soms wat afwezig. Ook hierdoor denken mensen dat je introvert bent.

De kenmerken van een HSS’er

Een HSS’er heeft hele andere kenmerken dan een HSP’er. Deze vorm van hooggevoeligheid uit zich simpelweg heel anders. Herken jij jezelf niet per se in bovenstaande kenmerken van een HSP’er? Dan kan het zo zijn dat je een HSS’er bent. Om hier snel achter te komen, neem je onderstaande kenmerken van een HSS’er door.

Let op: hieronder worden enkel de specifieke HSS kenmerken beschreven. Dit zijn de kenmerken die HSP’ers niet of in ieder geval in mindere mate laten zien. De algemene hooggevoeligheid kenmerken, die zowel voor HSP’ers als HSS’ers gelden, worden hieronder niet beschreven. We gaan enkel dieper in op de kenmerken van High Sensation Seekers.

Kenmerk 1: je zoekt steeds nieuwe ervaringen

Als HSS’er ben je continu op zoek naar nieuwe ervaringen: je wil zo veel mogelijk doen, zien en beleven. Het liefst zijn die nieuwe ervaringen zo intens mogelijk. Van nieuwe, intense ervaringen word je echt blij.

Kenmerk 2: je zoekt spanning en avontuur

Een HSP’er zoekt rust en regelmaat, maar daar is een HSS’er absoluut niet naar op zoek. Als HSS’er zoek je juist spanning en avontuur. Een rustig, gestructureerd en teruggetrokken leven is niets voor jou. Het liefst ga je iedere dag op avontuur.

Kenmerk 3: je bent extravert

Niet iedere HSS’er is honderd procent extravert, maar HSS’ers zijn wel extraverter dan HSP’ers. Zeker als het om spanning en avontuur gaat, sta jij voorop. Je hebt het hoogste woord als er iets te beleven valt, simpelweg omdat je hier ontzettend enthousiast van wordt.

Kenmerk 4: je verveelt je snel

HSS’ers vervelen zich snel. Als een situatie een beetje saai wordt, gaan ze al snel op zoek naar nieuwe ervaringen. Stil zitten is dan ook erg lastig voor HSS’ers, ook in hun carrière of in hun relatie.

Kenmerk 5: je bent niet bang om risico’s te nemen

HSP’ers gaan risico’s het liefst uit de weg. HSS’ers vinden het heerlijk om risico’s te nemen. Niet alleen omdat ze dit nieuwe ervaringen oplevert, maar ook omdat risico’s gewoon hartstikke spannend zijn. En dit vind je als High Sensation Seeker absoluut geen probleem.

HSP of HSS?

Neem bovenstaande HSP- en HSS kenmerken eens door. In welke karaktereigenschappen en gedragingen herken jij jezelf het beste? Door bovenstaande kenmerken door te nemen, kom je er vanzelf achter of je als hooggevoelig persoon een HSP’er bent of toch neigt naar HSS. Of lees hier nog even verder en ontdek alle 11 de algemene HSP kenmerken!

Marlies Dekker
Marlies Dekker is expert op het gebied van hoogsensitiviteit en waarborgt hiermee de kwaliteit van de artikelen die binnen deze categorie op Zobegaafd vallen. Marlies schreef meerdere boeken over hoogsensitiviteit en de verschillende gerelateerde symptomen waar hoogsensitieve mensen aan leiden. Zo brengt zij meer duidelijk en inzicht in de manier waarop hoogsensitiviteit invloed heeft op het leven van mensen die hiermee te maken hebben, en biedt zij handvaten waar zij zich aan vast kunnen houden wanneer zij hier beter mee willen leren omgaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

  1. Kan je het ook beide hebben? Ik heb zelf namelijk vaak afwisselende periodes van de ene keer de sensatie opzoeken en andere keer de rust opzoeken, beide in extremen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant