Waar kan ik de juiste coaching voor ouders met een hoogbegaafd kind vinden?

Waar kun je de juiste coaching vinden voor ouders met een hoogbegaafd kind? Kinderen die hoogbegaafd zijn, hebben een wat andere opvoeding nodig dan niet-hoogbegaafde kinderen. Voor ouders kan dit best lastig zijn en ze kunnen wel wat hulp gebruiken. Er zijn verschillende manieren om coaching te vinden hiervoor.

Ten eerste kun je sowieso terecht bij een psychiater. Hij of zij kan je meer tips geven om goed om te kunnen gaan met je hoogbegaafde kind. Behalve een psychiater zijn er natuurlijk meer professionals die je kunnen helpen. Zo zijn er meerdere officiële instanties die gericht zijn op hoogbegaafdheid. Ook zijn er mensen die als zelfstandig ondernemer coaching bieden voor ouders met hoogbegaafde kinderen.

Om iemand te vinden die coaching kan geven, kun je het beste het internet raadplegen. Als je specifiek je woonplaats intypt en ‘coaching ouders hoogbegaafd kind’, kun je al veel instanties en bedrijven zien bij jou in de omgeving die deze coaching kunnen bieden. Voordat je een keuze maakt, kun je kijken wat de ervaringen zijn en wat anderen er eventueel over zeggen. Doorgaans is het daarnaast mogelijk om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te krijgen, zodat je kunt kijken of het goed voelt. Er moet natuurlijk wel een bepaalde klik zijn tussen jou en de coach. Dit soort coaching kan in sommige gevallen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk altijd hoe dit zit en of je hier het juiste verzekeringspakket voor hebt. Je kunt bij de coach vaak ook wel vragen hoe het zit met de zorgverzekering.

 

Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert in de categorie hoogbegaafdheid. Zij schrijft artikelen, beantwoordt vragen en waarborgt de algehele kwaliteit in deze categorie. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar. De coaching of begeleiding die zij aanbiedt is bedoeld voor jongeren en (jong)volwassenen die vastlopen in het dagelijks leven, problemen hebben met hoogbegaafdheid of problemen hebben met het omgaan met hoogbegaafdheid. Haar coaching is gericht op actie, op verandering.