Dyslexie & Dyscalculie Is het dislexie, dyslectie, dysleksi, woordblindheid of dyslexie?

Is het dislexie, dyslectie, dysleksi, woordblindheid of dyslexie?

Veel mensen weten niet of ze dislexie, dyslectie, dysleki of dyslexie moeten schrijven. Voor diegene die niet weten hoe ze het moeten schrijven, hierbij de juiste spelling: dyslexie. Een andere benaming van dyslexie is woordblindheid. Voordat we verder gaan over de diverse spellingswijzen van dyslexie, geven we eerst nog even aan wat dyslexie inhoudelijk precies betekent.

Wat is dyslectie

Dyslexie (geen dislexie, dyslectie of dysleki) wordt door de Stichting Dyslexie Nederland als volgt gedefinieerd; bij mensen die dyslexie hebben is er sprake van een specifieke leerafwijking die zich kenmerkt door middel van een groot probleem in het leren van netjes en snel lezen en/of spellen op woordniveau. De letterlijke betekenis van dyslexie is woordblindheid. Daarbij komt het feit dat Dyslexie niet het gevolg is van omgevingsfactoren en/of een lichamelijke, neurologische of algemene verstandelijke beperking.

In onze bewoordingen is dyslexie een stoornis in de hersenen die problemen veroorzaakt op het gebied van taal. Voornamelijk is lezen een groot probleem. Daarnaast is spellen en schrijven vaak ontzettend lastig. De hersenen moeten in het geval van dyslexie vaak teveel informatie in één keer verwerken en dat zorgt voor trage handelingen.

Dyslexie wordt daarom ook in de meeste gevallen vrij snel opgemerkt als kinderen gaan leren lezen en schrijven op de basisschool. Kinderen met dyslexie lopen vaak al snel tegen een achterstand aan en kunnen veel opdrachten niet op de juiste manier afronden. Dat wil echter niet zeggen dat zij dom zijn. Sterker nog, dyslexie en hoogbegaafdheid gaan vaak samen. Andere cognitieve gebieden kunnen net zo of zelfs beter werken als bij andere mensen.

Woordblindheid

Woordblindheid gaat vaak gepaard met ADHD. Ongeveer 40 procent van de kinderen met ADHD heeft ook dyslexie en andersom. Heeft u dyslexie? Dan doet u er verstandig aan om te testen of u ADHD heeft. Dyslexie is een stoornis in de hersenen die ervoor zorgt dat lezen, spellen en het schrijven van teksten lastig is. Het woord dyslexie is daarom ook Grieks voor het niet goed kunnen functioneren op het gebied van taal. Dys staat voor niet goed functioneren en lexis is een ander woord voor taal of woorden.

Mensen met dyslexie kunnen daarom goede resultaten behalen op school of op hun werk, maar toch moeite hebben met het lezen, spellen en schrijven van zinnen. Er zijn diverse behandelvormen. Dat neemt niet weg dat bij 30% van de kinderen een dergelijke behandeling geen effect heeft.

De juiste spelling van dyslectie: dyslexie

Feit blijft dat er in ons land een hoop mensen niet weten hoe ze dyslexie moeten schrijven. En dat zijn zeker niet alleen de mensen met dyslexie, want het is voor vrijwel iedereen een lastig woord. Het uitspreken is voor de meeste mensen in ons land geen probleem. Dyslexie moet je uitspreken als dislexie. De Y wordt bij de uitspraak zodoende uitgesproken als een I. Er is destijds onderzoek gedaan naar de vormen die mensen intikken bij google als ze informatie willen hebben over dyslexie. Er werd in totaal rond de 15.000 keer met de incorrecte spelling gezocht en rond de 110.000 keer met de correcte spelling. Dyslexie werd op de volgende foutieve manieren weergegeven in de zoekmachine; deslexie, dislecie, dislecsie, dislectie, disleksie, dislexi, dislextie, dislexy, dyslecsie, dyslectie, dyslectisch, dyslecxie, leesblind, woordblind, dyslextie. De goede benaming is zoals eerder aangegeven dyslexie en woordblindheid.

Meer informatie over dyslexie kan je in dit artikel lezen: Informatie over dyslexie.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant