Is het IQ erfelijk?

IQ erfelijk?

De wetenschap is het hier nog niet helemaal over eens. Er zijn meerdere onderzoeken over geweest, maar de resultaten zijn telkens anders. Zo is uit een speciaal tweelingenonderzoek gebleken dat 55 procent van het IQ erfelijk is. Uit andere onderzoeken is gebleken dat intelligentie voor ruim 70 procent erfelijk is.

Het is in ieder geval wel duidelijk dat intelligentie niet alleen te maken heeft met de omgeving, maar dat erfelijke factoren zeker een rol spelen. Toch blijft het allemaal wel wat vaag. Wat betekent het precies wanneer de helft van de intelligentie erfelijk is? Hoeveel afwijking is er dan mogelijk? Het kan juist voor meer vragen en onduidelijkheden zorgen.
Belangrijk is wel om te beseffen dat het IQ zeker wel kan verschillen in een familie. Het komt bijvoorbeeld nog best vaak voor dat een hoogbegaafd kind geen hoogbegaafde ouders heeft. Daarnaast kunnen ouders met een hoge intelligentie ook een kind krijgen dat een beneden gemiddeld IQ heeft. Het hoeft dus niet vaststaand te zijn dat iedereen in een familie even intelligent is.

Uiteraard worden er hier nog veel meer onderzoeken naar gedaan en het is goed mogelijk dat er in de komende jaren meer bekend wordt over het IQ en de erfelijkheid. Dit is immers een zeer interessant onderwerp, waar helaas nog niet voldoende over bekend is.

Ben je benieuwd naar jouw IQ? Doe dan de gratis IQ test!

Esther Bekker
Esther Bekker is orthopedagoog en expert op het gebied van intelligentie en intelligentietesten. Zij kent alle ins en outs van kinderen en volwassenen die hier inzicht in willen krijgen. Door beter te begrijpen op welke manieren intelligentie invloed heeft op dagelijkse taken, leer je hier beter mee omgaan en kun je elke dag het maximale uit jezelf halen. Met haar kennis waarborgt zij de kwaliteit van de categorie intelligentie op Zobegaafd en leert zij lezers hun eigen zwaktes en sterktes te herkennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in