Angst Paniekaanvallen

Paniekaanvallen

Paniek.

Een ieder heeft er wel eens mee te maken. Het is een zeer normale reactie van ons zenuwstelsel wanneer er gevaar dreigt. Het dient ook om ons veilig te houden. We reageren allemaal anders op paniek, met de zogenaamde fight, flight reactie, het zogenoemde “vechten of vliegen”.

Deze reactie wordt veroorzaakt door een zeer intelligent systeem in ons lichaam. Dit systeem ontstond heel lang geleden toen we daadwerkelijk omringd werden met vele gevaren. Wanneer er ineens een geluid in het gras was moesten we namelijk direct kunnen reageren mocht dit een dinosaurus zijn. Om snel te kunnen reageren op het gevaar, komt er een grote hoeveelheid adrenaline en cortisol vrij waardoor we volledig op scherp komen te staan. Dit zijn beide stresshormonen die ervoor zorgen dat we in staat zijn om heel hard weg te rennen, of te vechten.

Maar wat gebeurd er als ons lichaam in een constante staat van paraatheid is, zonder dat er daadwerkelijk gevaar is? 

Dit komt veel vaker voor dan gezond is, en zo ontstaan angst stoornissen. Tegenwoordig zijn onze dinosaurussen omgeruild voor rekeningen, relatie problemen, werk stress, social media, en onverwerkte ervaringen uit onze jeugd. We lopen hierdoor vaak in een permanente stress staat, waarbij we grote hoeveelheden cortisol en adrenaline in ons systeem hebben. En vaak zijn we ons hier niet van bewust, we denken dat dit normaal is.

Dit put ons zenuwstelsel volledig uit waardoor we angstig worden, en zelfs last kunnen krijgen van paniekaanvallen.

Mijn eigen paniekaanval ervaring

Ik was zelf net 20 toen ik voor het eerst in mijn leven een paniekaanval kreeg. Ik dacht dat ik gek werd. Mijn gedachtes sloegen op hol, mijn hart begon als een gek te slaan, ik voelde mij volledig onwezelijk, alsof ik elk moment van een berg kon vallen. Dit was het begin van vele jaren waarbij ik op de gekste momenten overvallen kon worden door een paniekaanval, en het mijn leven beheerste.

Nu 20 jaar later snap ik mijn paniek, en help ik anderen om hier van af te komen. Om te zorgen dat je van jouw paniekaanvallen af kunt komen, zul je eerst moeten begrijpen wat het precies is. Ik heb net de wetenschappelijke uitleg gegeven. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat je los gekoppeld bent geraakt van jezelf.

Ergens in het verleden ben je gestopt te luisteren naar je intuïtie, te pauzeren, en te stoppen.

Wellicht heb je (zoals ik toentertijd) nooit geleerd hoe je echt voor jezelf kunt zorgen. Want dat heeft vrij weinig te maken met spullen kopen, relaties, avondjes uit en geld verdienen.

Het goede nieuws is dat je dit kunt herstellen. Er zijn vele tools die ervoor zorgen dat de paniek zal verdwijnen, en je een gebalanceerd leven kunt leiden. Ik moet er wel bij zeggen dat er niet een “quick fix” is. En het vereist discipline, doorzetting, en een support om je heen.

angst en paniekaanvallen overwinnenEr zijn veel boeken die je kunnen helpen om meer te begrijpen over paniek en angst aanvallen. Zo ook dit boek, “Angst en Paniekaanvallen overwinnen” van angst angstdeskundige Klaas Bernhardt. Vol met technieken die jou kunnen helpen van de paniekaanvallen af te komen.

Angst Medicatie?

Je kunt uiteraard naar een huisarts en vragen om medicijnen zoals oxazepam. En soms is dat ook echt nodig, maar vaak ook niet. Wanneer je medicijnen gebruikt, pak je namelijk niet de oorzaak van de paniek aan. Waarom je in deze staat terecht bent gekomen. Ik persoonlijk kreeg meer paniek van oxazepam.

Ik ben zelf twee keer een jaar aan de antidepressiva gegaan, zonder therapie, zonder nieuwe tools, en ik kan je garanderen dat de paniek gewoon weer terug komt.

Wat doe je dan wel tegen paniekaanvallen?

  • Allereerst adviseer ik altijd dat je een uitgebreid bloed onderzoek ondergaat, om zeker te weten dat je geen tekort aan vitamines en mineralen hebt, of een schildklier probleem. Ook helpt dit vaak omdat mensen met paniek het gevoel hebben ziek te zijn. “Er moet iets mis zijn met mij.” Door eerst het na te laten kijken ontstaat er vaak al wat rust in het hoofd.
  • Kijk heel erg kritisch naar jouw levensstijl. Het is zeer af te raden om alcohol te drinken, te veel koffie te drinken, drugs te gebruiken en ongezond te eten. Gezond verstand is hier echt heel erg belangrijk. Je zult namelijk het lichaam moeten reinigen van alle stress hormonen. Het goede nieuws hierbij is dat dit niet lang duurt mits je dit gedisciplineerd aanpakt. Gezond eten en bewegen. De natuur in. Telefoon uit, minder social media.
  • Leer ademhaling oefeningen. Alles begint met de adem, en paniek aanvallen is een vorm van hyperventilatie. Wanneer je snel ademt, gaan de gedachtes ook sneller. Adem je langzaam en diep, wordt alles rustiger. Er zijn tal van adem oefeningen die je kunt doen, van mindfulness tot pranayama’s vanuit de yoga leer. En deze zijn geen van allen moeilijk!
  • Leer mediteren, yoga, Tai Chi of een andere oosterse beweging therapie. Voor mij persoonlijk heeft meditatie en yoga een hele grote bijdrage geleverd. Het duurde behoorlijk lang vooordat ik er echt iets van merkte, maar toen dat er eenmaal was, wist ik dat ik er nooit meer mee zou kunnen stoppen. Het brengt mij naar het hier en nu. En het helpt het bewustzijn te vergroten. Hierdoor kon ik werken aan de oorzaak van mijn paniekaanvallen. De jeugdtrauma’s en de daarbij behorende patronen.
  • Ga in therapie. Er zijn vele soorten therapie op dit moment en soms is het heel erg moeilijk om de juiste te kiezen. Het bekendere Cognitieve gedragstherapie (CGT), maar ook IFS, of Compassionate Inquiry.  Ik zal in een later artikel hier wat uitgebreider op in gaan.
  • Heel erg belangrijk is ook om te gaan geloven dat ER NIETS MIS IS MET JOU! Paniekaanvallen zijn een hele natuurlijke reactie, op een onnatuurlijke omstandigheid. That’s it 🙂 Het helpt ook om met anderen te praten die er ook last van hebben, zo voel je je snel minder gek, en kun je samen tips & tools doornemen.

Hoe stop je een paniekaanval?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag die je hebt. Hoe stop je nou een paniekaanval?

Uit mijn eigen ervaringen weet ik dat door op mijn ademhaling te letten (langzamer en dieper te ademen) het vaak dragelijker wordt. Weglopen van de situatie kan helpen, maar hier moet je een beetje uitkijken anders ga je elke keer vele situaties uit de weg.

Het luisteren van bepaalde muziek kan heel erg helpen. Er zijn vele meditatie geluiden en playlists op spotify die erg kunnen helpen. Ik ging vaak met mijn oordoppen in de metro in, en kwam dan vaak zonder paniek aan op mijn werk. En ik bleef mentaal herhalen; “er kan niets gebeuren”.

Door de ademhaling oefeningen te doen wanneer je ook geen paniek hebt, leer je sneller de paniek onder controle te krijgen. De Wim Hof methode is een absolute aanrader voor een ieder die gezonder wil leven, en van zijn angst af wil.

Kijk hieronder ook even naar het filmpje, wat er precies gebeurd met een paniekaanval. En wil je meer weten? Laat hieronder een berichtje achter en dan zal ik er op reageren.

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant