Slaap Review: BrightLife Blauw Licht Filter Bril

Review: BrightLife Blauw Licht Filter Bril

Regelmatig lees je berichten dat blauw licht, afkomstig van tv’s, computerschermen en smartphones, slecht zou zijn. Té veel blauw licht zou onder andere leiden tot oogvermoeidheid, slaapproblemen en netvliesveroudering. Sindsdien zijn er diverse fabrikanten met zogenoemde blauw licht filter brillen op de markt. In dit artikel nemen de blauw licht filter brillen van BrightLife onder de loep. Filteren de BrightLife blauw licht filter brillen daadwerkelijk het blauwe licht weg?

De blauw licht filter brillen van BrightLife

De Blauw Licht Filter Bril van BrightLife is enkel via bol.com te koop. Naast de informatie op bol.com heeft BrightLife blijkbaar geen eigen website met aanvullende informatie. Het is dan ook erg onduidelijk wat voor bedrijf BrightLife precies is. We vertrouwen daarom volledig op de informatie van bol.com. De brillen van BrightLife zouden onder andere de volgende voordelen hebben:

✅ Vermindert branderige, droge en vermoeide ogen
✅ Voorkomt hoofdpijn bij langdurig naar een scherm kijken
✅ Val sneller in slaap en krijg een betere nachtrust
✅ Vermindert concentratieproblemen
✅ Werk langer door zonder de kans op blijvend letsel aan de ogen

Via bol.com zijn de twee varianten van de bril te koop:

BrightLife blauw filter bril
BrightLife blauw licht filter bril
BrightLife blauw filter bril
BrightLife blauw licht filter bril

Blauw licht filterende werking van de brillen

BrightLife claimt dat de blauw licht filter brillen een deel van het blauwe licht wegfilteren. Welk deel ze van het blauwe licht wegfilteren is niet gespecificeerd. Om de werking van de blauw licht filter brillen te controleren onderwerpen we ze aan een test. Voor de testen maken we gebruik van de UPRtek compact spectrometer MK350D ((https://www.uprtek.com/en/product/Compact-Spectrometer/MK350D-Compact-Spectrometer.html)) om de hoeveelheid licht in het zichtbare spectrum te meten.

Blauw licht in het kort

Het doel van dit artikel is niet om alle ins en outs te vertellen over blauw licht, maar we willen wel dat je de volgende testen begrijp zonder voorkennis. Daarom geven we je in dit artikel een spoedcursus over (blauw) licht.

Het licht dat de mens kan zien bestaat uit rode, oranje, gele, groene en blauwe tinten, zie afbeelding 1. Blauw licht heeft de kortste golflengte en heeft ook de hoogste hoeveelheid energie.

Golflengtes van licht
Afbeelding 1: Spectrum van het zichtbare licht ((https://iristech.co/what-blue-light-filter-does/))

Daglicht bevat naar verhouding meer blauw licht, dan bijvoorbeeld het licht afkomstig van een gloeilamp of halogeen lamp. Gloeilampen, fluorescentielampen en halogeen lampen worden steeds vaker vervangen door LED lampen die over het algemeen relatief meer blauw licht en groen licht bevatten, zie onderstaande afbeelding.

Spectrum response (golflengtes) van lichtbronnen
Afbeelding 2: Spectrale response van verschillende soorten lichtbronnen, waaronder daglicht, gloeilampen, halogeenlampen, LED-lampen en fluorescentielampen. ((https://www.optiqueduvillard.ch/images/blog/pdf/blue-light-what-are-the-risks-to-our-eyes-final.pdf))

BrightLife blauw licht filter bril

De bril van BrightLife filtert een klein gedeelte van het blauwe licht weg. In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel procent van het licht wordt weggefilterd door de BrightLife blauw filter bril (hoger = beter).

[wpdatachart id=10]

Conclusie

BrightLife Blauw Licht Filter Bril filtert maar een zeer beperkt deel van het blauwe spectrum, namelijk tot 410nm. Dit verbaasd ons eerlijk gezegd niet, want de bril heeft transparante glazen in plaats van oranje/rode glazen wat veel andere blauw licht filter brillen hebben.

Uit onderzoek blijkt dat eigenlijk tot 560 nm weggefilterd moet worden om ervoor te zorgen dat de melatonine productie niet wordt onderdrukt.

Ons advies is om de BrightLife blauw licht filter brillen niet aan te schaffen, maar een bril te kopen deel een groter deel van het blauwe licht wegfiltert. Welke blauw licht filter bril moet je wel kopen? Op de website hebben we een artikel gemaakt waarin we 17 verschillende blauw licht filteren brillen van verschillende fabrikanten vergelijken. Hierin zijn meerdere brillen te vinden die een stuk beter presenteren dan deze blauw licht filter bril van BrightLife.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant