Gedragsproblemen & stoornissen Angsten waarvan je niet wist dat ze bestonden

Angsten waarvan je niet wist dat ze bestonden

Er bestaan veel dingen waar mensen angst voor hebben. De meest bekende zijn natuurlijk angst voor bepaalde beesten zoals spinnen en slangen of angst voor de tandarts. Maar er zijn ook heel veel angsten waar mensen aan lijden die niet algemeen bekend zijn. Dit zijn meestal zaken die normaliter geen angst mogen veroorzaken, maar dit toch doen. Angsten kunnen zich ook omzetten in fobieën. Je mag spreken van een fobie als je dagelijks meer dan 2 uur je druk maakt over deze situatie. Laten we een kijkje nemen naar een aantal angsten waarvan je niet wist dat ze bestonden.

 

Pogonofobie

Mensen met pogonofobie zijn bang voor baarden. Bij het zien van een persoon met een baard krijgen ze last van zweetuitbraken, worden ze misselijk en kunnen paniekaanvallen krijgen. Het liefst zien zij iedereen een scheermes en scheerzeep pakken om zijn gezicht kaal te scheren. Helaas is er weinig aan te doen om deze angst te overwinnen. De enigste mogelijk is om deze mensen gelijkmatig in aanraking te laten komen met mensen met baarden en ze eraan te laten wennen.

 

Somnifobie

Mensen die last hebben van somnifobie slaan doodsangsten uit bij het idee van slapen. Deze fobie gaat meestal gepaard met een angst voor de dood, verlies van controle of nachtmerries. Hoe later het wordt op de dag, des te groter de angst wordt. Mensen die lijden aan somnifobie kampen vaak met ernstige slaapproblemen. Er zijn weinig oplossingen om somnifobie tegen te gaan. Zo blijkt hypnose een positief effect te hebben op patienten. Een andere oplossing is om slaap medicatie te nemen zodat je lichaam je dwingt om in slaap te vallen. Helaas is deze oplossing niet goed voor een langere periode omdat deze medicatie niet goed is voor je gezondheid.

 

Omphalofobie

Omphalofobie krijgen kriebels van het zien van hun eigen of andermans navel. Ze krijgen al kriebels van het zien van navels, laat staan het aanraken ervan. Bij sommige gaat het zo ver dat ze misselijkheid ervaren bij het aanraken van hun eigen navel. Hierdoor worden dagelijkse handelingen als wassen en aankleden, een ongemakkelijke ervaring voor ze. Om van deze angst af te komen zijn er weinig andere mogelijkheden dan de confrontatie aangaan en gesprekken met mensen voeren om erachter te komen waarom zij deze angst hebben.

 

Xanthofobie

Als je last hebt van Xanthofobie heb je angst voor de kleur geel. Als je hieraan lijdt, vind je de kleur geel niet alleen lelijk, maar je kan het niet uitstaan. Je wilt het niet zien en al helemaal niet bij iets in de buurt komen wat een gele kleur heeft. Mensen kunnen last hebben van hyperventilatie en paniekaanvallen bij het zien van gele objecten. Het beste wat je kunt doen tegen deze angst is samenwerken met een psychiater of in blootstellingstherapie gaan.

 

Voor iedere angst zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Angsten ontstaan psychisch waardoor de meeste angsten oplosbaar zijn door psychische hulp. Er bestaan ook medicijnen die helpen bij het overwinnen van paniekaanvallen. Heb je last van een angst of fobie? Maak dit aanspreekbaar bij je vrienden of familie. Ga samen opzoek naar een passende oplossing, je staat er nooit alleen voor.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant