Intelligentie Is het IQ erfelijk?

Is het IQ erfelijk?

De wetenschap is het hier nog niet helemaal over eens. Er zijn meerdere onderzoeken over geweest, maar de resultaten zijn telkens anders. Zo is uit een speciaal tweelingenonderzoek gebleken dat 55 procent van het IQ erfelijk is. Uit andere onderzoeken is gebleken dat intelligentie voor ruim 70 procent erfelijk is.

Het is in ieder geval wel duidelijk dat intelligentie niet alleen te maken heeft met de omgeving, maar dat erfelijke factoren zeker een rol spelen. Toch blijft het allemaal wel wat vaag. Wat betekent het precies wanneer de helft van de intelligentie erfelijk is? Hoeveel afwijking is er dan mogelijk? Het kan juist voor meer vragen en onduidelijkheden zorgen.
Belangrijk is wel om te beseffen dat het IQ zeker wel kan verschillen in een familie. Het komt bijvoorbeeld nog best vaak voor dat een hoogbegaafd kind geen hoogbegaafde ouders heeft. Daarnaast kunnen ouders met een hoge intelligentie ook een kind krijgen dat een beneden gemiddeld IQ heeft. Het hoeft dus niet vaststaand te zijn dat iedereen in een familie even intelligent is.

Uiteraard worden er hier nog veel meer onderzoeken naar gedaan en het is goed mogelijk dat er in de komende jaren meer bekend wordt over het IQ en de erfelijkheid. Dit is immers een zeer interessant onderwerp, waar helaas nog niet voldoende over bekend is.

Ben je benieuwd naar jouw IQ? Doe dan de gratis IQ test!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant