ADHD & ADD ADHD en Diabetes

ADHD en Diabetes

Volwassenen met ADHD lopen een behoorlijk verhoogd risico op het krijgen van diabetes, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek ((https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1753-0407.13107)). Het onderzoek toonde aan dat volwassenen met ADHD 50 procent meer kans liepen op diabetes dan volwassenen zonder ADHD.

De onderzoekers bekeken de gegevens van de Amerikaanse National Health Interview Survey (NHIS) 2007-2012 en richtten hun aandacht op volwassenen die tussen de 20 en 79 jaar oud waren. Zowel ADHD als diabetes waren opgenomen in de vragenlijsten van de NHIS.

Van de 52,821 deelnemers meldden er 1,642 dat ze een diagnose van ADHD hadden gekregen, terwijl 4,631 vertelden dat ze met diabetes gediagnosticeerd waren. Nadat de gegevens aangepast waren voor leeftijd, sekse en etniciteit, bleek dat er een verband moest zijn tussen ADHD en diabetes.

Volwassenen, die de diagnose ADHD hadden gekregen, bleken meer kans te lopen op het krijgen van diabetes, zelfs als de hoogte van de genoten opleiding, inkomsten van het hele gezin, roken, het drinken van alcohol, fysieke activiteit en hun BMI werden ingecalculeerd.

De conclusies lijken aan te tonen dat er een nieuwe risicofactor kan bestaan voor het krijgen van diabetes. De onderzoekers houden weliswaar nog een slag om de arm door te stellen dat deze uitkomst in verder onderzoek wel zal moeten worden herhaald en bevestigd. Maar als dat het geval is dan zou dat in de toekomst een regelmatige vroege screening en preventie van diabetes rechtvaardigen bij mensen met ADHD.

Al eerder werd het verband tussen diabetes (bij moeders) en (het krijgen van kinderen met) ADHD vastgesteld en nu is het omgekeerde dus ook het geval gebleken ((https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32535117/)).

Fred de Vries
Fred de Vries noemt zich geen expert, maar kan beschouwd worden als een ‘onderzoeksjournalist’. Hij heeft boeken geschreven over een veelheid van onderwerpen. Zo is hij schrijver van ‘Storm in je Hoofd – Handboek PDD-NOS’ en schreef boeken over onderwerpen als ADHD, gevaarlijke planten, stevia, de cranberry, de duindoorn en chilipepers.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant