Overig Hoe kun je een serotonine tekort vaststellen?

Hoe kun je een serotonine tekort vaststellen?

 

Zit je even niet helemaal lekker in je vel, ervaar je veel negatieve gevoelens, heb je nergens zin in of slaap je de laatste tijd erg slecht? Dan heb je wellicht een tekort aan serotonine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. 

In deze blog gaan we in op wat een serotonine tekort nou eigenlijk is, welke symptomen je kunt ervaren en wat je eventueel allemaal kunt doen om jezelf weer in balans te brengen.

 

Wat is een serotonine tekort?

Gelukshormoon - Serotonine tekortOm uit te leggen wat een tekort aan serotonine is, is het eerst belangrijk om te weten wat een neurotransmitter is. Een neurotransmitter is een signaalstof die impulsen doorgeeft. De uitgewisselde signalen bepalen jouw energieniveau, stemming of capaciteit om te leren.

Serotonine is een voorbeeld van een neurotransmitter die gerelateerd is aan ons humeur en perceptie van de werkelijkheid. Ook beïnvloedt het ‘gelukshormoon’ onze eetlust, sociaal gedrag en libido. Is je serotonine niveau niet in balans of heb je een ernstig tekort, dan kan dit je dagelijks functioneren flink beïnvloeden. 

Serotonine tekort symptomen

Als de signalen onderweg gestoord worden en er dus een grote disbalans is, kan dit zich uiten in verschillende symptomen. Hieronder zullen we er enkele benoemen:

  • je hebt minder of geen plezier meer in de dingen die je doet;
  • je voelt je ontevreden, gefrustreerd, ongelukkig of zelf depressief;
  • positief blijven is moeilijk en negativiteit overheerst;
  • weinig trek in eten gepaard met lusteloosheid of zelfs apathische gevoelens;
  • relaties of vriendschappen worden minder belangrijk voor je en steeds meer kom je in een sociaal isolement;
  • je libido is minder groot en hebt dus minder behoefte aan seks;
  • Moeite met in slaap vallen of slapen;
  • concentreren is lastig;
  • weinig zelfvertrouwen door een laag zelfbeeld.

Een serotonine tekort vaststellen kan eventueel door een dokter of laboratorium gedaan worden. Echter is dit soms niet alleszeggend. Het kan net zijn dat je die week heel veel stress hebt gehad of er iets in jouw voeding ontbrak dat als oorzaak van het tekort aangemerkt kan worden. 

 

Wat kan een serotonine tekort oorzaak zijn en is serotonine tekort genetisch bepaald? 

Wetenschappers zijn er nog niet helemaal zeker van wat een lager niveau serotonine nu precies veroorzaakt. Al zijn er in de wetenschap wel sterke vermoedens. Hierbij enkele mogelijke oorzaken:

  • Van nature hebben sommige mensen nu eenmaal minder serotonine in hun lijf
  • Niet goed functionerende receptoren (dit kan genetisch bepaald zijn!)
  • Het langdurig ervaren van stress
  • Het missen van bepaalde vitaminen, mineralen en proteïnen in je dieet
  • Een hormonale disbalans

Een tekort aan serotonine kan dus genetisch bepaald zijn of in ieder geval door bepaalde aanwezige genetische factoren (bijvoorbeeld in het geval van niet goed functionerende receptoren). Echter zal een tekort vaker veroorzaakt worden door je levensstijl. 

Oftewel, het tekort kan dus van medische aard zijn maar komt meestal voort uit de manier waarop je leeft. 

Serotonine tekort aanvullenIndien je vermoedt dat het tekort veroorzaakt wordt door een medische redenen, ga dan altijd even naar de huisarts. Er kan dan namelijk een uitgebreider hormoononderzoek gedaan worden! 

Is het voor jou echter heel duidelijk dat het aan jouw levensstijl ligt, dan kun je hier zelf wat aan proberen te doen. Lees hieronder een aantal eenvoudige tips om je serotonine pijl weer in balans te brengen.

 

Jouw tekort serotonine aanvullen? Pas dan deze 4 dingen aan in jouw levensstijl:

Eet meer tryptofane voeding 

Serotonine wordt aangemaakt vanuit tryptofaan, een essentieel aminozuur. Dit zit bijvoorbeeld in bananen, zuivel, vis, kikkererwten, eieren en noten en zaden. En voor chocoladeliefhebber is er ook goed nieuws, omdat chocolade een enorme serotonine booster kan zijn (let wel we hebben het hier over de 75%+ pure chocolade) Je kunt dus gerust 1 blokje per dag nuttigen. Ook complexe koolhydraten zoals volkoren granen en peulvruchten zijn goede voedingsproducten voor het op peil houden van je serotoninegehalte. 

Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden

Stress is een belangrijke factor die een rol speelt bij een tekort aan serotonine. Stress zorgt er vaak voor dat je minder slaapt en dit heeft een negatief effect op neurotransmitters.

Zoek dus regelmatig ontspanning op om even goed te ontstressen. Lees hier meer tips voor om je stress te verminderen. En heb je ook veel moeite met slapen of in slaap vallen? Dan is slaapmeditatie wellicht de moeite waard om te proberen.

Beweeg meer

Meer bewegen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor een gezond serotonine level. Wie regelmatig sport en beweegt ervaart minder stressklachten. Je hoeft natuurlijk niet meteen fanatiek 3x per week de sportschool in te duiken, maar een flinke wandeling maken is ook al heel goed. Zo pak je meteen wat frisse lucht en (zon)licht mee. Hieronder zul je leren dat dit laatste ook een belangrijke rol speelt als het aankomt op jouw serotonine gehalte in je lijf.

Ga naar buiten. Zoek de zon op!

Dit is eigenlijk nog de simpelste manier om je serotonine niveau te laten stijgen. Even lekker naar buiten, een frisse neus halen en jezelf blootstellen aan de zon. Hoewel de meeste mensen veel tijd binnen doorbrengen op kantoor, kun je hierin ook kleine dingen aanpassen, zoals bijvoorbeeld je bureau voor het raam plaatsen, zodat je tijdens het werken nog wat (zon)licht kunt meepakken.

Wat is een serotonine tekort

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant